Dienas notikumu apskats

Tūrisma nozare piedāvājumu atcelt samazināto PVN sauc par neprātu

Dienas notikumu apskats

Sprādzienā Sanktpēterburgas metro vismaz deviņi nogalinātie

Eiropu sanikno ASV vēlme uzlikt antidempinga tarifus importa tēraudam

Eiropu sanikno ASV vēlme uzlikt antidempinga tarifus importa tēraudam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vāciju, Itāliju, Franciju un vairākas citas Eiropas valstis ir pārsteigusi un pat saniknojusi ziņa, ka Vašingtona gatavojas uzlikt antidempinga tarifus tajās ražotajai tērauda produkcijai. ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija uzskata, ka šo valstu metalurģijas uzņēmumi negodīgi pazemina cenas Amerikas tirgū.

Ziņas par to, ka ASV varētu noteikt antidempinga tarifus piecās Eiropas valstīs ražotajai tērauda produkcijai, kļuva par vienu no pirmajiem apliecinājumiem jaunai Vašingtonas politikai, ko daudzi dēvē par izolacionismu. ASV Tirdzniecības departamenta sagatavotais atzinums ļauj uzlikt nodevas, kas var svārstīties no 3,6% līdz pat 148%.

ASV prezidents Donalds Tramps un viņa sabiedrotie ne reizi vien ir teikuši, ka pārējās valstis izmanto negodīgus paņēmienus, lai pārdotu savu produkciju Amerikā.

Arī pēc nesenās tikšanās ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli Tramps ir sacījis, ka tirdzniecībai ir jābūt ne tikai brīvai, bet arī godīgai. Tomēr Baltā nama saimnieks noliedza, ka viņš īstenotu uz izolacionismu vērstu politiku.

Starp valstīm, kas pēc ASV domām, mēģina pārdot savus tērauda izstrādājumus Amerikā par mākslīgi pazeminātām cenām, ir Vācija, Francija, Itālija, Beļģija un Austrija.

Antidempinga nodevu noteikšana varētu sāpīgi iesist pa šo valstu ražotājiem. Tādēļ Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels jau ir mudinājis Eiropas Komisiju (EK) vērsties ar prasību pret Ameriku Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO).

Gabriels uzskata, ka šādi ASV vadība mēģina radīt saviem uzņēmumiem negodīgas priekšrocības, kaut arī tas ir pretrunā ar starptautiskiem likumiem.

Vācijas ārlietu ministrs arī piebilda, ka “mēs, eiropieši, to nevaram pieļaut”.

Šādam viedoklim pievienojās arī Vācijas ekonomikas ministre Brigita Caipriesa, sakot, ka ASV vēršanās pret ārvalstu tērauda ražotājiem ir ļoti satraucoša.

Savukārt Itālijas industrijas ministrs Karlo Kalenda ir norādījis, ka strīds un tiesvedība Pasaules Tirdzniecības organizācijā starp Eiropu un Ameriku šobrīd nebūtu vēlams. Pēc Kalendas domām, rietumvalstīm tagad būtu nevis jāstrīdas savā starpā, bet gan vienoti jāvēršas pret citiem pasaules spēlētājiem, kuri patiesi nodarbojas ar negodīgu tirdzniecību. Ar to, acīmredzot, tiek domāta Ķīna, kas ir pārpludinājusi Eiropas un Amerikas tirgu ar lētu tēraudu. Eiropas Savienība pret to jau ir noteikusi antidempinga tarifus.

Viens no uzņēmumiem, kas tiek pieminēts ASV Tirdzniecības departamenta ziņojumā, ir Itālijas kompānija “Marcegaglia”. Tā vadītāja Emma Marcegalja sacīja, ka, ieviešot šādas nodevas, ASV riskē uzsākt tirdzniecības karu. “Un jūs sākat karu, jūs nekad nezināt, pie kā tas var novest,” akcentēja ģimenes koncerna vadītāja, solot vērsties PTO.

EK ir norādījusi, ka tā nožēlo, ka ASV nav pietiekami ņēmušas vērā tās sagatavotos argumentus.

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti