Baiba Kļava

Latvijas Radio raidījuma "Atvērtie faili" žurnāliste

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Kāpēc Centrāltirgū firmas joprojām tirgo produktus ar viltotiem derīguma termiņiem?
Kāpēc Centrāltirgū firmas joprojām tirgo produktus ar viltotiem derīguma termiņiem?
Rīgas Centrāltirgū brīvi strādā divi uzņēmumi, kuri vairāku gadu garumā pieķerti tirgojam pārtikas preces ar viltotiem derīguma termiņiem. Par spīti regulāriem sodiem, ko par pārkāpumiem piemēro Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), Centrāltirgus pārvaldnieks "Rīgas nami" uzņēmumiem piešķir arvien jaunas tirdzniecības vietas.
Latvijas Radio Ukrainā: Nelikumīgā zāļu piegādē Krievijas armijai vainotā Latvijas firma noliedz aps...
Latvijas Radio Ukrainā: Nelikumīgā zāļu piegādē Krievijas armijai vainotā Latvijas firma noliedz apsūdzības
Ukrainā turpinās pirmstiesas izmeklēšana kriminālprocesā par nelikumīgu Ukrainas uzņēmumā "Novofarm–Biosintez" ražotu anestēzijas medikamentu piegādi Krievijas armijai pēc pilna apmēra iebrukuma sākuma. Kriminālprocesā figurē arī Latvijas uzņēmuma vārds. Latvijas Radio ir izdevies sazināties ar zāļu ražotāja akcionāru un Latvijas uzņēmuma īpašnieku, kurš apsūdzības noliedz.
Diktatoru īpašumi Latvijā – gan necils dzīvoklis Imantā, gan dāsnus pabalstus saņēmusi sanatorija
Diktatoru īpašumi Latvijā – gan necils dzīvoklis Imantā, gan dāsnus pabalstus saņēmusi sanatorija
Latvijā vairāki desmiti nekustamo īpašumu pieder Krievijai un Baltkrievijai – valstīm, kurās valda agresīvi noskaņoti diktatori. Tie ir vēsturiski nami, zemesgabali un dzīvokļi daudzu miljonu eiro vērtībā. Mūsu valstī atrodas sanatorijas, kas pieder gan Krievijas diktatoram Vladimiram Putinam, gan arī viņa ciešam sabiedrotajam Aleksandram Lukašenko. Turklāt Latvija vienai no tām – "Belorusija" – kovidlaikā vairākkārt izmaksāja dāsnus pabalstus.
Ļedjajeva draudze «Jaunā paaudze» saistīta ar izmeklēšanu par cilvēktirdzniecību un naudas atmazgāša...
Ļedjajeva draudze «Jaunā paaudze» saistīta ar izmeklēšanu par cilvēktirdzniecību un naudas atmazgāšanu
Latvijā dibinātā draudžu kustība "Jaunā paaudze" ik nedēļu pulcē tūkstošiem cilvēku ne tikai Rīgā un virknē citu pilsētu, bet arī daudzās pasaules valstīs. Tās vadītājs ir viens no dibinātājiem starptautiskai kustībai, kas vērsta pret gejiem un lesbietēm. Nesen policija noslēgusi vairākus gadus ilgu izmeklēšanu lietā, kas ir saistīta ar reliģiskās organizācijas "Jaunā paaudze" dalībniekiem.
Caur Avena fondiem Latvijā gadiem ilgi ieplūda Putinam pietuvināto oligarhu nauda
Caur Avena fondiem Latvijā gadiem ilgi ieplūda Putinam pietuvināto oligarhu nauda
Vairāk nekā desmit gadus Latvijā darbojas Kremlim pietuvinātā oligarha Pjotra Avena labdarības fondi. Tie dāsni sponsorēja projektus, ko bija iecienījusi arī politiskā un kultūras elite. Latvijā reģistrētie nodibinājumi ļāva valstī ieplūst miljoniem eiro no Vladimiram Putinam tuviem Krievijas biznesmeņiem. Arī no ofšoru firmām Kiprā un Britu Virdžīnu salās. Avenam, kā arī daļai no viņa fonda ziedotājiem, kuriem ir ciešas saiknes ar Putinu, tagad ir noteiktas sankcijas. 
Desmitiem dzīvnieku glābšanas biedrību Latvijā – «puslegālas»
Desmitiem dzīvnieku glābšanas biedrību Latvijā – «puslegālas»
Par novārtā atstātiem dzīvniekiem Latvijā rūpējas ne tikai virkne dzīvnieku patversmju, bet arī daudz biedrību. Kaut arī biedrību brīvprātīgie vāc un izmitina bez saimniekiem palikušos dzīvniekus, oficiāli neviena iestāde viņu darbu nekontrolē, un tas iepriekš ir novedis pie dzīvnieku ciešanām un bojāejas. Kādēļ desmitiem biedrību, kas rūpējas par novārtā palikušiem dzīvniekiem, strādā gandrīz ārpus likuma? Kas būtu jādara, lai turpmāk vairs neatkārtos līdzīgi gadījumi, kad cieš dzīvnieki?
Sintētisko narkotiku bums: Nāves gadījumu skaits dubultojies, narkotiku aprite – ļoti slēpta
Sintētisko narkotiku bums: Nāves gadījumu skaits dubultojies, narkotiku aprite – ļoti slēpta
Latvijā policija ik gadu konfiscē miljoniem eiro vērtas narkotikas. Tomēr tas nespēj būtiski mazināt to pieejamību. Pirms pāris gadiem pandēmijas laikā noteiktie pārvietošanās ierobežojumi strauji palielināja narkotiku pārdošanas tempus. Kamēr nelegālajā tirgū parādās jaunas vielas, arvien biežāk nepieciešama mediķu palīdzība. Kāpēc pēdējo gadu laikā apritē ir nonācis vairāk narkotiku? Un kādēļ ir dubultojies to izraisīto nāves gadījumu skaits?
Skandalozās eiroparalamentāriešu pensiju fonda shēmās iesaistījušies arī deputāti no Latvijas (preci...
Skandalozās eiroparalamentāriešu pensiju fonda shēmās iesaistījušies arī deputāti no Latvijas (precizēts) 
Pirms vairāk nekā 30 gadiem Luksemburgā izveidoja brīvprātīgu pensiju fondu Eiropas Parlamenta (EP) deputātiem. Tā mērķis bija vecumdienās politiķiem nodrošināt dāsnu papildu pensiju. Tagad fondu ir piemeklējušas nedienas, un to varētu glābt par 200 līdz 300 miljoniem eiro no Eiropas Parlamenta. Pensiju fondā šobrīd ir simtiem biedru, un uz lielām pensiju piemaksām cer arī politiķi no Latvijas. Vasarā Eiropas Parlaments lēma samazināt solītās piemaksas. Tas mudinājis daļu politiķu vērsties Eiropas Savienības Tiesā.
Pētnieki un uzraugs: Sasteigtā krievu valodas pazušana no sabiedriskajiem medijiem kaitēs valsts dro...
Pētnieki un uzraugs: Sasteigtā krievu valodas pazušana no sabiedriskajiem medijiem kaitēs valsts drošībai (precizēts) (papildināts)
Saistībā ar Saeimas apstiprināto Nacionālās drošības koncepciju nākamajiem 4 gadiem nopietnas diskusijas gan deputātu, gan mediju pārstāvju vidū izraisīja tajā ietvertais nosacījums divu gadu laikā pilnībā atteikties no satura krievu valodā sabiedriskajos medijos. Priekšlikuma idejas autors ir bijušais kultūras ministrs Nauris Puntulis (Nacionālā apvienība). Kā nosacījums par mediju slēgšanu ar konkrētu izpildes termiņu iekļuva Nacionālās drošības koncepcijā un kā to vērtē mediju nozare, ar kuru izmaiņas neviens neapsprieda? 
Tikai puse no «Ulubelei» ziedotās naudas nonāk dzīvniekiem un patversmes uzturēšanai
Tikai puse no «Ulubelei» ziedotās naudas nonāk dzīvniekiem un patversmes uzturēšanai
Par novārtā atstātiem suņiem un kaķiem Latvijā rūpējas vairāk nekā 20 dzīvnieku patversmju. Lielākā no tām ir biedrība — dzīvnieku pansija "Ulubele." Tā simtiem tūkstošu eiro ik gadu saņem ne tikai no Rīgas un Pierīgas pašvaldībām, bet arī no ziedotājiem. Pērn puse no ziedotās naudas tika pašiem dzīvniekiem un patversmes uzturēšanai. Patversme apgalvo, ka rūpīgi izvērtē nākamos saimniekus un neatdod dzīvniekus turēšanai sliktos apstākļos. Realitātē viņus nodod pat bezpajumtniekiem.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd