VID: Kontrabandas cigarešu izplatība Latvijā – zemākā pēdējos gados

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pagājušā gada pēdējā ceturksnī no kopumā Latvijā izsmēķētajām cigaretēm 24,8% bijušas kontrabandas, un tas ir zemākais rādītājs pēdējo sešu gadu laikā. Par to  liecina jaunākais tirgus pētījumu kompānijas "Nielsen" "Tukšo paciņu pētījums", informē Valsts ieņēmumu dienestā (VID). 

 

Dienestā norāda, ka nozīmīgs kontrabandas kritums vērojams, salīdzinot 2015. gada pirmo un otro pusgadu - par 5,5%. Tādējādi sasniegts līmenis, kāds pēdējo reizi fiksēts 2009. gadā.

Šobrīd kontrabandas smēķu apjoms ir teju uz pusi zemāks nekā 2010.gadā, kad kontrabanda sasniedza savu virsotni - 44,6% no tirgus.

66,3% no kontrabandas cigaretēm ievestas no Baltkrievijas, 22,5% - no Krievijas, pārējās no Ukrainas, Kirgizstānas, Lietuvas un citām valstīm.

Arī akcīzes nodokļa ieņēmumi apliecina nelegālo cigarešu īpatsvara samazināšanos Latvijas tirgū. Saskaņā ar VID datiem 2015.gadā par tabakas izstrādājumiem iekasēti 177,3 miljoni eiro – tas ir par 11,1 miljoniem jeb 6,7 % vairāk nekā 2014.gadā.

97% no kopējiem akcīzes nodokļa ieņēmumiem par tabakas izstrādājumiem ir tieši par cigaretēm, piebilst VID.

Dienestā uzskata, ka nelegālā cigarešu tirgus īpatsvara ievērojamo samazināšanos ir sekmējis arī VID efektīvais darbs kontrabandas apkarošanā, kas tiks turpināts.

Pēdējo triju gadu laikā VID izņemto cigarešu skaits esot pieaudzis 2,5 reizes, bet visu valsts tiesībaizsardzības iestāžu kopā izņemto cigarešu skaits esot pieaudzis 1,9 reizes.

Ievērojami - par 58% - kopš 2013. gada pieaudzis arī VID Muitas policijas pārvaldes uzsākto kriminālprocesu skaits.

Pētījums, savācot 4900 tukšās cigarešu paciņas, veikts 2015. gada septembrī 25 Latvijas lielākajās pilsētās, kas aptver 60,3% no kopējā iedzīvotāju skaita Latvijā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti