Īpašā kampaņā mudinās novērtēt gados vecāko darbinieku spējas un pieredzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropa noveco – tas vairs reti kuram ir jaunums. Paredzams, ka 2030.gadā daudzās Eiropas Savienības valstīs teju trešā daļa no visiem strādājošajiem būs vecāki par 55 gadiem. Darba dzīves iestiepšanās arvien lielākā vecumā kļūst par pamatīgu izaicinājumu gan pašiem darba ņēmējiem, gan uzņēmumiem. Tādēļ Eiropas Komisija sākusi līdz šim lielāko kampaņu drošas un ilgtspējīgas darba vides veicināšanai. Tā ilgs divus gadus un īpaši mudinās uzņēmumus rūpēties par savu darbinieku veselību līdz pat pensijas vecumam un arī pēc tā.

Gados vecāko darbinieku vajadzību apzināšana, tieši viņiem domāta arodveselības aprūpe vai risinājumi, kas atbrīvo darbiniekus no smagumu celšanas – tie ir tikai daži reālu uzņēmumu piemēri, ko savā rokasgrāmatā apskata kampaņas “Drošs un veselīgs darbs jebkurā vecumā” autori no Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras.

Pieaugošā dzīves ilguma un zemās dzimstības izraisītā darbaspēka novecošana ir problēma, ar ko Eiropas valstis nākamajās desmitgadēs nepielūdzami saskarsies arvien vairāk. Tāpēc arvien vairāk uzņēmumu saprot, ka noturēt darbiniekus pie labas veselības un spējas produktīvi strādāt arī mūža nogalē ir pašu uzņēmumu izdzīvošanas jautājums.

„Šis ir novecojošā darbaspēka laikmets,” kampaņas atklāšanā sacīja Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras direktore Krista Sedlačeka (Christa Sedlatschek). Viņa gan uzsvēra, ka kampaņas mērķauditorija nav tikai vecākā gadagājuma darbinieki:

„Ir iemesls, kādēļ šīs kampaņas nosaukums ir „Veselīgs darbs jebkurā vecumā”. Pie novecošanas izraisītām problēmām mums jāķeras, kamēr darbinieki vēl ir jauni, un tas jāturpina visu viņu darba dzīvi. Ir grūti noticēt, ka katrs piektais ekonomiski neaktīvais iedzīvotājs Eiropas Savienībā veselības problēmas min kā galveno iemeslu, kādēļ pametis darbu. Saskaņā ar pērn veiktu pētījumu par darba apstākļiem Eiropas valstīs 27% darbinieku netic, ka spēs darīt to pašu darbu, kad viņiem būs 60. Tādēļ mums ir jārīkojas.”

Kampaņa ilgs divus gadus un tās budžets ir 4,6 miljoni eiro. Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūra šo naudu plāno ieguldīt informatīvos materiālos, semināros, konferencēs un diskusijās visās dalībvalstīs. Latvijā kampaņu īsteno Valsts darba inspekcija.

Tās vadītājs Renārs Lūsis uzsver – ir jālauž priekšstati, ka uzņēmumiem vajag tikai gados jaunus darbiniekus, un vairāk jāatgādina par lielo pieredzi, ko var dot gados vecākie kolēģi:

„Mājaslapā „stradavesels.lv” būs pieejami dažādi padomi, kā izveidot ilgtspējīgas darbavietas. Jo tieši šādās darbavietās darbinieki strādā efektīvāk, ilgāk, ir mazāka kadru mainība. Maijā sāksies semināri personāla un darba aizsardzības speciālistiem, kuros visa šī informācija tiks skaidrota. Vēl mēs šīs kampaņas ietvaros ļoti ceram arī Latvijā atrast labos piemērus, uzņēmumus, kas pie sevis nodarbina gados vecākus darbiniekus līdz tiešām cienījamam vecumam, varbūt arī pēc pensijas vecuma, kas rada šo labo balansu un varētu izstāstīt, kāpēc viņi tā dara un kādi ir ieguvumi.”

Kampaņu „Drošs un veselīgs darbs jebkurā vecumā” Latvijā šogad noslēgs ikgadējais labās prakses konkurss „Zelta ķivere”. Šogad tajā apbalvos uzņēmumus un organizācijas, kas aktīvi rūpējas par dažādu vecumu darbinieku iesaisti un noturēšanu darbā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti