PV: Līdz ar jaunajiem vilcieniem var pieaugt biļešu cenas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem un 9 mēnešiem.

Parādoties jaunajiem „Pasažieru vilciena” (PV) elektrovilcieniem, biļešu cenas var kļūt dārgākas, intervijā Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja PV valdes priekšsēdētājs Andris Lubāns.

Lubāns gan atzina, ka jaunajiem elektrovilcieniem būs mazāki izdevumi: nav remontu, lielāka energoefektivoitāte. Tai pašā laikā viņš norādīja, ka, parādoties jauniem vilcieniem, biļešu cenas varētu kļūt dārgākas, tuvojoties Eiropas līmenim.

„«Pasažieru vilciena» finanšu perspektīva nav nekāda spožā, ja nesākam rēķināties ar papildus dotācijām vai biļešu maksas dubultošanu,” sacīja Lubāns.  Lai gan PV saņem pietiekami lielu dotāciju, tomēr vairāk nekā 50% nākas maksāt par infrastruktūru. Tas esot valstisks jautājums, jo citas Eiropas Savienības valstis tiešā veidā sedz šādus izdevumus.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Vilcienu nākamo iepirkuma procedūru varētu izsludināt pēc mēneša, bet līdz tam plānots analizēt, kāpēc iepriekšējais konkurss bijis neveiksmīgs, norādīja Lubāns. Kā vienu no vājajiem punktiem viņš minēja stingru piedāvājumu bez iespējām diskutēt ar pretendentiem.

Arī Iepirkumu uzraudzības biroja vadītāja Dace Gaile skaidroja, ka iepirkumos sarunu procedūra pieļauj sarunas par finanšu un tehniskajiem nosacījumiem, ko iespējams precizēt. Savukārt iepirkumu konkurss ir stingrāk reglamentēts un piedāvājums jāvērtē un jāpieņem tieši tāds, kāds ir iesniegts.

Jau ziņots, ka sākotnēji konkurss par jaunu elektrovilcienu nomu uz 15 gadiem tika izsludināts 2013.gada novembrī, jo  esošajiem vilcienu sastāviem strauji tuvojas ekspluatācijas termiņa beigas. 

Konkursā par pasažieru vilcienu nomu Latvijā uzvarējis visdārgākais pretendents Šveices uzņēmuma “Stadler”. Neilgi pēc tam savus amatus zaudēja PV valdes locekļi, jo nespēja pamatot, kā uzņēmums spēs segt uzņemtās saistības, kas paredzētas vilcienu nomas līgumā.

Dienu pēc PV valdes atkāpšanās apstiprināts jaunās valdes sastāvs, par kuras priekšsēdētāju iecelts Andris Lubāns.

Tomēr šogad jūlija vidū PV jaunā valde nolēma pārtraukt vilcienu iepirkuma procedūru, jo tās turpināšana neatbilst uzņēmuma interesēm un finansiālajām iespējām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti