ES izvērš cīņu pret izvairīšanos no nodokļu samaksas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ar nākamā gada 1. janvāri visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs būtu jāstājas spēkā jauniem noteikumiem, kas paredz informācijas apmaiņu starp nodokļu dienestiem. Tam būtu jāpalīdz cīņā ar lielo uzņēmumu piekopto izvairīšanos no nodokļiem. Tomēr, lai panāktu patiesi godīgu nodokļu sistēmu, vēl ir daudz jādara - to nesen pieņemtajos ieteikumos uzsver Eiropas Parlaments (EP).

Tā dēvētais "LuxLeaks" skandāls izgaismoja un dokumentāli pierādīja to, kas daudziem jau tāpat bija skaidrs. Vairākas Eiropas valstis piedāvā īpašas nodokļu atlaides un piekrīt korporāciju rosinātajām nodokļu apiešanas shēmām, lai šie uzņēmumi piereģistrētu savu darbību viņu teritorijā. Tomēr no šādas rīcības cieš citas valstis, kuras nesaņem nodokļus no peļņas, ko uzņēmumi ir guvuši, darbojoties viņu teritorijā.

Tādēļ EP iesaka izveidot caurskatāmu sistēmu, kas ļautu ieraudzīt, kurā valstī starptautiskās korporācijas gūst peļņu un kurā valstī viņi maksā kādus nodokļus. Tā ir viena no galvenajām prasībām ziņojumā, ko ir izstrādājusi eiroparlamentāriete no Lielbritānijas Annelīza Dodsa.

"Agresīva nodokļu plānošana un izvairīšanās no nodokļiem izmaksā Eiropai vienu triljonu eiro gadā. Tas ir milzīgs zaudējums valstīm.

Bet tas ir vēl jo lielāks zaudējums cilvēkiem, kuri dzīvo šajās valstīs. Pēdējos gados dažādi sabiedriskie pakalpojumi bieži vien tika samazināti līdz minimumam, kamēr nodokļi, kas ir jāmaksā iedzīvotājiem, tika paaugstināti. Tas ir arī ārkārtīgi netaisnīgi pret maziem un vidējiem uzņēmumiem, kuri godīgi maksā savus nodokļus. Kā gan viņi var sacensties ar milzīgiem starptautiskiem koncerniem?" sprieda Dodsa.

EP deputāti uzskata, ka ar nesen apstiprinātajiem noteikumiem, kas paredz automātisku informācijas apmaiņu starp dalībvalstu nodokļu dienestiem, ir par maz. Dalībvalstu pārstāvji esot krietni mīkstinājuši sākotnējās prasības pēc atklātības. Tas lielā mērā ir saistīts ar dažādu Eiropas valstu vēlmi sacensties savā starpā ar labāku nodokļu režīmu, lai piesaistītu lielas korporācijas. Ir arī vairāki deputāti, kuri uzstāj, lai nodokļu politika ir katras valsts lieta. Tādēļ ES tajā nebūtu jājaucas.

Tomēr Eiropas Komisija (EK) sola drīzumā nākt klajā ar jauniem priekšlikumiem nodokļu jomā, debatēs Strasbūrā sacīja komisārs Krists Stilianids.

"Nākamā gada sākumā Eiropas Komisija nāks klajā ar stingriem priekšlikumiem cīņai pret izvairīšanos no nodokļiem, nodokļu izkrāpšanu un agresīvu nodokļu plānošanu Eiropas Savienības ietvaros," sacījis Stilianids.

Gan EP, gan EK mudina valstis ieviest nesen Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas paspārnē tapušos ieteikumus. Jaunie standarti ir izstrādāti, lai palīdzētu cīņā pret nodokļu nemaksāšanu visās attīstītajās pasaules dalībvalstīs.

Tāpat EP mudina arī labāk aizsargāt trauksmes cēlājus, kuri ir palīdzējuši izgaismot sabiedrībai svarīgas lietas. Jo tagad bijušajam auditoram Antuānam Deltūram, kurš medijiem nopludināja pierādījumus par uzņēmumu nodokļu mazināšanas shēmām, draud līdz pat desmit gadu cietumsods.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti