Elektrības tirgus liberalizācijas atlikšanas sekas ir grūti prognozēt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Nepilnus divus mēnešus pirms iepriekš noteiktā laika valdību veidojošās partijas pieļauj, ka uz nenoteiktu laiku varētu tikt atlikta elektrības tirgus liberalizācija.

Patlaban ir plānots, ka, sākot ar 1.aprīli, ikviens Latvijas iedzīvotājs varēs pats izvēlēties, kāda piegādātāja elektrību viņš varēs izmantot. Šāda kārtība izslēdz elektroenerģijas subsidēšanu tiem patērētājiem, kas to izmantoja mazos apjomos.

Tomēr šobrīd politiķi par šo soli ir sākuši šaubīties. Trešdienas rītā to apliecināja arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma („Vienotība”).

Latvijas Radio gan norāda, ka patlaban ir pāragri teikt, vai 1.aprīlī gaidīta liberalizācija tiešām nesāksies. Tāpat nav zināms, vai gadījumā, ja liberalizācija patiešām tiks atlikta, kad tā tomēr varētu sākties.

Jebkurā gadījumā politiķu iespējas ietekmēt elektrības cenas ir minimālas. Brīvais tirgus nosaka vien aptuveni 20% no galacenas. Lielāko daļu cenu kāpumu nosaka citi faktori, piemēram, nodokļi.

Tāpēc, atverot elektrības tirgu vēlāk, no cenu kāpuma neizdosies izvairīties.

Latvijas Radio arī paredzēja, ka tirgus dalībnieku attieksme pret šādām pēkšņām izmaiņām būs negatīva.

VAS „Latvenergo” veidos jaunos tarifus, savukārt pārējiem būs jautājums – vai ir iespējams uzticēties Latvijai kā stabilai uzņēmējdarbības videi.

Jau ziņots, ka pēc pilnīgas elektroenerģijas tirgus atvēršanas no 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģijas izmaksas vidēji pieaugs par 7-12%. Elektroenerģijas tirgus pilnīga liberalizācija, tajā iekļaujot arī mājsaimniecības, ir paredzēta no aprīļa. Mājsaimniecību segments Latvijā veido 25% no kopējā valsts elektroenerģijas patēriņa.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti