Latvijas budžetā rezervē naudu «Brexit» seku risināšanai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Piektdien, 11. oktobrī, ārkārtas sēdes slēgtajā daļā valdība budžetā rezervēja naudu, lai risinātu Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) jeb “Brexit” radītās sekas.

Valdība sēdes slēgtajā daļā uzklausīja Ārlietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par Latvijai nepieciešamo papildu finansējumu gadījumā, ja Lielbritānija pametīs Eiropas Savienību bez vienošanās, un gadījumā, ja pametīs ar vienošanos.

Ja “Brexit” notiks bez vienošanās, šā gada budžetā papildus būs nepieciešami 174 000 eiro, bet ar katru nākamo gadu 2,3 miljoni eiro.

Ja briti izstāsies no ES ar vienošanos, izdevumi būs mazāki – šogad 89 tūkstoši eiro, bet nākamgad – 662 000 eiro.

Nauda galvenokārt nepieciešama ministriju kapacitātes stiprināšanai “Brexit” gadījumā, piemēram, muitai, Pārtikas un veterinārajam dienestam un tamlīdzīgi.

KONTEKSTS:

Pašreiz noteiktais "Brexit" datums ir 31. oktobris, un  Džonsons, kurš vasarā premjera amatā nomainīja Terēzu Meju, aktīvi uzstāj, ka šajā datumā Lielbritānijas izstāsies no ES ar vai bez vienošanās. Iepriekšējo vienošanos britu parlaments noraidīja, un 2. oktobrī Džonsons piedāvāja izmaiņas izstāšanās līguma – Ziemeļīrija paliek ES vienotajā preču tirgū, bet izstājas no muitas savienības, muitas pārbaudes notiktu nevis uz robežas, bet citos punktos vai elektroniski.

Britu parlamenta septembrī apstiprinātais likumprojekts ļaus likt Džonsonam pieprasīt "Brexit" atlikšanu līdz 31. janvārim, ja parlaments līdz 19. oktobrim neapstiprinās izstāšanās vienošanos vai arī neatbalstīs bezvienošanās “Brexit”. Premjers paziņoja, ka pagarinājumu nelūgs.

Džonsons arī mēģināja apturēt parlamenta darbību, bet tiesa atzina, ka tas nebija pamatoti, un parlaments darbu atsāka.

Lielbritānijas valdība oktobra sākumā publiskoja jauno "Brexit" piedāvājumu, kur iekļauts kompromisa variants sāpīgajā Īrijas robežas jautājumā. Pēc jaunā plāna Ziemeļīrija paliktu Eiropas vienotajā preču tirgū, bet izstātos no muitas savienības. Taču Eiropas Parlamenta "Brexit" koordinācijas grupa kategoriski noraidīja jaunākos Lielbritānijas valdības priekšlikumus. Izplatītajā paziņojumā deputāti norādīja, ka pašreizējā formā izmaiņas nevar atbalstīt. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti