Artjoms Konohovs

Latvijas Radio korespondents Briselē

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Eiropas Parlaments pievienojas jaunajai ES Ētikas standartu iestādei
Eiropas Parlaments pievienojas jaunajai ES Ētikas standartu iestādei
Eiropas Parlaments pievienojies nesen izveidotajai Eiropas Savienības Ētikas standartu iestādei. Tās mērķis ir uzraudzīt, kā deputāti, komisāri un dažādu Eiropas Savienības (ES) iestāžu darbinieki ievēro noteikumus. Līdz šim Eiropas Savienības varas pārstāvjiem ik pa laikam tika pārmesta pārāk piekāpīga attieksme pret ētikas standartiem, it īpaši attiecībā uz bijušajiem politiķiem un ierēdņiem. Tomēr tā dēvētais Kataras naudas skandāls beidzot piespieda rīkoties.
Vēstniece: Latvija viena no pirmajām Eiropas Savienībā sāka runāt par cīņu pret dezinformāciju
Vēstniece: Latvija viena no pirmajām Eiropas Savienībā sāka runāt par cīņu pret dezinformāciju
Trešdien, 1. maijā, aprit 20 gadi kopš Latvijas un vēl deviņu valstu pievienošanās Eiropas Savienībai (ES). Viens no cilvēkiem, kas Latvijas Ārlietu ministrijā ir strādājis gandrīz no pašiem pirmsākumiem un ir piedalījies arī Latvijas iestāšanās sarunās ES, ir valsts pašreizējā pastāvīgā pārstāve šajā organizācijā, vēstniece Lelde Līce-Līcīte, kas Latvijas dalībā ES kā vienu no būtiskākajām lietām izcēla to, ka Latvija bija viena no pirmajām valstīm, kas Briselē sāka runāt par cīņu pret dezinformāciju.
Īpašā Pasaules ekonomikas foruma sanāksmē Saūda Arābijā spriež par karu Gazā
Īpašā Pasaules ekonomikas foruma sanāksmē Saūda Arābijā spriež par karu Gazā
Konflikts Gazā ir viens no centrālajiem tematiem svētdien un pirmdien Saūda Arābijā notiekošajā Pasaules ekonomikas foruma īpašajā sanāksmē. To apmeklē ASV, Eiropas un Tuvo Austrumu politiķi, tostarp palestīniešu amatpersonas, bet Izraēla šajā tikšanās reizē nebūs pārstāvēta. Līdz ar to oficiālie mēģinājumi panākt uguns pārtraukšanu starp Izraēlu un teroristisko grupējumu "Hamās" notiks citur.
«Hamās» iepazīstas ar Izraēlas pamiera priekšlikumu
(papildināts)
«Hamās» iepazīstas ar Izraēlas pamiera priekšlikumu (papildināts)
Teroristiskā grupējuma "Hamās" pārstāvji sestdien paziņoja, ka pēta jauno Izraēlas pamiera piedāvājumu. Tas izteikts pēc tam, kad Ēģiptes delegācija ieradās Izraēlā, lai mēģinātu atjaunot iestrēgušās sarunas par uguns pārtraukšanu starp abām pusēm. Visi līdzšinējie mēģinājumi atrast kopsaucēju starp Izraēlas vadību un "Hamās" nav vainagojušies ar panākumiem.
Nīderlande tērpjas oranžā - valstī atzīmē Karaļa dienu
Nīderlande tērpjas oranžā - valstī atzīmē Karaļa dienu
Nīderlandē sestdien, 27. aprīlī, plaši atzīmē Karaļa dienu. Tradīcija paredz, ka daudzi valsts iedzīvotāji šajā dienā velk oranžas drēbes, kas simbolizē Nīderlandes karaļnama oficiālo krāsu, un piedalās dažādos ielu svētkos un sarīkojumos.
Eiropas Parlamentā karstas debates par iesaldēto Krievijas aktīvu nākotni
Eiropas Parlamentā karstas debates par iesaldēto Krievijas aktīvu nākotni
Daudzi Eiropas Parlamenta (EP) deputāti uzskata, ka Eiropas Savienībai (ES) vajadzētu aktīvāk rīkoties, lai izmantotu Krievijas iesaldētos aktīvus Ukrainas vajadzībām. Debates par to šonedēļ notika plenārsēdē Strasbūrā. Kā zināms, šobrīd Eiropas Savienība (ES) vēlas novirzīt Ukrainai tikai peļņu, kas gūta no iesaldētajiem Krievijas Centrālās bankas līdzekļiem, kas glabājas Beļģijā. Bet pašu aktīvu nodošana tiek uzskatīta par pārāk riskantu.
Vīķe-Freiberga par Latvijas 20 gadiem Eiropas Savienībā: Bez iestāšanās mēs aizvien būtu Krievijas i...
Vīķe-Freiberga par Latvijas 20 gadiem Eiropas Savienībā: Bez iestāšanās mēs aizvien būtu Krievijas ietekmes zonā (papildināts)
"Mums ir labklājība un miers. Protams, mums joprojām ir problēmas. Mums ir noteiktas valstis un politiskās kustības, kurām vēl ir pilnībā jāpieņem spēles noteikumi. Taču pacietība, sapratne un šis pielāgošanās gars, manuprāt, ir parādījuši mūsu Eiropu no labākās puses" tā atzīmējot Eiropas Savienības lielākās paplašināšanās 20 gadu jubileju teica Eiropas Komisijas toreizējais prezidents Romano Prodi. 
Kallasa: Eiropas Savienības vienotais tirgus strādā preču, bet ne pakalpojumu jomā
(papildināts)
Kallasa: Eiropas Savienības vienotais tirgus strādā preču, bet ne pakalpojumu jomā (papildināts)
Kur rast naudu daudzām Eiropas valstu vajadzībām un prioritātēm? Šis jautājums ir Eiropas Savienības (ES) valstu līderu diskusiju centrā ceturtdien Briselē notiekošajā samitā. Kā zināms, nauda ir nepieciešama gan aizsardzības stiprināšanai, gan zaļās un digitālās pārejas nodrošināšanai, gan daudzām citām vajadzībām. Līdz ar to, izskan idejas gan par kapitāla tirgus attīstību, gan par vienotā tirgus padziļināšanu, gan par dažādu šķēršļu likvidēšanu.
Eiropadomes priekšsēdētājs vēlas dot jaunu grūdienu Eiropas konkurētspējai
Eiropadomes priekšsēdētājs vēlas dot jaunu grūdienu Eiropas konkurētspējai
Eiropai ir vajadzīgs jauns konkurētspējas kurss. Par to ir pārliecināts Eiropadomes priekšsēdētājs Šarls Mišels, kurš jau rīt gatavojas prezentēt savu skatījumu Eiropas Savienības (ES) valstu līderiem. Viņi pulcēsies Briselē uz ekonomikai veltīto samitu, kur tiks runāts arī par Ukrainu un situāciju Tuvajos Austrumos.
EP neatceļ parlamentāro imunitāti Amerikam un Ušakovam; prokuratūrai lēmums nav saprotams
(papildinā...
EP neatceļ parlamentāro imunitāti Amerikam un Ušakovam; prokuratūrai lēmums nav saprotams (papildināts)
Eiropas Parlaments (EP) balsojumā plenārsēdē ceturtdien, 11. aprīlī, nolēma neatcelt parlamentāro imunitāti Eiroparlamenta deputātiem Nilam Ušakovam ("Saskaņa") un Andrim Amerikam ("Gods kalpot Rīgai!") tiesāšanai Latvijā. Latvija to prasīja lietā par iespējamu kukuļošanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Prokuratūrai lēmums nav saprotams.  
EP Ždanokai piemēro naudas sodu un aizliegumu pārstāvēt parlamentu
EP Ždanokai piemēro naudas sodu un aizliegumu pārstāvēt parlamentu
Eiropas Parlaments (EP)  trešdien, 10. aprīlī, piemēroja sankcijas deputātei Tatjanai Ždanokai no Latvijas Krievu Savienības – pārkāpts Eiropas Parlamenta Rīcības kodekss, par ko piemērots naudassods un pilnvaru ierobežojums atlikušajā īsajā laikā līdz sasaukuma beigām. Ždanoka apgalvoja, ka sods saistīts ar nepareizu deklarācijas aizpildīšanu un vērtēja to kā speciālu traipu meklēšanu viņas biogrāfijā.
NATO vēlas pārņemt lielāku kontroli pār ieroču piegādēm Ukrainai un izveidot jaunu fondu tās atbalst...
NATO vēlas pārņemt lielāku kontroli pār ieroču piegādēm Ukrainai un izveidot jaunu fondu tās atbalstam (papildināts)
NATO ārlietu ministri trešdien apsprieduši priekšlikumu izveidot jaunu fondu Ukrainas atbalstam turpmākajiem pieciem gadiem 100 miljardu eiro apmērā. Alianses vadītāja Jensa Stoltenberga plāns paredz arī to, ka NATO misija no ASV vadītās grupas, kas pašlaik palīdz pārraudzīt atbalstu, pārņems lielāku kontroli pār ieroču piegādes koordinēšanu Kijivai.
Ukrainai nodarīto zaudējumu reģistrs ir sācis darbu
Ukrainai nodarīto zaudējumu reģistrs ir sācis darbu
Nīderlandes pilsētā Hāgā turpinās mēģinājumi izveidot īpašu tribunālu, lai sauktu pie kriminālatbildības tos, kuri apsūdzēti Krievijas pastrādātajos kara noziegumos Ukrainā. Konferencē "Taisnīguma atjaunošana Ukrainai" pulcējās pārstāvji no 55 valstīm, to skaitā arī no Ukrainas.
Baltkrievijas armija rīko militāros manevrus
Baltkrievijas armija rīko militāros manevrus
Baltkrievijas armija ir uzsākusi militāros manevrus Ukrainas, Polijas un Lietuvas robežas tuvumā. Baltkrievijas Aizsardzības ministrija vēsta, ka manevri norisināsies trīs dienas un tajos tiks apgūts, kā armijai rīkoties kara gadījumā.
Studijas vairākās augstskolās un dzīve dažādās valstīs. Ko paredz «Eiropas grāds» augstākajā izglītī...
Studijas vairākās augstskolās un dzīve dažādās valstīs. Ko paredz «Eiropas grāds» augstākajā izglītībā?
Jau tuvākajā nākotnē Eiropas valstu universitātes varētu noteikt iegūtajām zināšanām kopīgos Eiropas grādus. Tas būtu iespējams gan bakalaura, gan maģistra, gan zinātņu doktora grāda līmenī. Eiropas Komisija (EK), kas rosina šādu ideju, uzskata, ka Eiropas grāds varētu būt pievilcīgs gan vietējiem, gan starptautiskiem studentiem, kuri vienas programmas ietvaros varēs studēt vairākās augstskolās un dzīvot dažādās valstīs.
PVO: No Gazas vajadzētu evakuēt 9000 slimnieku
PVO: No Gazas vajadzētu evakuēt 9000 slimnieku
Aptuveni 9000 pacientu ir nepieciešama steidzama evakuācija no Gazas joslas, brīdina Pasaules Veselības Organizācija, norādot ka tikai 10 knapi funkcionējošās slimnīcas nespēj pienācīgi aprūpēt visus, kam ir nepieciešama palīdzība. 
Pāvests Francisks negaidīti atceļ dalību Krustaceļa pasākumos
Pāvests Francisks negaidīti atceļ dalību Krustaceļa pasākumos
Romas Katoļu baznīcas galva pāvests Francisks piektdien, 29. martā, negaidīti atcēla dalību Lielās piektdienas nakts sarīkojumā Kolizejā. Par pāvesta lēmumu nepiedalīties šajā reliģiskajā pasākumā tika izziņots īsi pirms tā sākuma. Vatikāns to pamatoja ar pāvesta nepieciešamību taupīt spēkus pirms gaidāmajiem Lieldienu dievkalpojumiem.
ANO Starptautiskā tiesa liek Izraēlai ļaut piegādāt humāno palīdzību Gazai
ANO Starptautiskā tiesa liek Izraēlai ļaut piegādāt humāno palīdzību Gazai
ANO Starptautiskā tiesa likusi Izraēlai nodrošināt netraucētu humānās palīdzības nogādāšanu Gazā. Lēmums ir pieņemts vienbalsīgi un seko dažādu starptautisko organizāciju brīdinājumiem, ka Gazas joslā draud bads. Tikmēr Izraēlas amatpersonas apgalvo, ka viņi nekādi netraucē humānās palīdzības nogādāšanai Gazas joslas civiliedzīvotājiem.
Eiropas Komisija uzsāk izmeklēšanas pret tehnoloģiju milžiem
Eiropas Komisija uzsāk izmeklēšanas pret tehnoloģiju milžiem
Eiropas Komisija (EK) ir uzsākusi piecas izmeklēšanas pret tehnoloģiju pasaules milžiem. EK ir aizdomas, ka uzņēmumi "Apple", "Meta" un "Alphabet" nepilda konkurences jaunās prasības, ko uzliek Digitālo tirgu akts. Tas paredz, ka šie lielie spēlētāji, kas tiek dēvēti par vārtziņiem, nedrīkst kropļot konkurenci, sniedzot priekšroku paši saviem pakalpojumiem. Pārkāpuma gadījumā kompānijām draud lieli sodi.
Polija un Francija lūdz paplašināt Ukrainas produktu importa ierobežojumus
Polija un Francija lūdz paplašināt Ukrainas produktu importa ierobežojumus
Briseles varas gaiteņos turpinās diskusijas par Ukrainas graudu un citu lauksaimniecības preču ievešanu. Aizvadītajā nedēļā ES paziņoja, ka atjaunos tarifus atsevišķiem Ukrainas produktiem. Taču neoficiāli zināms, ka Polija un Francija nav apmierinātas ar pagājušajā nedēļā panākto kompromisu. 
Vai Eiropas Mediju likums spēs aizsargāt žurnālistu brīvību? Intervija ar Eiropas Žurnālistu federāc...
Vai Eiropas Mediju likums spēs aizsargāt žurnālistu brīvību? Intervija ar Eiropas Žurnālistu federācijas direktori
Slovākijas valdības iecere slēgt valsts sabiedrisko raidorganizāciju, aizstājot to ar jaunu radio un televīzijas kompāniju, ko kontrolētu pie varas esošie politiķi, šomēnes ir izsaukusi lielu satraukumu. Arī citviet Eiropā žurnālistiem notiek dažādi uzbrukumu. Lai apturētu mediju brīvības samazināšanos, šomēnes Eiropas Parlamentā ir apstiprināts Mediju brīvības likums.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd