Panorāma

Cīņa par Rīgas domi

Panorāma

Izpildīts par 61% – daudz vai maz?

Pie sasniegtā neapstāsies

Par finanšu sektoru atbildīgie: Eiforija par sasniegto neaptumšos turpmākos spriedumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiforija par sasniegto neaptumšos turpmākos spriedumus - tā sola par finanšu sektoru atbildīgie pēc veiksmīgās izvairīšanās no Latvijas iekļaušanas tā dēvētajā pelēkajā sarakstā. Lai arī pat valdības iekšienē izskanējušas norādes uz pārāk stingru attieksmi pret ārvalstu investoriem, pēdējos gados ieviestos kontroles mehānismus mīkstināt nav plānots.

Par finanšu sektoru atbildīgie pirmo sēdi pēc ziņas, ka iekļaušana pelēkajā sarakstā Latvijai gājusi secen, aizvadīja pacilātā atmosfērā. Un tādi pēcāk bija arī komentāri medijiem.

“Mūsu valsts nav vieta, kur atmazgāt noziedzīgi iegūtus līdzekļus,” uzsvēra premjers Krišjānis Kariņš (“Jaunā Vienotība” (JV)).

“Kura nav pievilcīga īstermiņa investoriem vai saucamajiem spekulatīvajiem investoriem, bet kura ir pievilcīga tieši tādiem investoriem, kuri domā par nākotni, kuri domā par ražojošiem uzņēmumiem,” piebilda finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Valdības vadītājs arī noliedza, ka tagad prasības pret ārvalstu investoriem un kreditoriem varētu tikt mīkstinātas.

“Mēs nepalaidīsim to latiņu uz leju nekādā gadījumā,” solīja Kariņš. 

Tomēr, lai izvairītos no tā, ka, baidoties no netīrās naudas, bankas arī tādās ne līdz galam skaidrās situācijās tomēr drošības pēc izvēlās labāk darījumu atteikt, šobrīd tiek veidota rokasgrāmata rīcībai šādos gadījumos, pie kuras strādā Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

“Mums ir jādara vairāk, lai bankas un pārējie privātā sektora pārstāvji pareizi piemēro tās prasības, kas tiek viņiem izvirzītas, un tas ir jautājums par izglītošanu,” norādīja Finanšu izlūkošanas dienesta vadītāja Ilze Znotiņa.

Vienlaikus Znotiņa noraidīja kritiku, ka stingro prasību dēļ Latvijai garām aizgājušas būtiskas investīcijas. Viņa uzsvēra, ka ilgtermiņā ekonomikai vajag ko citu – “investorus, kuriem nav jābaidās izskaidrot savas naudas izcelsmi, savas struktūras, kāpēc vienā vai otrā viņu jurisdikcijā ir viņu īpašnieki paslēpušies”.

“Es nedomāju, ka mēs varam runāt par to, ka ilgtermiņā šis ir zaudējums,” sacīja Znotiņa.       

KONTEKSTS:

Piektdien, 21. februārī, kļuva zināms, ka Latvija nav iekļauta to valstu "pelēkajā sarakstā", kurās FATF konstatējusi stratēģiskus trūkumus naudas atmazgāšanas un terorisma finansēšanas novēršanā. Līdz ar to Latvija ir pirmā "Moneyval" pārraudzībā esošā dalībvalsts, kas sekmīgi izpildījusi visas 40 rekomendācijas.

Izvairīšanās no "pelēkā saraksta" nenozīmē, ka Latvijas ekonomika sāks straujāk augt. Drīzāk izdevies izvairīties no vēl viena attīstību bremzējoša faktora, norādīja ekonomisti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti