Dienas ziņas

Diskusijas par zemes nomu sākas no gala

Dienas ziņas

Politiskā līdzdalība jāieaudzina no mazotnes

Darbs uzņēmējdarbībā – sirdslieta

Daugavpils novada uzņēmējs Soms neatlaidīgā darbā saņēmis bronzas Goda zīmi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Antons Soms ir uzņēmējs Naujenes pagastā, kurš būvniecības nozarē nostrādājis vairāk nekā 50 gadus. Par neatlaidīgu darbu kopš 1965. gada un Latgales attīstības veicināšanu viņam piešķirta bronzas Goda zīme un Būvindustrijas lielās balvas Atzinības raksts. 

Soma uzņēmums „Meliors Krauja” kopš 1965. gada darbojas kūdras ieguves jomā, taču laika gaitā apgūtas arī tādas jomas kā meliorācija un ceļu būve. Pašlaik uzņēmumā strādā teju 90 darbinieki. Antons atzīst, ka ir Latgales patriots un galvenokārt objekti, kuros uzņēmums veic darbus, ir Latgalē.

"Konkurence bez šaubām mūsu.. nu, uz kūdras purvu - tur ir nomas līgums, tur konkurences nav. Meklē pats, kur noiets un par kādu cenu pārdosi, un viss. Pārējos darbos viss iet tikai caur iepirkumiem. Daudz konkursos esam vinnējuši. Ir vinnēti ceļu projekti, kas turpināsies ziemas laikā, cik jau atļauj tehnoloģiskais process bez šaubām. Tā ka sūdzēties nevaram, varam saviem cilvēkiem teikt, un mēs sakām, ka mums ir darbs, nopietni jāstrādā," stāsta Soms.

Uzņēmuma esošajos objektos darbi notiek pilnā sparā. Atsevišķās Daugavpils ceļu malās tīra aizaugušos grāvjus, kūdras purvā rit kūdras iekraušanas darbi, Pelēču pagastā būvē iebraucamo ceļu mežā.

"Līdz šim te purvs bija. Daudz bija ūdens. Pagājušā vasara taču viss ar ūdeni bija. Novadījām visu ūdeni. Izņēmām kūdru visu, tad sataisījām ceļu," skaidro būvdarbu vadītāja palīgs Vladimirs Prigoda.

"Šis ir pirmais kūdras krāvums. Kad tas izkalst, vajag skatīties, lai ātri sāktu pārkraušanu un varētu to aizvest. Šobrīd kūdra vēl ir mitra," norāda tehniķis-hidrotehniķis Mihails Boško.

Latvijas simtgades gads uzņēmējam Somam izvērties īpaši nozīmīgs. Viņš ir viens no trim daugavpiliešiem, kas apbalvots ar Latvijas Valsts aizsardzības fonda „Lāčplēsis” Goda zīmi bronzā par mūža ieguldījumu Latvijas neatkarības atjaunošanā un Latgales uzplauksmē, kā arī Būvindustrijas lielās balvas Atzinības rakstu nominācijā „Mūža ieguldījums”.

"Mūsu firma bija padomju laikā viena no lielākajām meliorācijas pārvaldēm Daugavpilī. Pēdējais nosaukums „PMK 9”. Mums bija 600 līdz 700 strādājošo. Tad nāca PSRS sabrukums, notika privatizācija, firma no valsts uzņēmuma nu, sadalījās vairākās daļās. Mēs savu daļu esam daudzmaz saglabājuši. Ar darbu īpaši lielīties nevar, jo tie ir bijuši ļoti smagi darba gadi. Viss uz izdzīvošanas robežas. Nav nekādi kapitāli uzkrāti," stāsta uzņēmējs.

No ģimenes Antons ir vienīgais, kas strādā uzņēmumā. Jautāts, kādu redz nākotni, viņš atzīst, ka saime ir kupla, uzņēmējdarbības turpinātājs noteikti būs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti