Dienas ziņas

Uz slēpēm - kopā ar suni

Dienas ziņas

Ukrainā ieņem Tieslietu ministrijas ēku

"Latvenergo" piedāvājumi mājsaimniecībām

«Latvenergo» elektrības cenas iedzīvotajiem būs par 7 – 12% lielākas (papildināts 20:35)

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Pēc pilnīgas elektroenerģijas tirgus atvēršanas no 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģijas izmaksas vidēji pieaugs par 7-12%, pirmdien žurnālistus informēja Latvijas energoapgādes kompānijas "Latvenergo" valdes loceklis Uldis Bariss.

Elektroenerģijas tirgus pilnīga liberalizācija, tajā iekļaujot arī mājsaimniecības, ir paredzēta no aprīļa. Mājsaimniecību segments Latvijā veido 25% no kopējā valsts elektroenerģijas patēriņa.

Dokumenti

‘Latvenergo’ prezentācija par jaunajiem tarifiem

Lejuplādēt

1.65 MB

„Latvenergo” Latvijas mājsaimniecībām piedāvās produktu līniju „Elektrum”, lai līdz 1. aprīlim  klients var izvēlējies savai patēriņa struktūrai piemērotāko piedāvājumu – „Elektrum” Universālais, Ekonomiskais, Dinamiskais u.c. produkti.   

Ar mājsaimniecību iesaistīšanu elektroenerģijas tirgū noslēgsies tirgus liberalizācija, kas sākās 2007.gadā, un līdz šī gada 1.aprīlim pēc tirgus principiem Latvijā tiek realizēts 75% patērētās elektroenerģijas, jo brīvajā tirgū darbojas visas juridiskās personas.

 „Latvenergo” skaidro, ka klientiem ar patēriņu līdz 200 kilovatstundām ( kWh) mēnesī piemērots Elektrum Universālais (cena, norēķinu vienkāršība, izmaksu prognozējamība, jo katru mēnesi tiek maksāta konstanta summa) . Klientiem, kuri ikdienā ir www.e-latvenergo.lv lietotāji un kuru ikmēneša patēriņš ir  līdz 300 kWh/mēnesī, AS „Latvenergo” kā piemērotāko iesaka Elektrum Ekonomiskais. Savukārt klientiem, kuru ikmēneša patēriņš pārsniedz  200 kWh mēnesī, piemērotākie ir Elektrum Izdevīgais 200+ un Izdevīgais 600+. Tie nodrošina zemāku cenu par  kWh, palielinoties elektroenerģijas patēriņam.

Savukārt, ja klients aktīvi seko līdzi jaunumiem un spēj elastīgi piemēroties pārmaiņām, maksājot par elektrību tik, cik tā maksā elektroenerģijas biržā, tad Elektrum Dinamiskais ir piemērots, jo cena būs atkarīga no situācijas elektroenerģijas biržā. 

„Latvenergo” uzsver, ka pašlaik esošajos regulētajos tarifos iekļautā elektroenerģijas cena ir būtiski zemāka par tirgus cenu.  Kopš 2011. gada komersants AS „Latvenergo” pilda sociālā atbalsta funkciju, no brīvajā tirgū gūtās peļņas subsidējot Starta tarifu 20 miljonu latu apmērā ik gadu. Mājsaimniecībām jārēķinās, ka tirgus apstākļos piedāvātās cenas būs augstākas. No 1. aprīļa mājsaimniecību sektoram elektroenerģijas izmaksas vidēji pieaugs par 7-12% pret līdzšinējo pamata tarifu.

Pēc „Latvenergo” aplēsēm iedzīvotājiem, kuri būs palikuši uzticīgi uzņēmumam, rēķins varētu pieaugt vien aptuveni par dažiem eiro. Patērētājiem, kas mēnesī izlieto līdz 100 kilovatstundām, rēķins mēnesī varētu pieaugt līdz 5 eiro,  tiem, kas līdz 300 kilovatstundām – par 8 eiro mēnesī, bet tiem, kuriem patēriņš ir līdz 600-mt kilovatstundām, maksājums būšot mazāks par 12 eiro mēnesī, ziņoja LTV raidījums "Panorāma".

Atveroties elektroenerģijas tirgum, atbalsts sociāli neaizsargātajām iedzīvotāju grupām norēķiniem par elektroenerģiju tiks sniegts caur pašvaldību sociālajiem dienestiem mājokļa pabalsta ietvaros. 2014. gada deviņiem mēnešiem (aprīlis – decembris) valsts budžetā atvēlēti 3,8 miljoni eiro, bet turpmāk – 5,1 miljoni eiro gadā, lai pašvaldības daļēji segtu mazturīgajiem iedzīvotājiem elektroenerģijas rēķina pieaugumu pēc tirgus atvēršanās.

Papildu valsts organizētajam atbalstam - t.s. dzīvokļa pabalsta ietvaros, AS „Latvenergo”  valde ir lēmusi par atbalstu daudzbērnu ģimenēm, mazinot elektroenerģijas  izmaksu pieauguma ekonomisko ietekmi. Bet, lai to īstenotu, vēl ir nepieciešams veikt tiesību aktos noteiktos saskaņojumus, tajā skaitā lūgt Finanšu ministrijas atļauju īstenot sociālā atbalsta kampaņu.

Sociālā atbalsta programma daudzbērnu ģimenēm (ģimenēm ar trīs bērniem vecumā līdz 18 gadiem)  2014.gadā paredz dāvinājumu  20 000 dāvanu kartes  126,75 eiro vērtībā par kopējo summu  2,535 miljoni eiro. Dāvanu karšu izplatīšana un uzskaite, kā arī sociālā atbalsta kampaņas organizēšana tiks īstenota sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību.

„Būtiski ir pateikt, ka ziemas mēnešos cenas ir līdzīgas, bet vasaras mēnešos mēs Latvijas un Lietuvas cenu apgabalos mēs maksājam daudz augstāku cenu nekā tā ir Skandināvijas cenu zonā. Veidojot tirgu un attīstot starpsavienojumus mēs pretendējam pievienoties šim zemo cenu apgabalam, kā rezultātā vidējā elektroenerģijas cena varētu pielīdzināties ar vidējo gada elektroenerģijas cenu Skandināvijā,” LTV atzina „Latvenergo” vadītājs Āris Žīgurs.

Tai pat laikā energokompānijā neslēpj, ka, atverot tirgu, patērētāju maksājumi par elektrību, salīdzinot ar šobrīd spēkā esošo starta tarifu, pieaugs vidēji par 7-12%. Šis pieaugums saistīts ar to, ka „Latvenergo” pēdējos gados pildīja iedzīvotāju sociālā atbalsta funkciju,ar starta tarifu pārdodot enerģiju lētāk, nekā tā maksāja tirgū. Šādi iedzīvotājiem ik gadu sniegts atbalsts 20 miljonu latu apmērā.

 „Latvenergo” valdes loceklis  Uldis Bariss Latvijas Radio raidījumā „Aktuālais Temats” atzina, ka, atveroties tirgum, cenas pieaugs, bet tas būs vienreizējais efekts, un tā iemesls ir tas, ka iepriekšējais tarifs bija subsidēts.

Savukārt "DNB Bankas" makroekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš LTV raidījumam „Panorāma” norādīja - Latvijā elektrības tirgus liberalizācija „notiek tāpēc, ka mēs esam ES dalībvalsts un esam iesaistīti dažādos procesos”.

„Būtu grūti apgalvot, ka šī liberalizācija notiek, lai samazinātu maksājumus par elektrību. Tas, kas notiek, ka mēs pārejam no neefektīvas sociālās politikas ar elektrības cenu subsidēšanu visām mājsaimniecībām uz situāciju, kad tiek subsidēti tie, kam visvairāk vajag,” norādīja Strautiņš. 

Bariss Latvijas Radio arī skaidroja, ka visi ražotāji, kas piedāvās savu elektroenerģiju vienotajā tirgū, „ielaidīs” to kopējā tīklā, un nemaz nevarēs izsekot, kura konkrēta ražotāja elektrība kur ir nonākusi. Par elektroapgādes nepārtrauktību un kvalitāti tāpat kā līdz šim atbildēs „Sadales tīkls”, un ražotāja izvēle to neietekmēs, skaidroja Bariss. 

Uldis Bariss „Aktuālajā tematā” stāsta par izmaiņām pēc elektrības tirgus atvēršanas
00:00 / 28:08
Lejuplādēt

Jau ziņots, ka elektroenerģijas tirgu pilnībā plānots liberalizēt ar š.g. 1. aprīli, kas nozīmē, ka patērētājiem savs tirgotājs aprīlim ir jāizvēlas līdz 15. martam, attiecīgi – līdz mēneša 15.datumam jāizvēlas tirgotāja piedāvājums nākamajam mēnesim. Latvijā ir reģistrēti vairāki elektroenerģijas komersanti, par kuriem informācija atrodama sadales sistēmas operatora AS „Sadales tīkls” interneta mājas lapā. Iespējams, ka līdz ar pilnīgu tirgus liberalizāciju savus pakalpojumus piedāvās arī jauni komersanti.

Mājsaimniecībām, kuras neizdarīs izvēli, lai no 1. aprīļa mainītu elektroenerģijas piegādātāju vai produktu, automātiski tiks piemērots t. s. universālais pakalpojums, kura cena tiks noteikta tirgus cenai atbilstošā līmenī un paliks nemainīga 12 mēnešus.

Ir svarīgi apzināties: brīvais tirgus attiecas tikai uz elektroenerģiju, kas veido aptuveni 1/3 daļu no mājsaimniecību elektroenerģijas rēķina. Pārējās rēķina sastāvdaļas – pārvades un sadales tīklu pakalpojumi, kā arī atbalstāmo ražotāju subsidēšanai paredzēto obligātā iepirkuma komponenti arī turpmāk regulēs valsts.

"Latvenergo" ir Latvijas valstij piederošs energoapgādes komersants, kas nodarbojas ar elektroenerģijas un siltumenerģijas ražošanu un tirdzniecību, kā arī sniedz telekomunikāciju un informācijas tehnoloģiju pakalpojumus. Patlaban "Latvenergo" koncernā ietilpst "Latvenergo" un pieci meitasuzņēmumi ‒ "Sadales tīkls", "Liepājas enerģija", "Latvijas elektriskie tīkli", "Elektrum Lietuva" un "Elektrum Eesti", kam pieder arī kompānija "Elektrum Latvija".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti