Jaunumi
Dziesmu svētku dalībnieku tuvinieki Latgalē lepojas ar savējiem
Dziesmu svētku dalībnieku tuvinieki Latgalē lepojas ar savējiem
Dziesmu un deju svētku koru skatē Augšdaugavas novada koris "Latgale" ir ieguvis pirmo pakāpi. Dziedātāji lepni, bet vēl jo lepnāki mājās palicēji – kora dalībnieku vecāki un dzīvesbiedri, kuri jau ne pirmo reizi palīdz saviem tuviniekiem posties lielajiem svētkiem un paliek mājās auklēt bērnus, pie televizoriem sekojot tiešraidēm un domās esot kopā ar Dziesmu svētku dalībniekiem.
Trešdien aizsākas Dziesmu svētku nedēļas lielie kulminācijas pasākumi
Trešdien aizsākas Dziesmu svētku nedēļas lielie kulminācijas pasākumi
Trešdien, 5. jūlijā, – XXVII Vispārējo latviešu Dziesmu un XVII Deju svētku sestajā dienā – turpinās plaša svētku programma un aizsākas svētku nedēļas lielie kulminācijas pasākumi – koru lielkoncerta "Tīrums. Dziesmas ceļš" ģenerālmēģinājums Mežaparkā. Trešdien notiks latviešu tautastērpu skate "Mēnesnīca", pūtēju orķestri pieskandinās Andrejostu un ar amatierteātru brīvdabas izrādēm turpinās daudzveidīgā programma Esplanādē un Vērmanes dārzā. Apmeklētājiem atvērta krāšņā tautas lietišķās mākslas izstāde, amatnieku darinājumi tirdziņos Esplanādē un Vērmanes dārzā, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāvji.
Starp līdzdalību un izcilību. Par Dziesmu svētku procesu sarunājas Nacionālā kultūras centra direkto...
Starp līdzdalību un izcilību. Par Dziesmu svētku procesu sarunājas Nacionālā kultūras centra direktore un komunikācijas zinātnes doktors
"Manuprāt, Dziesmu un deju svētku process – kas ir tautas māksla, amatiermāksla, kur cilvēks savā brīvajā laikā, neskatoties uz savu iepriekšējo izglītību, piedalās – balstās tajā, ka ir līdzdalība un ir izcilība. Mēs Latvijā vairāk tiecamies uz izcilību," vērtē Latvijas Nacionālā kultūras centra direktore Signe Pujāte. Par līdzdalību un izcilību, par prasmi veidot sarunu Dziesmu svētkos un ārpus, kā arī par atšķirīgo un līdzīgo dziesmu svētkos Latvijā un Igaunijā raidījumā "Dziesmusvētku tīklos" sarunājas Pujāte un komunikācijas zinātnes doktors, Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta vadošais pētnieks Mārtiņš Kaprāns. 
Dziesmu svētku rīkotāji sola risinājumu dalībnieku garajām pusdienu rindām Mežaparkā
Dziesmu svētku rīkotāji sola risinājumu dalībnieku garajām pusdienu rindām Mežaparkā
Paralēli pacilātībai Dziesmu un deju svētku laikā, ņemot vērā notikuma lielo mērogu, netrūkst arī sūdzību par dažādām nebūšanām. Sociālajos tīklos izskan pārmetumi gan par pārtiku, kuru drīkst vai nedrīkst ienest svētku dalībnieki mēģinājumos vai koncertos, gan par citiem ierobežojumiem, neērtībām vai pat nejēdzībām.
Beidzot satikties «Sidraba birzī». Kā aizrit koncerta «Tīrums. Dziesmas ceļš» mēģinājums
(papildināt...
Beidzot satikties «Sidraba birzī». Kā aizrit koncerta «Tīrums. Dziesmas ceļš» mēģinājums (papildināts)
Mežaparka Lielajā estrādē otrdien vārti vērti kuplam dziedātāju pulkam. Tur pirmo reizi jaunajā estrādē pulcējas dziedātāju tūkstoši, lai gatavotos svētku tradīcijas simtpiecdesmit gadei veltītajam koncertam "Tīrums. Dziesmas ceļš". Koristiem iejušanās jaunajā estrādē sagādā prieku un koncerta rīkotāji cer likt lietā jaunās estrādes akustiskas iespējas.
No Strazdumuižas līdz Bolderājai. Svētku tiešraides Rīgas apkaimēs un «Diskopauls» Esplanādē
No Strazdumuižas līdz Bolderājai. Svētku tiešraides Rīgas apkaimēs un «Diskopauls» Esplanādē
Nedēļas nogalē no 7. līdz 9. jūlijam Rīgas apkaimēs varēs vērot XXVII Vispārējo latviešu dziesmu un XVII deju svētku noslēguma koncertu tiešraides. Galvaspilsētas iedzīvotājus un viesus priecēs arī Dziesmu un deju svētku restorāns Esplanādē, kurā ikviens svētku noskaņā varēs baudīt virtuozo šefpavāru radītas maltītes, informēja Rīgas Domē.
«Dejošana nav tikai kājiņu kustināšana.» Saruna ar horeogrāfi un pedagoģi Baibu Šteinu
«Dejošana nav tikai kājiņu kustināšana.» Saruna ar horeogrāfi un pedagoģi Baibu Šteinu
Tautas deja ir kolektīva māksla. Jau no mazotnes ir jāiemāca tas, ka dejā nepastāv individualitāte, – viens ir par visiem un visi par vienu. Tie ir pamati, kas noder ne tikai uz deju laukuma, bet arī dzīvē, Latvijas Radio raidījumā "Veiksme neveiksmē" pauda leģendārā horeogrāfe un pedagoģe, tautas deju ansambļa "Zelta sietiņš" dibinātāja un vadītāja, daudzu deju svētku virsvadītāja Baiba Šteina, kura ar Dziesmu un deju svētkiem cieši saistīta kopš 1955. gada.