Ekonomikas eksperts: ECB ekonomikas attīstību virza pakāpeniskiem soļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ar interesi šonedēļ tika gaidīts Eiropas Centrālās bankas (ECB) lēmumi. Centrālās bankas lēmums turpināt stimulēt eiro zonas ekonomiku vēl sešus mēnešus, turpinot uzpirkt obligācijas, nebija īpaši liels pārsteigums analītiķiem, jo inflāciju nav izdevies stabilizēt 2% līmenī un atgriezties pie stabilas ekonomikas izaugsmes.

Atsevišķi analītiķi pat pauduši sarūgtinājumu par nepietiekami apņēmīgiem soļiem šo mērķu sasniegšanā un kritizē negatīvo noguldījumu likmju noteikšanu, kas noteikta –mīnuss 0,3% apmērā – uzskatot, ka centrālai bankai vajadzēja vēl vairāk vājināt eiro vērtību, lai veicinātu eksportspēju, un ar vēl lielākām negatīvām likmēm likt bankām naudu iepludināt ekonomikā.

Latvijas Ārpolitikas institūta direktora vietnieks, starptautisko ekonomisko un finanšu procesu pētnieks Kārlis Bukovskis bankas lēmumu par īstu pārsteigumu nesauc, taču izvēlēto risinājumu saskata kā mēģinājumu pamazām ekonomiku virzīt uz izaugsmi, bet bez krasiem soļiem.

„Ekonomiskas izaugsme turpināsies, balstoties uz zemajām naftas cenām, kas gan atkarīgas no ģeopolitiskās situācijas gan Tuvajos Austrumos, gan globālā mērogā, plus patēriņa pieaugums, bet jāņem vērā, ka izaugsme atkarīga arī no bezdarba lieluma, no inflācijas līmeņa, kam jābūt mērenam, jo tas ir process, kura ietvaros tiek palielinātas algas, preču izmaksas, kas savukārt veicina tālāks investīcijas jaunās ražotnēs un modernizācijā,” skaidro Bukovskis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti