Panorāma

Zolitūdes traģēdijas tiesā sinhronā tulkojuma nebūs

Panorāma

"Vienotības" Kandavas nodaļas biedri plāno pamest partiju

Galvenos lēmumus par LG pieņems pēdējā brīdī

Saeimā uzstāj uz «Latvijas gāzes» sadali līdz 2017.gada beigām; Kalvītis to sauc par brutālu laupīšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jaunizveidotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora īpašumtiesību nodalīšana no AS "Latvijas gāze" (LG), tas ir, tā pārdošana ar kompāniju nesaistītai kapitālsabiedrībai būs jāpabeidz līdz 2017.gada 31.decembrim. Šādu nostāju trešdien, 9.decembrī, notikušajā Saeimas Tautsaimniecības komisijas sēdē uzturēja Ekonomikas ministrija (EM).

Saeimas Tautsaimniecības komisija trešdien pabeidza darbu pie dabasgāzes tirgus atvēršanu paredzošo Enerģētikas likuma grozījumu sagatavošanas otrajam lasījumam.

LG vadība gan turpina iebilst pret iecerēto tirgus atvēršanu, kas nozīmē juridiski neatkarīgas kapitālsabiedrības izveidi, tādējādi nodalot dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatoru, kā arī šīs jaunizveidotās kapitālsabiedrības pārdošanu ar LG un tās pašreizējiem akcionāriem nesaistītam investoram.

Saskaņā ar EM piedāvājumu, jaunizveidotā kapitālsabiedrība būtu jāpārdod līdz 2017.gada 31.decembrim.

EM valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs norāda, ka šis termiņš noteikts pēc konsultācijām ar biržu un Eiropas Komisiju. "Prakse ir pierādījusi, ka, lai kvalitatīvi sagatavotu uzņēmumu investora piesaistei, ir nepieciešami vismaz seši līdz deviņi mēneši, savukārt pats pārdošanas process, pretendentu atlase un darījuma noslēgšana prasa vēl vismaz tikpat daudz laika. Pārdošanas process – seši līdz deviņi mēneši. Mēs piedāvājam deviņus. Šis termiņš var būt piecus mēnešus garāks, ja tas nodrošina lielāku komfortu akcionāriem un mazina spiedienu uz valsti un valsts interesēm, Ekonomikas ministrija pret to neiebilst," teica Spiridonovs.

Turpretim LG valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis, kurš komisijai iesniegtajos iebildumos Enerģētikas likuma grozījumus raksturo kā reiderisma un īpašuma ekspropriācijas mēģinājumu, komisijas sēdē pauda:

"Pats galvenais mērķis jau nav aplaupīt šos investorus jeb akcionārus. Tā tas varētu notikt, ja akciju pārdošana tiktu veikta nereāli īsos termiņos. Ko tas nozīmē? Ja mēs neatrodam pircēju deviņos mēnešos, no kuriem vēl valdība trīs mēnešus domā par pirmpirkuma tiesībām, tad reāli mums ir brīvas rokas tikai sešus mēnešus un mums pēdējā dienā jāpārdod tās akcijas par jebkuru cenu, jo pretējā gadījumā mums draud naudas sods 10% apmērā no apgrozījuma.

Un 10% no apgrozījuma ir 50 miljoni, jūs saprotiet? Tas izskatās pēc vienkāršas akcionāru aplaupīšanas visbrutālākajā veidā."

Savukārt Jurijs Spiridonovs uzsver, ka gadījumā, ja jaunizveidotā uzņēmuma pārdošana aizkavēsies objektīvu iemeslu dēļ, nekādi miljonos mērāmi sodi LG nebūs jāmaksā. "Mēs esam skaidrojuši to pāris reizes, bet Kalvīša kungs diezgan cieti pieturas pie savas sākotnējās tēzes, kas viņam ir iedota. Ir ļoti vienkārši – ir deviņi mēneši pārdošanai. Devītajā mēnesī, atrodot pircēju, akcionāram ir pienākums atnākt līdz valdībai. Tad mums ir trīs mēneši un neviens nepiemēros nekādas soda sankcijas tajā termiņā," teica EM valsts sekretāra vietnieks.

Ekonomikas ministrija gan piekāpās “Latvijas Gāzes” vēlmei, sadalot kompāniju, veidot meitas, nevis māsas uzņēmumu.  

Par Enerģētikas likuma grozījumu pieņemšanu galīgajā lasījumā Saeima lems jau nākamā gada sākumā. Līdz šim laikam EM uzdots sagatavot īpašu ceļa karti dabasgāzes tirgus atvēršanai. "Mēs iesniegsim deputātiem anotāciju uz šo likumprojektu vēlreiz, jo tas jau viss bija rakstīts anotācijā un visiem bija laiks iepazīties.  Būs laiks iepazīties ar anotāciju vēlreiz," sacīja ministrijas pārstāvis.

LG vadība jau tagad draud valstij ar starptautisku tiesvedību.

Likumprojekta otrais lasījums plenārsēdē paredzēts jau šo ceturtdien. Tomēr, ņemot vērā šodienas notikumus komisijā, galvenās diskusijas būs tikai pēc tam – gatavojoties pēdējam – trešajam lasījumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti