Tiesa ierosina vēl vienu maksātnespējas lietu pret «Rīgas kuģu būvētavu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa ierosinājusi maksātnespējas lietu pret „Rīgas kuģu būvētavu” (RKB) par ļaunprātīgu maksājumu neveikšanu vairāk nekā 120 tūkstošu eiro apmērā Ukrainas uzņēmumam „Morskije Tehnologii”. Šī ir jau otrā tiesas ierosinātā maksātnespējas lieta, jo iepriekš tā pret RKB ierosināja lietu pēc uzņēmuma „Komandor” iesniegtā maksātnespējas pieteikuma, informē sabiedrisko attiecību konsultants Toms Briedis.

Maksātnespējas lietu Ziemeļu rajona tiesa ierosinājusi 7. martā, kad bija izvērtējusi „Morskije tehnologii” iesniegtos papildinājumus maksātnespējas pieteikumam pret RKB par ļaunprātīgu maksājumu neveikšanu 120 438 eiro apmērā.

Sakarā ar RKB nevēlēšanos labprātīgi veikt maksājumus par tai sniegtajiem pakalpojumiem, Ukrainas uzņēmumu grupa – „Morski Tehnologii”, „Marine LTD”, „Euroship Service”, „Maritime Compani”, „LVS Group”, „Navalis Shipyard”, „Baltic SRC”, „SRC”, „Marvels LDT” un „Abicur Industrial” –, kuros strādā aptuveni 300 Ukrainas pilsoņu, nosūtījuši vēstuli arī Ukrainas vēstniekam Latvijā ar lūgumu pēc palīdzības.

Vēstulē Ukrainas vēstniekam Latvijā uzņēmumu pārstāvji norāda, ka jau no 1998. gada Ukrainas uzņēmumi veiksmīgi apkalpo RKB un veic dažādus kuģubūves un kuģu remonta darbus. Šo gadu laikā uzņēmumi bija iekarojuši uzticību, jo izpildījuši visus tiem uzdotos darbus laikā un bez jebkādiem iebildumiem no RKB puses. Tomēr pēc izmaiņām uzņēmuma vadībā attieksme no RKB puses krasi mainījusies, un uzņēmuma jaunā vadība ar Vasiliju Meļņiku priekšgalā, nepaskaidrojot iemeslus, gandrīz ar visiem apakšuzņēmējiem vienpusēji lauza līgumus, pārkāpjot Latvijā spēkā esošos likumus. Tāpat RKB jaunā vadība atteikusies parakstīt pieņemšanas-nodošanas aktus par padarītajiem darbiem, savukārt maksājumu dokumenti, kas ir iesniegti RBK, nepārtraukti tiek pazaudēti. Bez paskaidrojumiem netiek veikti arī maksājumi par padarītajiem darbiem, par kuriem ir izrakstīti rēķini. Uzņēmumi vēstulē vēstniekam norāda, ka visi centieni sarunu ceļā atgūt līdzekļus, kas viņiem pienākas, ir beigušies neveiksmīgi.

Sakarā ar RBK jaunās vadības darbībām Ukrainas uzņēmumiem nav līdzekļu, lai samaksātu darbiniekiem algas un uzturēšanās izmaksas Latvijā, tāpat nav arī līdzekļu, lai nomaksātu nodokļu parādus un tekošos rēķinus, kas novedis pie tā, ka Valsts ieņēmumu dienests ir iesaldējis uzņēmumu bankas kontus un uzņēmumi ir novesti līdz maksātnespējai.

Ukrainas kompānijas uztraucas, ka RKB ļaunprātīgās rīcības dēļ tiek kavēta nodokļu nomaksu un uzņēmumu darbiniekiem, kuri ir Ukrainas pilsoņi un nostrādājuši Latvijā vairāk nekā piecus gadus, tiks liegta uzturēšanās atļauja Latvijā un ilgtermiņā iespēja iebraukt Eiropas Savienības valstīs.

Saskaņā ar uzņēmumu sniegto informāciju, kopējais RKB parāda apjoms pret visiem iepriekš minētajiem uzņēmumiem ir vairāk nekā viens miljons eiro.

Iepriekš ziņots, ka Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa, pēc metālapstrādes uzņēmuma „Komandor” maksātnespējas pieteikuma pret RKB par neizpildītām saistībām vairāk nekā 43 tūkstošu eiro apmērā  izvērtēšanas, ir ierosinājusi RKB maksātnespējas lietu, kuru skatīs 10. aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti