EK liks atvadīties no jaudīgiem putekļusūcējiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Lielākā daļa patērētāju Eiropā, iespējams, jau ir pieraduši pie tā, ka Eiropas Savienībā pieņemto lēmumu rezultātā no veikaliem gandrīz jau ir izzudušas tradicionālās kvēlspuldzes un tās ir nomainījušas tā sauktās ekonomiskās spuldzes. Bet jau tuvāko gadu laikā līdzīgas pārmaiņas skars arī putekļusūcējus - lai veicinātu enerģijas taupību, Eiropas Komisija (EK) ir ieviesusi ierobežojumus tirdzniecībā esošo putekļusūcēju maksimālajai jaudai.

1600 vati - šāda ir Eiropas Savienības maksimālā pieļaujamā jauda no jauna ražotājiem putekļusūcējiem no šī gada 1.septembra, bet no 2017.gada šo apjomu ir plānots samazināt gandrīz divkārt - līdz 900 vatiem. Šādas pārmaiņas varētu šķist visai būtiskas daudziem patērētājiem, jo šobrīd vidējā pārdotā putekļusūcēja jauda Eiropas tirgū sasniedz aptuveni 1800 vatus.

Eiropas Komisija gan steidz mierināt patērētājus par to, ka jaunās prasības nav jāuztver ar uztraukumu, jo maksimālā patērētā elektriskā jauda nav jāuzskata par līdzvērtīgu rādītāju putekļusūcēja efektivitātei. Bez tam,

lai aizsargātu patērētāju intereses, likumdošana ieviesīs arī noteiktas prasības putekļusūcēju efektivitātei, darbības trokšņa maksimālajam līmenim, kā arī putekļusūcēja izplūdes gaisa kvalitātei, kas ir īpaši nozīmīgs tiem cilvēkiem, kuri sirgst ar astmu.

Eiropas politiķu vidū gan jaunās prasības raisījušas neviennozīmīgu reakciju. Eiropas Parlamenta Zaļo grupas pārstāvis no Zviedrijas Pēters Eriksons ierosinājumu vērtē atzinīgi: „Tas ir labāk mums visiem un it īpaši patērētājiem.”

Savukārt Konservatīvo grupas pārstāvis, brits Daniels Hannans ir kritisks uzskata, ka tas ir birokrātisko institūciju mēģinājums kontrolēt sabiedrību: „Tas nav jautājums par planētas glābšanu, tas ir par kontroli un par jurisdikcijas paplašināšanu.”

Eriksons uzsver, ka šāds soli ir nepieciešams, jo daudzas ikdienā lietojamās patēriņa preces tērē pārāk daudz enerģijas: „Es tā domāju tāpēc, ka, kā mēs zinām, mūsu mājsaimniecībās un ikdienas dzīvē ir ļoti daudz iekārtu, kuras patērē ļoti daudz enerģijas.”

Savukārt Hannans ir pārliecināts, ka Eiropas Savienība, lemjot par šādiem jautājumiem izšķiež enerģiju maznozīmīgu problēmu risināšanai. „Francijas ekonomikas iespējamais sabrukums draud atjaunot Eirozonas krīzi, visā Eiropā pieaug ekstrēmistu partiju aktivitātes, Krievija iekaro Ukrainu, bet Eiropa - aizliedz putekļusūcējus un citas iekārtas,” sašutis ir Hannans.

Savukārt britu politiķis, eiroskeptiski noskaņotais Rodžers Helmers ironiski norāda, ka par jaunajām prasībām var būt apmierināts: „Domāju, ka tas cilvēkus padarīs ļoti niknus un arī pietuvinās dienu, kad Lielbritānija pametīs Eiropas Savienību. Vismaz ar to es esmu apmierināts.”

Tomēr Eiropas Komisijas ar savā rīcībā esošo aprēķinu palīdzību cenšas norādīt, ka patērētājiem tomēr ir pamatots iemesls samierināties ar gaidāmajām neērtībām. Atteikšanās no jaudīgākiem putekļusūcējiem jau 2020.gadā varētu samazināt elektroenerģijas patēriņu Eiropas Savienībā par aptuveni 18 teravatstundām - tas ir gandrīz 2,5 reizes vairāk, nekā visa Latvija patērē viena gada laikā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti