Pašvaldībām ar mazākiem ieņēmumiem nākamgad tiks papildu 6,5 miljoni eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Nākamajā gadā īpašs atbalsts tiek plānots pašvaldībām ar viszemākajiem ieņēmumiem, papildus piešķirot 6,5 miljonus eiro pie jau esošajiem 30 miljoniem pašvaldību finanšu izlīdzināšanas veikšanai, informēja Finanšu ministrijā (FM). Ministrija gan turpina strādāt pie priekšlikumiem, lai sabalansētu finanšu resursu sadalei reģionos.

Trešdien valdība 2015.gada valsts budžetā papildus jau iepriekš ieplānotajam izdevumu pieaugumam atradusi vēl vairāk nekā 130 miljoni eiro jaunajām iniciatīvām. Viens no papildu plānotajiem izdevumiem paredzēts pašvaldību finanšu izlīdzināšanai. Ar valsts budžeta dotāciju 6,5 miljonu eiro apmērā iecerēts  panākt sabalansētas reģionālās politikas veidošanu, atbalstot pašvaldības ar zemākajiem ieņēmumiem uz vienu iedzīvotāju.

FM prognozē, ka pašvaldību ieņēmumiem no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) turpmākajos gados būs stabils pieauguma temps, pat neraugoties uz to, ka IIN likmi ar nākamo gadu plānots samazināt no esošajiem 24% uz 23%. Ministru kabinets jau atbalstījis virkni jaunu un efektīvu ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu, kas nodrošinās būtisku IIN pieaugumu arī pašvaldībām.

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvji ceturtdien tikās ar finanšu ministru Jāni Reiru ("Vienotība"), pārrunāja nākamā gada valsts budžeta veidošanas aktualitātes un izskatīja valdības  un LPS vienošanās un domstarpību protokola projektu 2015.gadam.

Attiecībā uz pašvaldību aizņemšanās un ilgtermiņa saistību uzņemšanās iespējām abas puses pārrunāja iespēju paplašināt prioritāro aizņēmumu un galvojumu mērķu sarakstu, paplašinot pašvaldību iespējas aizņemties tieši savu būtiskāko mērķu realizēšanai.

Tāpat FM sarunās ar LPS apliecināja, ka bez piedāvātajiem īstermiņa risinājumiem ir gatava izstrādāt arī jaunu pašvaldību finanšu izlīdzināšanas modeli.

Jau ziņots, ka trešdien valdība atradusi vairāk nekā 130 miljoni eiro jaunajām iniciatīvām. Vēl iepriekš, izvērtējot plānotos valsts budžeta ieņēmumus un izdevumus, kā arī ņemot vērā valdības līdzšinējos lēmumus, Finanšu ministrija secināja, ka nākamajā gadā valdība varēs atļauties papildu 118,4 miljonus eiro novirzīt prioritārajiem uzdevumiem, saglabājot valsts budžeta deficītu 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta.

Valdības iepriekšējie lēmumi jau paredz nākamgad 250 miljonus eiro papildus atvēlēt pensiju indeksācijai. Tāpat vidējā termiņa budžeta ir lēmumi par 120 miljoniem eiro dažādām nozīmīgām programmām, kuras būs jāiekļauj budžetā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti