Pusdiena

Pusdiena 05.05.2016

Pusdiena

Tramps kļuvis par vienīgo republikāņu kandidātu vēlēšanās

Steigšus lems par kadastrālo vērtību iesaldēšanu

Steigšus lems par kadastrālo vērtību iesaldēšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Visticamāk, nekustamo īpašumu kadastrālās vērtības, kas ir pamatā nekustamā īpašuma nodokļa maksājumiem, nākamgad paliks nemainīgas. To iesaldēšanu paredz grozījumi Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā.

Teju vienbalsīgi Saeimas vairākums ceturtdien, 5.maijā, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā. Grozījumu noteic, ka arī nākamgad kadastrālo vērtību aprēķinam izmantojama patlaban spēkā esošā kadastrālo vērtību bāze.

Likumdevēja mērķus skaidro par grozījumiem atbildīgās Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš (Nacionālā apvienība): „Likumprojekta būtība ir saistīta ar to, lai atliktu spēkā stāšanos jaunajām kadastrālajām vērtībām uz gadu. Papildus valdības protokollēmumā ir uzdevums atbildīgajām institūcijām, tātad – Tieslietu ministrijai, Finanšu ministrijai sadarbībā ar nevalstiskajām organizācijām izstrādāt tādu nodokļu politiku, kas būtu sabalansēta un pievērstu īpašu uzmanību vienīgā mājokļa īpašniekiem, kam, iespējams, tiktu piemērota samazināta nodokļa likme vai nodoklis netiktu piemērots vispār. Te, protams, ir jautājums, ko mēs saprotam ar vienīgo mājokli, bet tas tad būtu ekspertu diskusijas jautājums.”

Jau vēstīts, ka sabiedrības iniciatīvu platformā „manabalss.lv” atbalstu guvis ierosinājums atcelt vienīgo mājokļu aplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli. Tiesa gan, amatpersonas nesteidz solīt, ka nodoklis tiks atcelts pavisam. „Tas mērķis būtu, pirmkārt, aizsargāt nosacīti vienīgā mājokļa īpašniekus, bet, otrkārt, uzlikt lielāku nodokļa slogu ekskluzīvo īpašumu īpašniekiem,” norāda Bērziņš.

Jāatgādina, ka spēkā esošais likums „Par nekustamā īpašuma nodokli” jau tagad noteic, ka nodokļa likme, ar kuru tiek aplikti mājokļi, ir atkarīga no īpašuma kadastrālās vērtības un ir no 0,2% līdz 0,6%. Tomēr nu jau vairākus gadus pašvaldībām ir tiesības savā teritorijā noteikt arī augstākas nodokļa likmes.

Atbilstoši spēkā esošajam likumam, no nākamā gada kadastrālās vērtības dzīvokļiem jaunajos projektos pieaugtu vidēji divas reizes. Strauji pieaugtu arī to dzīvojamo māju skaits, kas apliekamas ar progresīvo nodokli. Tādēļ likumprojektu, kas paredz šo kadastrālo vērtību iesaldēšanu, Saeima plāno skatīt steidzamības kārtā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti