Netiekot plānots pārveidot «Latvenergo» uzraudzību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šobrīd nav apstiprinājuma ziņām par to, ka ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) plānotu pārveidot energokompānijas VAS "Latvenergo" valdes uzraudzību, ieviešot kompānijas vadībā sabiedrības kontrolieri.

Reiznieces-Ozolas birojā saskaņā ar "nra.lv" piektdien vēstīto slepeni tiekot apspriesta ideja par sabiedrības kontroliera nozīmēšanu "Latvenergo". Šo informāciju ministres birojā neapstiprina, norādot, ka notikušas tikai diskusijas par pārvaldību tālākā nākotnē. Arī uzņēmumā "Latvenergo" noliedz, ka kompānijas vadībai būtu problēmas sadarbībā ar akcionāru, un savstarpējās attiecības raksturo kā lietišķas. Tiesa, iepriekš intervijā Latvijas Radio ministre pieļāva iespēju, ka uzņēmuma stratēģiju saistībā ar pārmaiņām tirgū, iespējams, vajadzēs pārskatīt.

"Domāju, ka "Latvenergo" nevarēs izbēgt no kādas savas stratēģijas pārskatīšanas un efektivitātes uzlabošanas. Īpaši tad, kad mēs gada beigās, cerams, būsim savienoti ar Skandināvijas tirgu un biržas cenas, kas būs pieejamas Lietuvai un Latvijai, būs zemākas. Tas nozīmē, ka TEC varēs iedarbināt vēl retāk nekā šobrīd," teica ministre.

Ministre arī neslēpa, ka esošās valdes darbā vēlētos uzlabojumus, "analītiskākus priekšlikumus, inovatīvāku un gudrāku pieeju, domājot par obligātās iepirkuma komponentes mazināšanu". "Tā kā redzu iespēju uzlabojumiem, protams," teica Reizniece-Ozola.

Jau vēstīts, ka uzņēmuma esošās valdes pilnvaru termiņš šā gada 15.novembris. Savukārt jau no nākamā gada valsts uzņēmumos, atbilstoši grozījumiem likumā par Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības, darbs būtu jāsāk padomēm.

Viena no likuma grozījumu autorēm, 11.Saeimas deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, ka padomju atjaunošana un pārraudzības uzlabošana valsts uzņēmumos nepieciešama saistībā ar Latvijas plānoto iestāšanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā jeb OECD.

Valstij piederošo uzņēmumu pārvaldībai jāatbilst labas prakses kritērijiem, kas ir stingri noteikti. "Šinī gadījumā, ja valsts uzņēmumus vada tādā veidā, ka to valdēm nav uzrauga, kas pārbauda un uzrauga to darbību, tad tas nav atbilstoši labas prakses principiem, kas ir kā ļoti stingrs kritērijs dalībai OECD," teica Kalniņa-Lukaševica.

Ziņots arī, ka patlaban pārraudzību pār "Latvenergo" nodrošina Ekonomikas ministrijas nozīmētais uzņēmuma kapitāldaļu turētājs, valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs. Turklāt uzņēmumā strādā arī neatkarīga, akcionāra apstiprināta revīzijas komisija, kas uzrauga uzņēmuma finanšu darbību. Tāpat uzņēmums jau vairākus gadus emitē parāda vērtspapīrus biržā, tāpēc tam plaša informācija par darbības rādītājiem reizi ceturksnī jāiesniedz arī biržai. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti