Panorāma

"Rīgas satiksme" jābalsta reģioniem

Panorāma

Remonta laikā applūst Krimuldas bērnudārzs

Vērtē iespēju iegūt uzturēšanās atļaujas

EM: Valsts no uzturēšanās atļaujām kopumā guvusi 144 miljonus latu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Triju gadu laikā kopš pastāv iespēja ārzemniekiem par nekustamā īpašuma iegādi iegūt Latvijā uzturēšanās atļauju, valsts savā budžetā ir ieskaitījusi 144 miljonus latu. Šajā summā ir ierēķināti arī netiešie ieguvumi, proti, izdevumi ne tikai par atļaujas iegūšanu, bet arī citi izdevumi.

Ja rēķina tikai tiešo ieguvumu, tad tie ir skaitāmi 44 miljonos latu.

Savukārt Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde norāda, ka, nezinot, vai nākamajā gadā pastāvēs iespēja iegūt uzturēšanās atļaujas Latvijā un līdz ar to ES, ārzemnieku interese par tām ir pieaugusi.

Tikmēr politisko partiju vidū diskusijas par šo jautājumu turpinās. Sarunu gaita liecina, ka Nacionāla apvienība ar vēlmi kārtību atcelt ir mazākumā. Arī premjera Valda Dombrovska („Vienotība”) pietuvinātais uzņēmējs Ģirts Rungainis norāda, ka programma turīgajiem Latvijas iedzīvotājiem īpašuma iegādi padara dārgāku. „Bet es domāju ka 99% Latvijas iedzīvotājus tas neietekmē nekādā veidā, jo viņi saņem labumu no turīgajiem cilvēkiem, ko mēs esam importējuši,” saka Rungainis.

NA nostāju gan tas nemaina. Tās pārstāvjus vairāk uztraucot sociālās sekas, kādas rada ārvalstnieku pieplūdums no Krievijas, Ķīnas un citām valstīm. NA pauž, ka citas partijas šo, pēc tās vārdiem, „biznesu” atbalsta, jo to pietuvinātās personas, sponsori un atbalstītāji un ģimenes locekļi ir iesaistīti šajā biznesā.

To, ka iespēja pārdot īpašumus apmaiņā pret uzturēšanās atļaujām ir nozīmīga artava, nav slēpuši arī paši nekustamā īpašuma nozares pārstāvji. Kompānijas Latio mājaslapā pat izveidota sadaļa ķīniešu valodā.

Un tieši ķīnieši pēdējā gada laikā ir tie, kuru interese par šo iespēju īpaši pieaug. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas datiem kopējais šādu darījumu skaits nekustamo īpašumu tirgū gan nav liels - 5%. Taču ārvalstniekiem, lai atļaujas dabūtu, ir jāpērk dārgākie īpašumi. Rīgā un Jūrmalā vismaz par 100 000 latu, bet reģionos - 50 000.

Uzturēšanās atļaujas gan var iegūt arī ar citām investīcijām, piemēram, uzņēmējdarbībā. Tomēr nekustamā īpašuma iegāde ir populārākā. To izmantojot 80% gadījumu.

Saeimā NA par uzturēšanās atļauju biznesa pārtraukšanu nav īstu domubiedru. Arī ne opozīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienībā.

Ir gan arī labojumi, par kuru nepieciešamību parlamentāriešiem nav būtisku domstarpību. Taču tie saistīti ar investīcijām uzņēmējdarbībā. Piemēram, pēc iespējas jāsamazina tādi gadījumi, kad it kā tiek investēts komercsabiedrībā, taču reālā darbība tajā nenotiek.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti