Kā ūdenī izžāvēt gurķi? «Izzini ķīmiju!» – projekts bērniem un vecākiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Eksperimentā ar gurķa žāvēšanu ūdenī varēs pārliecināties, kādas ir sāls īpašības! Eksperimentē!

Projektā "Izzini ķīmiju!" esam sagatavojuši 31 eksperimentu, ko var veikt mājās, izmantojot viegli pieejamus materiālus, kas bērniem palīdzēs izprast dažādus procesus, vielu sastāvu un reakcijas.

Izzini ķīmiju!

Izzini ķīmiju!

Bērnistaba, sadarbojoties ar Laboratorium.lv, katru dienu publicēs pieaugušajiem ar bērniem kopā veicamu uzdevumu ķīmijas procesu un akārtējās pasaules izzināšanai. Eksperimenti aptvers dažādas ikdienā sastopamas lietas un tēmas.

Krāsojami zīmējumi un spēles par ķīmijas tēmu atrodami Bērnistabā.

 

Kā ūdenī izžāvēt gurķi?

Vai esi pamanījis, ka sālīti gurķi vienmēr ir mazāki nekā svaigi gurķi? Ja gurķi pirms un pēc sālīšanas nosvērtu, tad tas pēc sālīšanas būtu kļuvis vieglāks, tāpēc var teikt, ka gurķis sālsūdenī izžūst. Piedāvājam pārbaudīt, kā tas notiek!

Uzmanību! Eksperiments veicams tikai pieaugušo klātbūtnē!

Ūdenī izžāvēt var ne tikai gurķi, bet arī kartupeli un pat želejkonfektes! Izmēģiniet, ko izžāvēt sanāk vislabāk?

Nepieciešams:

  • gurķis vai notīrīts kartupelis, vai želejkonfektes,
  • 2 glāzes,
  • ūdens,
  • 5 tējkarotes sāls,
  • nazis,
  • šķīvītis.

Darba gaita:

  1. Gurķi vai notīrītu kartupeli sagriež vismaz sešās vienāda izmēra apmēram 1 cm biezās šķēlītēs.
  2. Sagatavo 2 glāzes – vienā tikai ielej krāna ūdeni, otrā glāzē ūdenī izšķīdina 5 tējkarotes sāls.
  3. Divas šķēlītes ieliec glāzē ar krāna ūdeni, divas šķēlītes ieliec sālsūdenī, un pārējās divas šķēlītes uzliec uz šķīvīša un ieliec ledusskapī.
  4. Pēc vienas dienas pārbaudi rezultātu – izņem šķēlītes no ūdens un ledusskapja un salīdzini savā starpā.

Šķēlītes, kuras stāvēja krāna ūdenī jeb saldūdenī būs kļuvušas lielākas nekā tās, kuras tika glabātas ledusskapī, taču šķēlītes, kuras stāvēja sālsūdenī, būs kļuvušas mazākas.

Speciālistu ieteikumi vecākiem, paskaidrojot bērnam eksperimentā notiekošo:

Kad svaigs gurķis tiek sālīts, sāls no gurķa izsūc ūdeni. Līdzīgi ir ar cilvēkiem – ja cilvēks dzertu okeāna ūdeni (sālsūdeni), tad ar cilvēka ķermeni notiktu tas pats – sālsūdens no organisma atņemtu ūdeni un rezultātā būtu vēl lielākas slāpes. Bet, ja mēs dzeram saldūdeni, tad ūdens viegli uzsūcas ķermenī. To sauc par ūdens osmozi – ūdens pārvietojas tur, kur ir lielāks sāls vai citu ūdenī šķīstošu vielu saturs. Tādēļ, kad gurķi ieliek ūdenī bez sāls, ūdens uzsūcas gurķī un gurķis kļūst vēl smagāks.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti