Panorāma

Finansiālā nevienlīdzība arvien palielinās

Panorāma

"Vienotība" vēl nedod atbildi par dalību valdībā

LG: ātra gāzes tirgus atvēršana ir bīstama

Kalvītis: Gāzes tirgus ātrāka atvēršana nenodrošinās pienācīgu konkurenci

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Saeimas mēģinājumi pieņemt lēmumu par dabasgāzes tirgus atvēršanu ātrāk, nekā patlaban plānots, nenodrošinās pienācīgu konkurenci dabasgāzes tirgū un ātrāku tirgus darbību, bet gan tikai veicinās domstarpības starp "Latvijas gāzes" akcionāriem un valsti – tā prognozē uzņēmums "Latvijas gāze". Tiesa, pēc politiķu domām, dabasgāzes kompānija šādā veidā tikai mēģina novilcināt konkurences ienākšanu tirgū.

Ja Saeimā tiks apstiprināti grozījumi Enerģētikas likumā, kas pārtrauks uzņēmuma "Latvijas gāze" monopolu pirms 2017.gada, uzņēmums ir gatavs tiesāties gan par privatizācijas līguma pārkāpumiem, gan arī konkurences normu pārkāpumiem, jo, pēc uzņēmuma vadītāja Aigara Kalvīša teiktā, iecerēm par ātrāku tirgus atvēršanu nav ne pietiekami juridiska pamatojuma, ne arī nepieciešamā tirgus regulējuma, kas ļautu atvērtam tirgum funkcionēt, un, piemēram, regulētu tirgotāju un klientu attiecības.

Pēc Kalvīša teiktā, šobrīd signāli par to, ka politiska spiediena rezultātā Saeima tirgu centīsies atvērt jau tuvākajā laikā, ir pietiekami nopietni. "Šobrīd vesela rinda Saeimas deputātu ir iesnieguši priekšlikumus par to, ka gāzes tirgus ir jāatver nekavējoši. Mēs zinām, ka ir notikušas vismaz divas koalīcijas sēdes, kurās koalīcijas deputātiem ir teikts, kā viņiem ir jābalso (..)," sacīja Kalvītis.

"Latvijas gāzes" vadītājs pieļauj iespēju, ka politisks spiediens tiek izdarīts arī uz Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, un arī apšauba iespēju, ka ātrāka tirgus atvēršana sniegtu kādas būtiskas priekšrocības Latvijas patērētājiem.

"Acīmredzot valdībai ir vēlme un ekonomikas ministrei ir vēlme radīt zināmu politisku haosu enerģētikas tirgū, jo enerģētika nav tā sfēra, kur var jokoties un spēlēties, īpaši apstākļos, kur ārā ir -20 grādi. Tomēr pēc manām ziņām ir notikušas vairākas slēgtas parlamenta koalīcijas sēdes, kurās deputāti tiek mudināti, ka gāzes tirgus tiek atvērts nekavējoši," piebilda Kalvītis.

Tiesa, ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) "Latvijas gāzes" iebildumus galvenokārt saista uzņēmuma pretestību centieniem novilcināt monopolstāvokļa beigas un it īpaši panākt, la Latvijas energokompānija "Latvenergo" nevarētu dabasgāzi iegādāties no citiem piegādātājiem jau pirms 2017.gada. Ministrija uzskatīja, ka "Latvenergo" ir tiesības iegādāties dabasgāzi Lietuvā, jo, pērkot to no ārvalstu piegādātāja ārvalstīs, netiktu pārkāptas "Latvijas gāzes" monopoltiesības, kuras attiecas uz Latvijas tirgu. "(..) Pieņemu, ka LG tas nepatīk, jo tas nav akcionāru interesēs, un akcionāru intereses nesakrīt ar patērētāju interesēm. Viņi vienalga mēģinās atrast tehniskus un juridiskus iemeslus, kā neļaut "Latvenergo" iegādāties gāzi," teica Reizniece-Ozola.

Ministre arī pievērsusi uzmanību, ka Enerģētikas likuma grozījumiem 3.lasījumā ir iesniegti arī priekšlikumi, kuri kavētu dabasgāzes tirgus atvēršanu – proti, pati Latvijas Gāze rosina uzņēmuma dabasgāzes pārvades un uzglabāšanu aktīvu pārdošanas termiņu noteikt par gadu vēlāk, 2018.gadā. Kā galvenais arguments par labu šādam ierosinājumam tiek minēts apstāklis, ka atlikušais laiks šādu pārmaiņu veikšanai ir ļoti īss.

Jau ziņots, ka AS "Latvijas gāze" nav pret dabasgāzes tirgus atvēršanu 2017.gada 3.aprīlī, bet iestājas pret likumā noteiktajiem uzņēmuma sadalīšanas un nodalītā uzņēmuma pārdošanas termiņiem.

Saeimas Tautsaimniecības komisija trešdien, 9.decembrī, pabeidza darbu pie dabasgāzes tirgus atvēršanu paredzošo Enerģētikas likuma grozījumu sagatavošanas otrajam lasījumam. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas piedāvājumu, jaunizveidotā kapitālsabiedrība būtu jāpārdod līdz 2017.gada 31.decembrim.

Iepriekš “Latvijas gāze” vadītājs Aigars Kalvītis puda, ka pēc gāzes tirgus liberalizācijas uzņēmums varētu kļūt par Baltijas ietekmīgāko dabasgāzes tirgus spēlētāju, konkurējot arī Lietuvas un Igaunijas uzņēmumiem.

Tikmēr Administratīvā apgabaltiesa novembrī apturēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprināto "Dabasgāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumu" punktu, kas būtībā paredzēja dabasgāzes tirgus atvēršanu.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti