Liepājā novēro jaunu darba vietu rašanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Bezdarba līmenis Liepājā – 11,5 %. Tas ir nedaudz pieaudzis, salīdzinot ar pagājušo mēnesi, taču sarucis, salīdzinot ar šo pašu laiku pagājušā gadā. Kopumā situāciju pilsētā un novadā Nodarbinātības valsts aģentūras Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane raksturo kā stabilu. Kaut arī pašreiz brīvo vakanču skaits nav pārāk liels, tomēr pilsētā novērojama jaunu darba vietu rašanās.

Neliels bezdarba līmeņa pieaugums ziemas sezonā ir likumsakarīgs, uzsver Nodarbinātības valsts aģentūras Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane. Novembra beigās, salīdzinot ar oktobri, pieaugums ir 0,2%.

„Novembrī sāk reģistrēties būvnieki, ceļa nozares strādnieki u.c. Tas tā notiek katru gadu. Skaitliski pieaugums ir par 70 bezdarbniekiem, novados 42,” decembrī, visticamāk, turpinās reģistrēties sezonālo darbu veicēji, skaidro Dace Baumane. „Tie cilvēki, kuri atkal sāks strādāt pavasarī, tas tā varētu būt. Septembrī no mūsu uzskaites aizgāja strādāt gandrīz 500 cilvēku, tas ir ļoti daudz. Profesijas bija dažādas, tā nebija viena vieta, kur pieņēma daudz cilvēku.”

Runāt par ārkārtas situāciju, kas teorētiski bija iespējama saistībā ar situāciju uzņēmumā „KVV Liepājas metalurgs”, nav pamata, uzver Baumane: ''Gada sākums bija cerīgs. Janvārī, februārī masveidā sāka pieņemt strādājošos „KVV Liepājas metalurgs”, tas notika arī martā un aprīlī. Maijā sākās atbrīvošana. Kādus 400 pieņēma un tikpat atbrīvoja. Skaitļi rāda, ka kopumā situāciju tas nav slikti ietekmējis. Ja paskatāmies, cik bezdarbnieku ir iekārtojušies darbā, tad desmit mēnešos tie ir 4418 cilvēki. Tas ir ievērojami labāks skaitlis nekā pērn.”

Grūtības Liepājā pakāpeniski pārvar arī zivju pārstrādes un veļas ražošanas nozares uzņēmumi, kuru darbību būtiski ietekmēja tirgus Krievijā. Uzņēmumi samazināja ražošanas apjomus un darbinieku skaitu, citi savukārt izveidoja jaunas darba vietas.

„Gada sākumā par lielu ciparu darba vietu skaitu palielināja AS „Liepājas autobusu parks”, ja nemaldos, tās bija 30 darba vietas; autobusu vadītāju vakances ir joprojām. Te var runāt par zivju pārstrādes uzņēmumu SIA „Kolumbija LTD'', kas atklās savu jauno ražotni SIA „Baltā zivīte”. Tas būs jauns krabju nūjiņu ražošanas cehs. Vēl nefunkcionē, bet tur būs vajadzīgi darbinieki. Tie nebūs daudzi simti. Bet atveras veikali, paplašinās arī citas ražotnes,” klāsta Baumane.

Kopumā svārstības dažādās nozarēs Liepāju skārušas mazāk nekā varēja domāt, uzsver Nodarbinātības valsts aģentūras Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane. Pašlaik Liepājā ir aptuveni 180 brīvas darba vietas.



 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti