Advokāte: Anglijas Apelācijas tiesa secinājusi - tiesvedība pret Lembergu izbeidzama

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Anglijas un Velsas Apelācijas tiesa ir pieņēmusi lēmumu, ar kuru noraidīta „Antonio Gramsci Shipping Corporation” un 29 citu Latvijas kuģošanas kompānijas „Latvijas kuģniecība” (LK) meitasuzņēmumu iesniegtā apelācijas sūdzība, tādējādi tiesa atkārtoti ir apstiprinājusi, ka pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu sāktā tiesvedība izbeidzama Anglijas tiesas jurisdikcijas neesamības dēļ, pavēstīja Lemberga advokāte Vineta Čukste.

Viņa norādīja, ka 2012.gada 12.jūlijā Anglijas un Velsas Augstās tiesas Karalienes sēdekļa Komerctiesa apmierināja Lemberga pieteikumu par jurisdikcijas apstrīdēšanu. Savukārt LK meitasuzņēmumi iesniedza apelācijas sūdzību Anglijas Apelācijas tiesā.

„Prasītāju iespējas iesniegt kasācijas sūdzību par šo tiesas lēmumu ir ļoti apšaubāmas, jo apelācijas instances tiesas lēmums ir stingrs un viennozīmīgs. Ar visu trīs tiesnešu vienbalsīgu lēmumu tas tika pieņemts negaidīti īsā laikā – tiesas sēde plānoto divu dienu vietā aizņēma tikai pāris stundas, turklāt uzklausot tikai prasītāju puses advokātus,” pavēstīja Čukste.

Pēc advokātes teiktā, sagaidāms, ka jau tuvākajā laikā Anglijas Apelācijas tiesa atcels arī iepriekš izdoto iesaldēšanas rīkojumu, kas šīs lietas ietvaros tika pieņemts attiecībā uz Lemberga aktīviem. „Šāds tiesas lēmums varētu būt īpaši pamatots ar faktu, ka prasītāju apelācijas sūdzība bija bezcerīga un tika izmantota tikai kā līdzeklis, lai gandrīz gadu paturētu spēkā prettiesisko Lemberga aktīvu iesaldēšanas rīkojumu,” pauda Čukste.

Viņa uzsvēra, ka LK meitasuzņēmumiem arī būs pienākums atlīdzināt Lembergam tiesāšanās izdevumus un zaudējumus, kas viņam radušies no iesaldēšanas rīkojuma un citām prasītāju prettiesiskajām darbībām. Advokāte piebilda, ka Anglijas pirmās instances tiesa 2012.gada 31.jūlijā jau uzlika prasītājiem par pienākumu atlīdzināt Lemberga tiesāšanās izdevumus 200 tūkstošu Anglijas sterliņu mārciņu apmērā. Apelācijas instances noteiktā atlīdzināmo tiesāšanās izdevumu summa varētu būt daudz augstāka.

LK komentāru aģentūrai BNS pagaidām nav izdevies saņemt.

Jau ziņots, ka Latvijas kuģošanas kompānijas „Latvijas kuģniecība” (LK) meitasuzņēmumu prasību, kuras Londonas tiesā iesniegtas arī pret Lembergu, kopējā summa ir vērtējama aptuveni 135 miljonu ASV dolāru apmērā. Šādas summas, pēc prasītāju uzskata, ir nepamatoti izņemtas no LK apzināti prettiesisku shēmu īstenošanas dēļ, galvenokārt izmantojot zem tirgus likmēm noslēgtus kuģu fraktēšanas līgumus starp LK koncernā ietilpstošajām kompānijām un starpnieku kompānijām, kuras tālāk kuģus jau par tirgus likmēm nodevušas fraktā trešajām personām, kas nav zinājušas un nav bijušas iesaistītas prettiesiskajās shēmās.

Ar Lielbritānijas tiesas 2011.gada 20.aprīļa lēmumu tika izdots līdzekļu iesaldēšanas rīkojums, kuram atbilstoši Lembergs nedrīkst nekādus savus Anglijā vai Velsā esošos aktīvus ar vērtību līdz 135 miljoniem ASV dolāru izvest no Anglijas un Velsas vai jebkādā veidā atbrīvoties no tiem, rīkoties ar tiem vai samazināt to vērtību. Lembergs nedrīkst arī nekādā veidā atbrīvoties, rīkoties vai samazināt vērtību jebkuriem tā aktīviem neatkarīgi no tā, vai tie atrodas Anglijā un Velsā vai ārpus Anglijas vai Velsas, līdz tādai pašai vērtībai.

Augstākās tiesas Senātam šobrīd ir jālemj, vai Latvijā atzīt un izpildīt Anglijas tiesas lēmumu. Tiesvedība jūnijā gan tika apturēta, jo Senāts nolēma vērsties Eiropas Savienības (ES) tiesā, lai noskaidrotu, kā interpretēt lietā piemērojamās ES tiesību normas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti