Kultūras ziņas

Dienas moments kultūrā

Kultūras ziņas

Kuldīgas vasaras vitrāžas

Brīvdabas izstāde "Savvaļa"

Mākslinieka Andra Eglīša un domubiedru izstāde «Savvaļa» – iespēja pabūt savā vaļā un apmaldīties mežonībā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Izstāde “Savvaļa” ir ierīkota mežonīgā dabas teritorijā mākslinieka Andra Eglīša lauku īpašumā starp Dūķiem un Jaundrustiem. Tur viņš kopā ar dzīvesbiedri, mākslinieci Katrīnu Neiburgu un domubiedriem sarīkojis brīvdabas izstādi bez noteikta darba laika un ierastajiem skatītāju pieskatītājiem.

Mākslinieka Andra Eglīša lauku teritorija ir īsta savvaļa, ne velti viņš šeit ir iekārtojis savvaļas mākslas darbu izstādi, kuru braucot apskatīt iesakāms apbruņoties gan ar pretodu līdzekli, gan ar gumijniekiem.

“Izstādes devīze ir – bez darba laika un pieskatītājiem, kad savā vaļā tu vari atbraukt un apskatīties izstādi vai nu 15 minūtēs, vai palikt uz nedēļu,” stāsta mākslinieks Andris Eglītis.

Mākslinieks izstādei izstrādājis dažādus maršrutus. “Vieglā trase ir izpļauts ceļš cauri pļavām, kur var sausām kājām tikt cauri, tad grūtā trase daļēji ved cauri purvam un brikšņiem, apkārt meža ezeram, kur labāk bez gumijniekiem nerādīties,” skaidro Eglītis.

“Kopumā es izstādes tapšana procesā sev atgādinu, ka tā ir savvaļa un pēc iespējas turēties pie savvaļas sajūtas,” norāda mākslinieks.

“Man liekas ļoti būtiski “savvaļas” vārda nozīme, ka tu esi savā vaļā, pats par sevi.”

Mežonīgā, purvainā Vidzemes lauku teritorija netālu no Jaundrustiem jau padsmit gadus kļuvusi par mākslinieka Andra Eglīša savvaļas darbnīcu, kur tapusi virkne darbu ciklu, jo pati vieta ietekmē un piedalās darbu tapšanā. Ideja par brīvdabas darbu izstādi “Savvaļa” arī briedusi vairākus gadus, līdz šogad Covid-19 pašizolēšanās laikā varēja sākt uzplaukt.

“Šī ir laba vieta, kur domāt par civilizācijas un dabas attiecībām, kultūru un mežonību,” atzīmē Eglītis. “Tā ir tādas pieredzē balstītas sajūtas un nozīmes, kas veidojas, brienot cauri brikšņiem un mēģinot atkarot sev kādu pleķīti no tās mežonības. Tas ir pavisam savādāk, nekā strādāt pilsētas darbnīcā.”

Viens no Eglīša darbiem savvaļas darbnīcā, kas tapis ilgākā laika posmā, ir dīķis. Mākslinieks stāsta: “Man patīk, ka žanra robežas ir izjauktas, ka tas ir vienkārši dīķis, tajā pašā laikā to var saukt par lendārtu, tikpat labi tā ir instalācija, un man patiktu domāt, ka tas nav konkrēti definējams.

Tas kopumā šim “Savvaļas” projektam raksturīgi, ka ierastie konteksti, kas darbojas aprobētā mākslas vidē, šeit mainās.”

Šobrīd savvaļas izstādē piedalās desmit mākslinieki, taču augustā izstāde tikšot papildināta. Arhitekts Austris Mailītis pļavā radījis kinētisko instalāciju “Vēja vērotāji”, bet Kate Krolle un Reinis Bērziņš veidojuši koka skulptūru mežā “Atgriešanās”, kas atgādinot kosmisko bērna grabulīti. Savukārt Andra Eglīša dzīvesbiedre Katrīna Neiburga piedāvā izmēģināt raganisku rituālu, ļaujoties tapt apraktam, lai no jauna atdzimtu.

Kad rituālu piedzīvojušo pēc tam izrok, “cilvēks ir no jauna radies, un, ja cilvēks vēlas, viņš var izdomāt sev jaunu vārdu, kas nozīmē, ka tad tu visas vecās likstas, slimības un visu pārējo atstāj aiz sevis, tevi nevar atrast vairs,” skaidro Neiburga.

Ikviens skatītājs katru dienu var doties savā vaļā iepazīties ar izstādi “Savvaļa” un notraust civilizācijas putekļus.

Izstādes koordinātas 57°12'43.4"N 25°58'05.7”E, maršruts no Rīgas pieejams šeit.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti