Pusdiena

Vardarbībā cietušo bērnu nopratināšanu grib padarīt mazāk traumējošu

Pusdiena

Pusdiena 12.08.2016

Finanšu ministrija apsver jaunu nodevu bankām

Finanšu ministrija apsver jaunu nodevu bankām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Skatot nākamā gada valsts budžeta likumprojektu paketi, Saeimai, iespējams, būs jālemj par jaunas nodevas ieviešanu banku sektoram. Patlaban Finanšu ministrija (FM) un Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) vēl pēta iespējas aplikt ar īpašu nodevu augsta riska finanšu darījumus, kurus bankas īsteno, apkalpojot nerezidentus. 

Meklējot jaunus ieņēmumu avots, lai papildināt valsts budžetu, FM skatiens šogad pavērsies nerezidentus apkalpojošo kredītiestāžu virzienā. FKTK uzdots izpētīt, vai Latvijā būtu iespējams ieviest īpašas nodevas, ar kurām tiktu aplikti augsta riska finanšu darījumi. Banku uzrauga secinājumi būs gatavi ne ātrāk kā septembrī.

Vienā piegājienā nošaut divus zaķus

Tikmēr finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (Zaļo un zemnieku savienība) lēš, ka, ieviešot nodevu, varbūt izdotos nošaut divus zaķus uzreiz – papildināt valsts budžetu un mazināt nerezidentus apkalpojošo banku apetīti iesaistīties apšaubāmos darījumos.

"Tā doma būtu tāda, ka varētu sadalīt astoņās grupās visus klientus un to nodevu, ja vispār piemērot, tad piemērot riskantākajām grupām. Te jāskatās, ka mēs to zīmuli nepārliecam un neuzliekam to slogu tik lielu, ka viss bizness izbeigsies.

Mēs visi saprotam, ka drošība ir prioritāte, ļoti svarīga prioritāte. Arī bankām ir jāsaprot, kādi ir spēles noteikumi, ar kādiem tām ir jāstrādā," teica ministre.

Nozare pārmet solījumu nepildīšanu

Banku aprindās šāda diskusija izraidījusi neapmierinātību. Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) prezidents Mārtiņš Bičevskis uzskata, ka, rosinot jaunas nodevas ieviešanu banku sektoram, valdība pārkāpj iepriekš dotos solījumus.

"Premjers un finanšu ministre solīja visai Latvijas tautsaimniecībai, ka nozīmīgas pārmaiņas nodokļu sistēmā nebūs 2017. gadā. Jebkāda šāda jauna nodokļa vai nodevas ieviešana būtībā ir nozīmīga pārmaiņa, tā ievieš pilnīgi citu jaunu politiku. Līdz ar to pats par sevi šāds solis ir, teiksim, iepriekš vēl nesen dotajiem skaidrajiem solījumiem pilnīgi pretēja rīcība," sacīja LKA vadītājs.

LKA prezidents ir pārliecināts, ka nerezidentu darījumu aplikšana ar papildu nodevu visai negatīvi ietekmēs kā Latvijas reputāciju, tā arī valsts konkurētspēju.

"Reģionā šādu nodevu nav, šāda transakciju nodokļa. Šobrīd ir absolūti neskaidrs, kam to var piemērot. Ir publiskā retorika par ārvalstu klientiem. Bet ko tas nozīmē? Tas nozīmē, ka Latvija iedod ziņu visiem ārvalstu klientiem, kas šeit tur naudu, ka viņi šeit tiks papildus taksēti. Diez vai tā ir aicinoša ziņa. Tas nozīmē, ka ārvalstu klientiem būs nepieciešams ļoti ātri pārorientēt savu darbību, pārvērtēt to," sprieda Bičevskis.

Vēršas pret vairākām bankām

Aizvadītā gada nogalē un šogad banku uzraugi – FKTK – iepriekš nepieredzēti asi vērsušies pret vairākām kredītiestādēm, kas lielākoties apkalpo nerezidentus. Vairākām bankām piemēroti ievērojami naudas sodi, bet "Trasta komercbanka" par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas noteikumu pārkāpšanu zaudēja licenci un ir sākta tās likvidācija.

Šonedēļ kļuva zināms, ka saistībā ar normatīvo aktu prasību pārkāpumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas jomā Itālijas centrālā banka nolēmusi slēgt „PrivatBank” Itālijas filiāli.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti