Vimbas filma «Es esmu šeit» iegūst Berlināles «Kristāla lāci»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Režisora Renāra Vimbas spēlfilma „Es esmu šeit” piektdienas vakarā ir saņēmusi jauniešu žūrijas balvu un ieguvusi Berlīnes kino festivāla „Kristāla lāci” kā labākā filma kategorijā „14 plus”, vēsta kinofestivāla rīkotāji.

Filmas veidotāji balvu ir ieguvuši 15 pilnmetrāžas filmu konkurencē, kas iepriekš bija atlasītas no 2000 filmām.

Paziņojumā kinofestivāla mājaslapā jauniešu žūrija atzīst, ka ir bijusi filmā redzēto spēcīgo un ekspresīvo tēlu iespaidota, kas paveikts par spīti nelielajam dialogu skaitam. "Pateicoties pārliecinoši atveidotajai sieviešu varonei, mēs varējām viņu pavadīt ceļojumā, kas aizkustinoši attēlo personīgās pašnoteikšanās, spēka un atbildības meklējumus," norāda žūrija, uzsverot, ka filma parāda jauniešu personīgo izaugsmi, kļūstot par pieaugušajiem.

Filmā stāstīts par Raju, kurai ir 17 gadi, un Robi, kam ir 12 gadi. Tētis miris, mamma Anglijā. Māsa un brālis paliek ar vecmāmiņu, kura negaidīti mirst. Izvēle ir dramatiska – atklāt pārējiem omes nāvi un nokļūt bērnunamā vai arī slēpt to un palikt turpat. Abi nolemj palikt. Tāds ir arī filmas mērķis – runāt par tiem, kuri paliek, nevis tiem, kuri aizbrauc. Filma patiesībā ir tieši par Raju.

Latvijas kino vēsturē līdz šim bijis tikai viens Berlināles Kristāla lācis – 1995. gadā to konkursa "Generation Kplus" īsfilmu sadaļā saņēma režisors Nils Skapāns par filmiņu "Lidojam?!" no seriāla "Munks un Lemijs", informē Nacionālais kino centrs. Savukārt 2013. gadā Berlināles konkurss "Generation" Latvijai bija dubultveiksmīgs – bērnu filmu sadaļā Jāņa Norda spēlfilma "Mammu, es tevi mīlu" saņēma starptautiskās žūrijas piešķirto "Grand Prix", bet Ēvalda Lāča animācijas filmai "Eži un lielpilsēta" tika divas speciālbalvas – no bērnu žūrijas un no starptautiskās žūrijas.

Nacionālais kino centrs uzsver, ka filma producēta Latvijas studijā "Tasse Film" un to veidojusi internacionāla komanda – scenārija autors un režisors Renārs Vimba, operators Arnars Torisons, komponists Ēriks Ešenvalds, mākslinieks Aivars Žukovskis, kostīmu māksliniece Līga Krāsone, grima māksliniece Stīna Skulme, montāžas režisors Georgios Mavropsaridis, skaņu režisors Jonas Maksvitis. Lomās – Elīna Vaska, Andžejs Jānis Lilientāls, Edgars Samītis, Ruta Birgere, Zane Jančevska, Rēzija Kalniņa, Indra Briķe un citi.

Latvijā filma būs skatāma no nākamās piektdienas, 26. februāra.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti