Rīta Panorāma

Intervija ar kustības "Dzīvesbiedri" vadītāju Kasparu Zālīti

Rīta Panorāma

NBS Štāba orķestra 30. gadadienas noslēguma koncerts

Intervija ar e-cigarešu depozīta iekārtas izgudrotāju Vismandu Menjoku

Rada iekārtu izlietotu elektronisko cigarešu savākšanai ar mērķi otrreiz izmantot litija baterijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Rīgā atklās pirmo Latvijas uzņēmuma „WinGo deposit” radīto elektronisko cigarešu un bateriju savākšanas iekārtu "Wingo", kas ļaus atkārtoti izmantot litija baterijas.

„WinGo Deposit” līdzdibinātājs un vadītājs Vismands Menjoks
00:00 / 00:34
Lejuplādēt

„WinGo Deposit” līdzdibinātājs un vadītājs Vismands Menjoks intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" norādīja, ka elektroniskās cigaretes ir strauji augošs atkritumu veids. Viņš zināja stāstīt, ka Latvijā gadā tiek izmests tik daudz šo cigarešu, ka tajā esošā litija pietiktu 400 elektroauto bateriju ražošanai.

Viņš norādīja, ka elektroniskajās cigaretēs esošās litija baterijas būtu vērtīgs resurss, ko var izmantot atkārtoti. Tiesa, daudzi ražotāji šīs iekārtas veido tā, ka tās nav iespējams izjaukt.

"Mēs arī taisīsim tādu zaļo topu – ko ir iespējams un ko nav iespējams pārstrādāt," piebilda Menjoks.

No savāktajā iekārtām iegūtās baterijas plāno nodot Ukrainas aizstāvjiem, kas tās izmanto rāciju, telefonu un lukturīšu lādēšanai.

Latvijas Radio Menjoks arī pastāstīja, iedzīvotāji nodot dabai kaitīgās iekārtas tiks mudināti ar konkrētām atlaidēm dažādiem sadarbības partneru pakalpojumiem.

"Problēma ir tāda, ka dotajā brīdī ar tām kartona kastēm, kas ir veikalos izvietotas, no aptuveni 1,2 miljoniem pārdotajām e-cigaretēm mēnesī, atpakaļ savākti tiek tikai aptuveni 10%. Kādēļ tas tā ir? Es gribētu teikt, ka cilvēkus motivē tikai divas lietas – pātaga vai burkāns. Un mēs esam uztaisījuši šo sistēmu – cilvēks metot iekšā šīs elektroniskās cigaretes un baterijas, sistēma tās atpazīst. Kur tad ir tas burkāns – mums ir partneri, kas cilvēkiem dod labumus. Respektīvi, es sametu 20 e-cigaretes iekārtās un pretī saņemu digitālos punktus, kurus iemainu," pastāstīja Menjoks,

Nākotnē uzņēmums ir iecerējis izvietoto tīklu paplašināt.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti