Eiroparlaments plāno ierobežot ārzonu uzņēmumus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Otrdien  Eiropas Parlamentā balsos par likumprojektu, kas paredz ierobežot naudas atmazgāšanu un ārzonu uzņēmumu darbību, atklājot patiesos labuma guvējus, un kura  virzītājs ir Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Krišjānis Kariņš.

Likumprojekts jau ir izraisījis pamatīgu atbalsi Eiropas Savienībā, tā kā ārzonās glabājas milzīgs daudzums naudas, un aktīvi savu viedokli pauž gan idejas atbalstītāji, gan pretinieki. Lielas diskusijas līdz šim ir izvērtušās par to, cik publiskam un pieejamam Eiropas kopīgajam uzņēmumu reģistram vajadzētu būt.

Par vienu no Eiropas Savienības lielākajiem sasniegumiem to pirms dažām dienām Dublinā nosauca arī starptautiskās organizācijas „One” līderis, cīnītājs pret nabadzību pasaulē, rokzvaigzne Bono.

Tā sauktā naudas “atmazgāšana” ir visas pasaules problēma un lēš, ka patlaban šādi tiek apgrozīti miljardiem eiro, kas ir vismaz pieci procenti no visas pasaules iekšzemes kopprodukta.

Vēl nebūt ne tik sen pasauli satricinājusi žurnālistu atklāta informācija par veselu industriju, kas palīdz uzņēmējiem slēpt savus īpašumus un izvairīties no nodokļu nomaksas. Britu žurnālisti pirms dažiem gadiem pēc ilga un pamatīga izmeklējoša darba atklāja vairāk nekā 20 000 kompāniju, kuras reģistrētas uz kopumā 28 cilvēku vārda. Pret zināmu atlīdzību šīs personas ļauj savu vārdu ierakstīt oficiālos dokumentos un kompāniju reģistrēt beznodokļu zonā vai kaut kur kādā attālā pasaules nostūrī.

Bet patiesībā šīs kompānijas vada oligarhi, tirgus spekulanti un citādi pasakaini bagāti cilvēki, kas pie savas turības nonākuši apšaubāmā veidā.

Tagad Eiropas Savienībā uz priekšu virzās ilgi kaldināts un apspriests likums, kura uzdevums būs cīnīties pret nelegāli iegūtas naudas legalizāciju, izvairīšanos no nodokļu nomaksas un veidot sarakstus ar to uzņēmumu īpašnieku vārdiem, kas slēpjas „ofšoros”.

Praktiski tas nozīmētu  uzlabojumus jau esošajos uzņēmumu reģistros un vienota reģistra izveidi visā Eiropas Savienībā, tas ļautu apmainīties ar informāciju starp valstīm, atklājot patiesos labuma guvējus. Eiropas uzņēmuma reģistrs būtu tikpat pieejams, cik dalībvalstu nacionālie reģistri.

Pēc Eiropas Komisijas aprēķiniem, ja uzņēmumu reģistros tiktu atklāti patiesā labuma guvēji, tas dalībvalstīm tas ļautu atgūt desmitiem miljonu eiro gadā.

Atbalstu šai Eiropas Savienības iniciatīvai  izveidot vienotu patiesā labuma guvēju reģistru ir paudušas vairākas pasaulē pazīstamas organizācijas - korupcijas uzraugs „Transparency International”, „Financial Transparency Coalition”, kā arī organizācija “One”, kas cīnās pret nabadzību pasaulē un kuras viens no dibinātājiem ir grupas U2 līderis Bono, kurš vēl pirms vairākām dienām Eiropas Tautas partijas kongresā Dublinā šo Briseles iniciatīvu nosauca par pēdējo gadu lielāko Eiropas sasniegumu.

„Tagad jūs strādājat ar likumprojektu, kas vēršas pret naudas atmazgāšanu, kas pieprasa slēptām kompānijām atklāt, kam tās īsti pieder, tā lai korupcijas ceļā iegūta nauda vairs nevarētu tikt apslēpta. Tā ir caurspīdīguma revolūcija, un Eiropa ir tās virzītāja. Tā ir dienas gaisma. Bez tā nav iespējams cīnīties pret korupciju, kas nabagos padara vēl nabagākus, un noslēpumainību, kas bagātos padara vēl bagātākus,” uzsvēra Bono.

Eiropas Parlaments par likuma projektu balsos otrdien, ap 13.00 pēc Latvijas laika. Sagadāms, ka likumprojektu atbalstīs pārliecinoši, taču tālāk tas būs jāapstiprina dalībvalstīm, un jau tagad paredzams, ka sarunas nevirzīsies tik ātri. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti