ECB novembrī sāks banku visaptverošu novērtējumu pirms uzraudzības pienākumu uzņemšanās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Centrālā banka (ECB) novembrī sāks banku visaptverošu novērtējumu pirms uzraudzības pienākumu uzņemšanās, tajā skaitā arī Latvijas "ABLV Bank", "SEB bankas" un "Swedbank", kā arī Igaunijas "DNB Bank", "SEB Pank" un "Swedbank", liecina centrālās bankas publiskotā informācija.

Banku vērtēšana tiks īstenota sadarbībā ar to dalībvalstu, kuras piedalās vienotajā uzraudzības mehānismā, nacionālajām kompetentajām iestādēm un saņems neatkarīgu trešo personu atbalstu visos līmeņos ECB un nacionālajās kompetentajās iestādēs.

Pēc ECB pārstāvju vēstītā, novērtējumam ir trīs galvenie mērķi, proti, caurredzamība, lai uzlabotu par banku stāvokli pieejamās informācijas kvalitāti, korekcijas, lai vajadzības gadījumā noteiktu un īstenotu nepieciešamos pasākumus, kā arī uzticības stiprināšana, lai sniegtu visām iesaistītajām pusēm pārliecību, ka bankas pamatā ir stabilas un uzticamas.

Novērtējumu veidos trīs elementi - riska novērtējums uzraudzības nolūkos, lai kvalitatīvi un kvantitatīvi pārbaudītu galvenos riskus, tajā skaitā likviditāti, aizņēmumu apmēru un finansējumu, aktīvu kvalitātes pārbaude, lai uzlabotu banku riska darījumu caurredzamību, veicot banku aktīvu kvalitātes pārbaudi, tajā skaitā aktīvu un nodrošinājuma novērtējuma atbilstību un saistītos noteikumus, kā arī stresa tests, lai pārbaudītu banku bilanču elastību stresa scenāriju apstākļos.

"Šie trīs elementi ir savstarpēji cieši saistīti," atzīmēja ECB, norādot, ka gan aktīvu kvalitātes pārbaudes, gan bāzes stresa testa scenārija novērtējums tiks balstīts uz pirmā līmeņa pamatkapitāla rādītāju 8% apmērā atbilstoši Kapitāla prasību direktīvai.

Visaptverošā novērtējuma beigās tiks publiskots rezultātu apkopojums valstu un banku līmenī, kā arī ieteikumi attiecībā uz uzraudzības pasākumiem. Šie visaptverošie rezultāti tiks publicēti līdz 2014. gada novembrim, kad ECB uzņemsies uzraudzības pienākumus, un tajos būs ietverti secinājumi par visaptverošā novērtējuma trijiem pīlāriem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti