Sudraba: Valsts budžets liks savilkt jostas privātajiem darba devējiem un mazturīgajiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nākamā gada valsts budžeta projekts, kuru šobrīd skata Saeima, liks savilkt jostas privātajiem darba devējiem un mazturīgajiem iedzīvotājiem, taču ne valsts pārvaldei, intervijā Latvijas Radio programmā "Labrīt" otrdienas rītā sacīja opozīcijas partijas "No sirds Latvijai" līdere Inguna Sudraba.

Viņa topošo budžetu raksturoja kā "nabadzības apliecinājumu".

"Es varētu saukt piemērus, ka viss slogs būs jāiznes cilvēkiem ar mazākiem ienākumiem. Valsts pārvalde dzīvos tādu dzīvi, kādu dzīvojusi līdz šim," teica Sudraba.

Tādēļ viņa kritizēja arī solidaritātes nodokli. Ja turīgākie cilvēki maksās vairāk, tas nenozīmēs, ka nabadzīgākie dzīvos labāk, teica Sudraba. Turklāt - arī ekonomika neattīstīsies, ja no tiem, kas maksā nodokļus, ņems vēl vairāk, neizdarot spiedienu uz nodokļu nemaksātājiem.

Viņasprāt, šis budžets neatbild uz jautājumu, kas notiks ar izglītību, veselības aprūpi, uzņēmējdarbības un zinātnes sadarbību un citiem jautājumiem.

Sudraba vairākkārt norādīja, ka Finanšu ministrija ir rīkojusies tā, lai būtu savilkta fiskālā bilance, nedomājot par valsts bilanci.

Atbilstoši Finanšu ministrijas aprēķiniem, kas tapuši, balstoties uz prognozi, ka nākamgad Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaugs par 3%, budžeta izdevumi nākamgad sasniegs 7,65 miljardus eiro, bet ieņēmumi būs aptuveni 7,37 miljardus eiro lieli.

Tādējādi valsts budžetā nākamgad paredzēts deficīts aptuveni 1% apmērā no IKP, bet 2018.gadā 0,8% no IKP.

2017. un 2018.gadā paredzēts veidot fiskālā nodrošinājuma rezervi 0,1% apmērā no IKP.

Paredzams, ka nākamajā gadā par 10 eiro pieaugs minimālā alga, no 75 līdz 85 eiro pieaugs neapliekamais minimums, savukārt gandrīz 32 000 pensionāru pensijas pieaugs par 10 eiro.

Ziņots, ka nākamā gada valsts budžetu valdība apstiprināja otrdien, 29.septembrī. Šobrīd tas ir nonācis izskatīšanā Saeimā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti