Rīta Panorāma

Intervija ar Mārtiņu Bondaru

Rīta Panorāma

Laika ziņas

Intervija ar Normundu Šnē

«Sinfonietta Rīga» noslēdz kolosāli vētraino koncertsezonu; 10. sezona jau saplānota

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau vēstīts, ka kamerorķestris "Sinfonietta Rīga" 14.maijā ar koncertu Lielajā ģildē noslēgs devīto koncertsezonu. Kā Latvijas Televīzijas raidījumā „Rīta Panorāma” norāda kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē, sezona bijusi kolosāli vētraina, bet nākamā, 10. jubilejas sezona jau saplānota

„Gads bija kolosāli vētrains,” saka kamerorķestra mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē. „Viens no svarīgākajiem uzdevumiem bija reprezentēt Latviju Eiropas Savienības Padomes prezidentūras kultūras programmā, pateicoties kam mēs esam bijuši tādās zālēs kā Minhenes Herkulesa zālē, Frankfurtes Vecajā operā, Budapeštā, Hamburgā, brauksim uz Sanktpēterburgu kopā ar Radio kori, Minskā, Kijevā. Mūsu ģeogrāfija bijusi ļoti plaša, bet, protams, arī Rīga nav aizmirsta, Latvija nav aizmirsta.”

 „Gads bija tiešām piepildīts un pagāja ļoti ātri,” piebilst Šnē. Kādu atsevišķu spilgtāko koncertu kamerorķestra vadītājs neizceļ. „Katrs brīdis uz skatuves mums ir vienādi svarīgs.”

Stāstot par kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" sezonas noslēguma koncertu, Šnē norāda, ka programma ir ļoti daudzveidīga, taču viņš cerot, ka izvelētie skaņdarbi viens otram netraucēs.

„Fēliksa Mendelszona Trešā simfonija, kura Rīgā ir reti dzirdēta, man šķiet, ir tik ļoti uzlādēta ar pavasara vitamīniem, ka būs tiešām lielisks punkts mūsu sezonai,” stāsta Šnē

Marku Buškovu kamerorķestra vadītājs nosauc par neparastu vijolnieku, tādā veidā izceļot uz daudzo labo vijoļspēles pratēju fona.

„Buškovs ir īpašs cilvēks, jo viņa spēja uzrunāt klausītāju tiešām ir neparasta,” uzsver Šnē, īpaši izceļot to, ka Pētera Vaska vijoļkoncertu "Tālā gaisma" „Sinfonietta Rīga” spēlējusi daudz, taču tieši uzstāšanās kopā ar Buškovu bijusi īpaša. „Mēs sapratām, ka Rīgas publikai tas ir jādzird.”

Dzimis Francijā, bet pašlaik par dzīves vietu izvēlējies Beļģiju, vijolnieks Marks Buškovs ir vairāku ievērojamu konkursu finālists un laureāts, tostarp Karalienes Elizabetes konkursa finālists (2012), Monreālas Internacionālās mūzikas balvas ieguvējs (2013), kā arī šosezon debitējis ar Amsterdamas Karalisko "Concertgebouw" orķestri Marisa Jansona vadībā.

Pavisam maz zināms ir Džekins Pusons. Jaunais komponists studē Latvijā. Pusona „Murmurations”, runājot Šnē vārdiem, ir ļoti interesants skaņdarbs stīgām. Tāpat koncertā skanēs arī  Volfganga Amadeja Mocarta Adagio un fūga do minorā.

Savukārt 16.maijā "Sinfonietta Rīga" Siguldas koncertzālē "Baltais flīģelis" piedāvās šoziem Vācijas koncertzālēs izskanējušo koncertprogrammu. Solo Pētera Vaska vijoļkoncertā "Tālā gaisma" izpildīs Marks Buškovs, tam līdzās skanēs Mocarta, Erki Svena Tīra "Bāka", Oskara Herliņa "Mirage of the Void", Justes Janulītes "Elongation of Nights" un Mendelszona-Bartoldi Otrā stīgu simfonija.

Runājot par nākamo - desmito - sezonu, Šnē norāda, ka kamerorķestrim paredzēta „ārkārtīgi visaptveroša” koncertprogramma, parādot visu, ar ko „Sinfonietta Rīga” nodarbojas, sākot no baroka mūzikas un līdz pat džezam un rokmūzikai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti