Inčukalna krātuvē uzglabās Lietuvas termināļa dabasgāzi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

AS „Latvijas Gāze" noslēgusi līgumu par dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalna krātuvē ar Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) termināļa operatoru UAB „Litgas". Līgums noslēgts līdz 2017. gada pavasarim, informēja "Latvijas Gāzes" preses sekretārs Vinsents Makaris.

Līgums paredz iespēju 2015. un 2016. gadā iesūknēt 100 miljonus kubikmetru dabasgāzes un attiecīgi tos uzglabāt un piegādāt no krātuves apkures sezonā. Dabasgāzi plānots piegādāt no vēl būvniecībā esošā Klaipēdas SDG termināļa.

Uzņēmums „Litgas" ir „Lietuvos Energija" pārvaldībā esošs uzņēmums, kas dibināts 2012. gadā.

Šobrīd Inčukalna pazemes gāzes krātuvē tiek uzglabāta dabasgāze Latvijas, Igaunijas, Krievijas, kā arī Lietuvas uzņēmuma „Lietuvos Dujos" vajadzībām.

Vasaras laikā Latvijas patērētājiem dabasgāze tiek piegādāta tieši no Krievijas pārvades sistēmas, vienlaicīgi to sūknējot krātuvē. Savukārt apkures sezonas laikā visa dabasgāze Latvijas patēriņam tiek piegādāta no krātuves, kā arī tā tiek piegādāta kaimiņvalstīm. Dabasgāzes iesūknēšana ilgst no aprīļa līdz oktobrim, savukārt izsūknēšana no oktobra līdz martam vai aprīlim.

Krātuve tika nodota ekspluatācijā 1968. gadā un tās mērķis ir uzkrāt dabasgāzi apkures sezonai, kuras laikā ievērojami pieaug dabasgāzes patēriņš un kuras laikā nav iespējams pietiekamos apjomos piegādāt kurināmo pa maģistrālajiem gāzesvadiem no atradnēm Sibīrijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti