Dienas notikumu apskats

Francijas darba reformas izsaukušas plašus protestus visā valstī

Dienas notikumu apskats

Saeimā iesniegtajā budžeta projektā nav paredzēta nauda "deputātu kvotām"

Briselē norit diskusijas par nodokļu politiku dalībvalstīm

ES finanšu ministri vienojas novērst nodokļu dubultu maksāšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

"Dalībvalstīm vairs nevajadzēs strīdēties par dubultu nodokļu maksāšanu," to paredz jaunā sistēma, ko otrdien, 10. oktobrī, sarunās Luksemburgā apstiprinājuši Eiropas Savienības (ES) finanšu ministri. "Šis ir liels panākums, jo iedrošinās uzņēmējus un investorus," secina ES patlaban prezidējošās Igaunijas finanšu ministrs Tomass Toniste.

Nodokļi visdažādākajos aspektos pašlaik ir kļuvuši par vienu no aktuālākajiem ES tematiem, jo arī tajā redz iespēju dziļākai ES integrācijai.

Līdz šim ES dalībvalstīs nodokļu jomā ir visai juceklīga situācija, ko īpaši izjūt tie uzņēmēji un investori, kuri strādāja plašākā mērogā, proti, pāri robežām. Nereti, kā norāda ES institūcijās, dalībvalstis ļoti dažādi interpretēja nodokļu normas un tādēļ bieži radās strīdi un nesaprašanās, kuru risināšana vilkās ilgi un sāpīgi.

ES tagad ir ķērusies klāt gan noteikumiem, kā veidojas nodokļu nomaksas kārtība, gan tam, kā izvērtēt strīdus gadījumus. Jaunā sistēma, par kuru vienojušies dalībvalstu ministri, sola, ka situācija būtiski uzlabosies.

Vienlaikus dalībvalstu ministri arī apsprieduši īpaša nodokļa piemērošanu kompānijām, kas strādā digitālajā vidē – tādām kā "Skype" un "Amazon".

Jau ziņojumā septembrī Eiropas Komisija konstatējusi, ka parastai starptautiskai kompānijai nodokļi ir daudz augstāki nekā digitālajām kompānijām, kuras arī strādā starptautiskā vidē.

ES gaida, kad decembrī ar ziņojumu par šo jomu klajā nāks arī Eiropas Drošības un sadarbības organizācija, novērtējot šo procesu un situāciju daudz plašākā kontekstā.

ES patlaban prezidējošās Igaunijas finanšu ministrs Tomass Toniste norādīja, ka šis ir viens no Igaunijas prezidentūras mērķiem. Proti, šo pusgadu noslēgt arī ar būtiskām izmaiņām ES nodokļu vidē, padarot to konkurētspējīgāku un godīgāku.

Nodokļu joma pašlaik ES ir kļuvusi ļoti aktuāla – tā ir arī viena no Eiropas bloka satuvināšanās idejām.

Ilgstoši nodokļi uzskatīti par absolūti neskaramu tēmu, kas ir atstājama tikai un vienīgi dalībvalstu pašu kompetencē, taču tagad diskusijas kļūst arvien skaļākas.

Dalībvalstu domas nebūt nav vienotas par visiem jautājumiem. Francija ir priekšgalā desmit dalībvalstu blokam, kurā ir arī Vācija un Itālija, kas mudina ieviest lielākus nodokļus tehnoloģiju kompānijām – tādām kā "Google".

Savukārt ir virkne valstu, kuras pret to iebilst, norādot, ka tas aizbaidītu gigantus no Eiropas tirgus. Piemēram, Īrijai šis bizness ir ļoti būtisks, jo "Google" birojs atrodas Dublinā.

Paredzams, ka nodokļu sistēma būs arī viens no sarunu objektiem vismaz aizkulisēs ES līderu samitā nākamnedēļ Briselē.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti