Labrīt

Vaira Vīķe-Freiberga: Brīvībai vajag pastāvīgu modrību

Labrīt

Kā uzbūvēt valsti? Vēsturiskā arhīva pirmsākumi

Par mediķu iespējamo tālāko rīcību - arodbiedrības vadītājs Valdis Keris

Mediķu arodbiedrība varētu lūgt prezidentam neizsludināt budžetu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Veselības nozares pārstāvji varētu lūgt Valsts prezidentam Egilam Levitam atgriezt atpakaļ Saeimā aizvadītajā nedēļā pieņemto budžeta likumuprojektu, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

LVSADA otrdien, 19. novembrī, lems par turpmākām veselības darbinieku protesta akcijām. Keris norādīja, ka scenāriji turpmākai rīcībai varētu būt vismaz trīs. "Ņemot vērā arodbiedrības un sadarbības partneru viedokļu, iespējamie scenāriji ir prasība valsts prezidentam atgriest atpakaļ Saeimā budžetu, [veselības] ministres demisija, Saeimas priekšlaicīgas atlaišanas ierosināšana," teica Keris. Jautāts, vai arodbiedrība plāno turpināt arī gatavošanos streikam, Keris norādīja, ka pacientu ciešanas mediķu labsajūtu nevairos.

Savukārt, komentējot jau uzsākto parakstu vākšanu par Saeimas atlaišanu, Keris pauda, ka tas neierobežo LVSADA tiesības iesniegt savu ierosinājumu. "Tas, ka [parakstu vēkšanas] process ir sācies, liecina tikai par lielu neapmierinārību, kas pārņēmusi iedzīvotājus, vērtējot 13. Saeimas darbu," sacīja arodbiedrības vadītājs. Viņš arī norādīja, ka Centrālajai vēlēšanu komisijai ir tiesības lemt par abu iniciatīvu apvienošanu.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" tikmēr pauda, ka Latvija sociālajā jomā un algu līmenī totāli atpaliek no Igaunijas un Lietuvas. "Akcīze alkoholam - Saeima zibenīgi reaģēja. Divus gadus ilgi ceļ neapliekamo minimumu. Es nedomāju, ka tā ir stratēģiski pareiza lieta - mēs totāli atpaliekam no Igaunijas un Lietuvas," teica Baldzēns.

KONTEKSTS:

Atbilstoši likumam budžeta papildu finansējumam darba samaksas pieaugumam nozarē 2020. gadā bija jābūt 120 miljoniem eiro. Tomēr budžetu nākamajam gadam pieņēma bez solītā algu kāpuma. Tāpēc mediķi solījuši protesta akcijas, tostarp pieļauj arī parakstu vākšanu par Saeimas atlaišanu.

Protestēt varētu arī skolotāji, jo no nākamā gada janvāra ir paredzēta pedagogu algu celšana atbilstoši iepriekš valdības apstiprinātajam grafikam, bet to turpmākam pieaugumam no 1. septembra nauda nav paredzēta.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti