Eiropas Komisija sāk darbu pie kapitāla tirgus savienības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Eiropas Komisija ir sākusi konsultācijas un darbu pie priekšlikumiem, lai Eiropas Savienībā izveidotu vienotu kapitāla tirgu. Ieceres mērķis ir vienkāršot finansējuma piesaistīšanu Eiropas uzņēmumiem un veicināt izaugsmi dalībvalstīs, jo šobrīd pēc iespējām piesaistīt finansējumu no kapitāla tirgus Eiropa atpaliek no daudzām citām pasaules valstīm.

Kapitāla tirgu savienības mērķis ir likvidēt šķēršļus, kas kavē pārrobežu ieguldījumus Eiropas Savienībā un neļauj uzņēmumiem piekļūt finansējumam, bez tam tas padarīs Eiropas uzņēmumus pieejamākus arī ārvalstu finansētājiem. Eiropas Savienības komisārs finanšu stabilitātes, finanšu pakalpojumu un kapitāla tirgus jautājumos Džonatans Hills norāda, ka Eiropai netrūkst finanšu līdzekļu, bet ir svarīgi nodrošināt, lai tie sasniegtu uzņēmējus:

 

 

"Vienots kapitāla tirgus ļaus naudai plūst pa Eiropas Savienību uz turieni, kur tas sniegs vislielāko atdevi. Tas Eiropā padarīs pieejamu to kapitālu, kas šobrīd ir iesaldēts, un likt tam strādāt Eiropas uzņēmumu labā, īpaši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem. Eiropā uzņēmējdarbība tradicionāli tiek finansēta no bankām, bet salīdzinoši mazā apjomā – no kapitāla tirgiem. Citviet ir otrādi. Tāpēc stiprāki kapitāla tirgi papildinās bankas kā finansējuma avots. Tas savukārt padarīs finanšu sistēmu stabilāku, dažādojot finansējuma avotus. Īsi sakot – mūsu uzdevums ir rast veidus, kā sasaistīt investorus ar izaugsmi."

Džonatans Hills norāda, ka līdzšinējā vājā kapitāla tirgu attīstība Eiropas Savienību arī ir liegusi tai būt tikpat konkurētspējīgai, kā citām lielākajām pasaules ekonomikām.

 

"Kāpēc ir vērts to darīt – ļaujiet man minēt piemēru. Vidēja lieluma kompānijas, kas ir izaugsmes dzinējs daudzās valstīs, ASV saņem piecas reizes lielāku finansējumu no kapitāla tirgiem nekā Eiropas Savienībā. Vai arī ņemsim par piemēru riska kapitāla tirgus – ja tie būtu tādi, kā ASV, mūsu kompānijām laika posmā no 2008.gada līdz 2013.gadā papildus būtu pieejams aptuveni 90 miljardu eiro finansējums," saka Hills.

Papildu iemesls tam, kāpēc jautājums par spēcīgu un vienotu kapitāla tirgus attīstību kļūst aizvien aktuālāks, ir arī pārmaiņas banku sektorā. Finanšu un Kapitāla tirgus komisijas vadītājs Kristaps Zakulis norāda – senāk bijām pieraduši, ka kredīti no bankām uzņēmējiem ir pieejami visai brīvi, tomēr tirgus pārmaiņu iespaidā šāda situācija vairs neatgriezīsies, un tieši riska fondi un kapitāla tirgi kļūs par nozīmīgu finansēšanas avotu.

Eiropas Komisija uzsver, ka kapitāla tirgu savienība, kas, piemēram, paredz vienkāršot uzņēmumu akciju nonākšanu biržās, ir ilgtermiņa projekts, kam būs vajadzīgi ilgstoši centieni daudzus gadus, kaut gan dažās jomās var gūt arī drīzus panākumus jau nākamajos mēnešos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti