Šīs ziemas skaudrie laika apstākļi ir ļoti piemēroti zemledus makšķerēšanai, un to viņš dara ar paša gatavotu ozola koka makšķeri – “udeņu”. Ar galdniecību jaunietis nodarbojas sešus gadus, absolvējis Rēzeknes mākslas un dizaina vidusskolu, kur iegūta koka dizainera un restauratora kvalifikācija. Uzreiz pēc tam Staņislavs atvēra pats savu uzņēmumu, kura pamatā ir no vectēviem mantoto arodu saglabāšana.
“Vectēvs bija galdnieks. Viņš man arī nodeva [amatu],” stāsta Maļkevičs.
“Pirmās taburetes es ar viņu kopā taisīju, ar otru vectēvu es “udeņas” taisīju (..) kaut kā, kad sākās sava uzņēmējdarbība, viens paprasīja, otrs paprasīja uztaisīt tādu makšķeri, redzēja, ka es viņus apķeru un copes ir rezultatīvākas, otrs, trešais un es sapratu, ka tā ir tāda niša, kurā varētu startēt,” norāda SIA “Staisons” valdes loceklis Maļkevičs.
Nupat arī saņemts atbalsts “Leader” projektā jaunajiem uzņēmējiem, kura gaitā jau iepirktas iekārtas tālākai galdniecības nozares attīstīšanai un arī – “udeņu” izgatavošanai.
Profesionālim, lai pagatavotu vienu zemledus makšķeri, nepieciešama vien stunda. “Udeņām” raksturīga daudz lielāka izturība nekā plastmasas makšķerēm, tās tiek gatavotas no ozola koka. “Plastmasas makšķerēm ir tā, ka pie liela mīnusa vienkārši pie copes šī vieta salūzt, bet koka makšķerei ir vienalga, pat ja salūzt – var iekurināt ugunskuru, pasildīties, nekas traks nenotiks,” min Maļkevičs.
Paštaisīto “udeņu” kvalitāti atzinīgi novērtē arī Staņislava krustdēls Kristaps. Ģimene ir pārliecināta, ka tieši viņš būs nākamais, kas pārņems zemledus makšķeru izgatavošanas tradīcijas.
Pašam Staņislavam ir citi plāni. “Savu uzņēmējdarbību es domāju tam, lai Dagdā atgriežas jaunieši (..) Paliksim šeit! Strādāsim! Audzināsim bērnus! Vairosimies!” saka Maļkevičs.
Jaunais uzņēmējs atzīst, ka bez papildu projektu finansējuma jaunajiem uzņēmējiem attīstīties būtu grūti, taču Maļķevičs mudina citus reģiona jauniešus smelties iedvesmu senču mantojumā un nebaidīties attīstīt savas idejas, realizējot projektus.