Aizliegums pārdot alkoholu lielajās plastmasas pudelēs varētu stāties spēkā pēc gada

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

No nākamā gada septembra plānots aizliegums pārdot alkoholu lielajās plastmasas pudelēs. Par to trešdien, 7.septembrī, vienojās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas deputāti, pirmajā lasījumā atbalstot Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumus, informē Saeimas Preses dienestā.

Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Romāns Naudiņš (Nacionālā apvienība) uzsvēra, ka lielā plastmasas iepakojumā pildīts alkoholiskais dzēriens ir krietni lētāks nekā citu veidu iepakojumos pildītie.

Stipru alu visbiežāk pērk personas, kas lieto alkoholu pārmērīgi, jo īpaši laukos, bet sidru – jaunieši.

Naudiņš norādīja, ka šie būs būtiski ierobežojumi, lai "apkarotu iesīkstējušo divlitrīgo plastmasas alus pudeļu sērgu Latvijā".

Likumā vēlas paredzēt izņēmumus

Pēc komisijas izstrādātajiem grozījumiem paredzēts, ka alu, raudzētos un pārējos alkoholiskos dzērienus aizliegs pārdot plastmasas pudelēs, kuru tilpums pārsniedz puslitru, ja dzēriens ir stiprāks par 7,5 grādiem. Tāpat tos pašus dzērienus nedrīkstēs tirgot par litru lielākās pudelēs, ja to stiprums ir līdz 7,5 grādiem.

Ierobežojumi neattieksies uz stikla, keramikas, koka vai metāla iepakojumu, kā arī, ja dzērienu tirgo tā ražošanas vietā.

Komisijas sēdē deputāti norādīja, ka alus darītavās un to specializētajos veikalos izlejamā alus tirdzniecība būs atļauta arī plastmasas pudelēs.

Latvijā liels alkohola patēriņš

Pēdējo četru gadu laikā reģistrētā alkohola patēriņš bijis robežās no 9,9 līdz 10,2 litriem absolūtā alkohola uz vienu iedzīvotāju. Kopš 2009.gada visvairāk patērētais reģistrētā alkohola dzēriena veids ir alus, teikts likumprojekta anotācijā.

Kā komisijas sēdē deputātiem sacīja Veselības ministrijas pārstāvji, pērn absolūtā alkohola patēriņš uz vienu iedzīvotāju vecumā virs 15 gadiem bija 10,8 litri.

Par spīti tam, ka ir veikti dažādi pasākumi, kas alkohola patēriņa un pieejamības mazināšanas nolūkā paredzēti Alkoholisko dzērienu aprites likumā,

tomēr tā patēriņa daudzums Latvijā joprojām ir viens no augstākajiem Eiropā un pasaulē, uzsver likumprojekta autori.

Pārmērīga alkoholisko dzērienu lietošana rada papildu izmaksas veselības aprūpē un sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, kā arī materiālus zaudējumus darbavietās, tādējādi negatīvi ietekmējot tautsaimniecības ekonomisko attīstību un sabiedrību kopumā, norādījuši likumprojekta autori.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Piedāvā samazināt alkohola saturu

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas (LPUF) padomes priekšsēdētāja Ināra Šure Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" zināja teikt, ka līdzīgi ierobežojumi pirms pāris gadiem ieviesti Lietuvā. Pirmajā pusgadā pēc to ieviešanas attiecīgā alkohola patēriņš kaimiņvalstī esot samazinājies, taču alkohola lietotāji "pārprofilējušies" un grādīgo dzērienu patēriņš drīz vien atkal pieaudzis.

Ja cilvēks vēlēsies nopirkt alkoholu, tas arī tiks izdarīts, uzskata Šure, norādot, ka pēc lielajās plastmasas pudelēs pildītā alkohola izskaušanas patērētāji dos priekšroku tiem pašiem dzērieniem, kas pildīti mazāka tilpuma, piemēram, viena litra pudelēs. "Bet vai tas videi būs izdevīgi?" sprieda Šure, norādot, ka šie ierobežojumi varētu veicināt nelegālā alkohola patēriņu.

LPUF pārstāve piebilda, ka mērķi mazināt alkohola patēriņu Latvijā varētu īstenot citādāk, piemēram, samazinot alkohola procentu grādīgajos dzērienos.

Šis ir viens no priekšlikumiem, kas piedāvāts likumprojekta virzītājiem, taču pagaidām tas dzirdīgas ausis nav guvis, atzina Šure.

Rīgas psihiatrijas un narkoloģijas centra Ambulatorās aprūpes centra "Veldre" vadītājs Māris Taube Latvijas Radio raidījumā "Pēcpusdiena" atzina, ka ideja samazināt alkohola procentu grādīgajos dzērienos ir laba. Tāpat alkohola patēriņa mazināšanai Latvijā, viņaprāt, vajadzētu nodrošināt stingrāku tā tirgošanas kontroli.

Arī Taube šaubījās, vai aizliegums pārdot alkoholu lielajās plastmasas pudelēs mazinās šo dzērienu patēriņu.

"Jauniešiem būtiska ir cena," atzīmēja Taube, norādot – svarīgi ir, lai jauniešiem pēc lielo pudeļu izskaušanas divi mazākās pudelēs pildīti grādīgie dzērieni nesanāktu lētāk.

Saeimas Preses dienestā norāda - plānots, ka iecerētās likuma izmaiņas stāsies spēkā 2017.gada 1.septembrī. 

Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumi trīs lasījumos vēl jāatbalsta Saeimai. Tautsaimniecības komisijas deputāti trešdien lēma, ka pirmajā lasījumā likumprojektu plānots skatīt 15.septembra Saeimas sēdē.

Jau ziņots, ka ar iniciatīvu aizliegt lielajās plastmasas pudelēs pildīta alus un alkoholisko kokteiļu tirdzniecību nāca klajā iepriekšējais veselības ministrs Guntis Belēvičs. Viņš norādīja, ka šis priekšlikums tiks virzīts sabiedrības veselības labad. Pēc Belēviča sacītā, ar alkoholisko kokteiļu lietošanu jaunieši "sāk iet pa alkoholisma ceļu". 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti