Pasaules Banka piedāvās valstu valdībām pārskatīt un varbūt atcelt minimālo algu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Darba devējiem ir jābūt iespējai nemaksāt personālam minimālo algu, un atlaišanas no darba procesam vajadzētu būt vienkāršākam. Darba tirgus un sociālās aizsardzības sistēma ir jāatbrīvo no novecojušiem elementiem un jārada jauns sociālais kontrakts, norāda Pasaules Bankas (PB) eksperti, raksta rus.lsm.lv.

PB savā ziņojuma uzmetumā pasaules valstu valdībām raksta, ka pašreizējās sistēmas pamatā ir darba ņēmēju aizsardzība. Proti, pastāv augstas minimālās algas, sociālās apdrošināšanas programmas, kas ir labvēlīgas darba ņēmējiem, kompensācijas atlaišanas gadījumā un citas lietas darba ņēmēju labā. Tas savukārt palielina uzņēmumu izmaksas un apgrūtina to pāreju uz jaunāku tehnoloģiju ieviešanu.

Oficiālo ziņojuma gala versiju PB piedāvās rudenī, un tās centrā būs darba tirgus apskate.

Uzsvars būs likts uz cilvēka un tehnikas “konkurenci” darba tirgū. Ziņojuma autori atzīst, ka cilvēku arvien biežāk var aizstāt tehnoloģijas, tomēr arī pats darba raksturs mainās.

Iepriekš radītā sistēma kļūs vēl neefektīvāka, kad “darba devēji arvien vairāk vēlēsies ar dažādākām prasmēm apveltītus darbiniekus, kas spēs papildināt tehnoloģijas”. Bagātākajās un līdz ar to tehnoloģiski attīstītākajās valstīs tradicionālās sociālās aizsardzības shēmas jau šobrīd kļūst arvien retākas.

Minimālā algas ir viena no lietām, kas būtu jāmaina, norādīts ziņojumā.

Piemēram, tas ir nepieciešams tāpēc, ka tā sadārdzina darbaspēka izmaksas un ir neefektīvs instruments iztikas minimuma nodrošināšanā.

Ziņojuma projektā ierosināts minimālās algas sistēmu padarīt daudz elastīgāku vai dažos gadījumos to vispār atcelt, saistot atalgojumu ar darba rezultātu.

PB norāda, ka daudzi darba ņēmēji, kas ir individuālie komersanti, ir pašnodarbināti vai strādā ģimenes uzņēmumos. Tādējādi viņi saņem daļu no peļņas. PB ieskatā peļņas sadale vispār var būt pievilcīga alternatīva minimālajai algai lielos uzņēmumos.

Latvijā, sākot no 1. janvāra, minimālā alga ir 430 eiro mēnesī iepretim 380 eiro, kas bija iepriekš.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti