Panorāma

Labējās partijas kļūst Eiropā arvien populārākas

Panorāma

Panorāma

Medijiem sadalīts valsts finansējums

KM reģionālo un diasporas žurnālistiku komerciālajos medijos atbalstīs ar nepilniem 2 miljoniem eiro

Nepilnus 2 miljonu eiro Kultūras ministrija (KM) šogad veltījusi reģionālās un diasporas žurnālistikas atbalstīšanai komerciālajos medijos. Vēlme rakstīt rakstus vai veidot TV un radio sižetus ir liela, pieprasītais finansējums ir divas reizes lielāks, kā programmā pieejamā summā. Par sadalījumu mediji kopumā nežēlojas – bez "pīrāga gabaliņa" palicis retais. Bažas rada tas, ka no žurnālistiem prasītās atskaites, birokrātija liedz vairāk laika veltīt satura radīšanai. Līdz ar to, vai tas vienmēr ir sabiedriski nozīmīgs, apšauba arī paši žurnālisti. 

Nu jau 10 gadus valsts atbalsta komerciālos medijus – piešķir finansējumu par saturu, kam jāstiprina valstisko apziņu, latvisko kultūrtelpu un kritisko domāšanu. Pirmo reizi finansējumu saņēmis medijs "Chayka". Daugavpils ziņu portālam krievu valodā tapusi latviešu versija Facebook lapas formātā. Divas žurnālistes raksta ziņas un veido video reportāžas.

"Par Daugavpils iepirkumiem, kas ir izsludināti. Par politiķiem. Piemēram, šobrīd norisinās pasaules čempionāts hokejā. Par to arī mūsu auditorija ar prieku un interesi lasa," Latvijas Televīzijai sacīja "Chayka latviski" sociālo tīklu redaktore Anna Kusiņa. 

Šogad KM vietējos medijus mudināja sadarboties, veidot kopīgus projektus ar nacionālā mēroga medijiem. Ne visiem ar to klājās raiti.

"Tā teikt būs skaistumkonkurss reģionālajiem medijiem. Nacionālie sēdēs un teiks, jūs mums nederat, nederat, nederat un mums kā lūdzējiem nāksies staigāt un lūgties, kurš mūs pieņems un ļaus šo kopprojektu realizēt,"

uzsvēra Latvijas Reģionālo mediju asociācijas valdes priekšsēdētāja Ivonna Plaude.

Savukārt Diasporas mediju redaktore pauž gandarījumu, ka sadarbības partneri izdevies atrast un par latviešiem ārzemēs varēs lasīt Latvijā lasītākajā dienas laikrakstā. Viņa, līdzīgi kā reģionālo mediju pārstāve nobažījusies par atbalsta administrētāju Sabiedrības integrācijas fonda radīto birokrātiju, kas kavē žurnālistu darbu.

"Es būtu ārkārtīgi laimīga, ja Sabiedrības integrācijas fonds mums rīkotu seminārus ne tikai par to, kā sastādīt budžeta tāmes un kā atskaitīties par cipariņiem un komatiņiem aiz cipariem, bet ka vienreiz mēs sanāktu kopā un apspriestu saturiskās līnijas,"

sacīja diasporas mediju "Laiks" un "Brīvā Latvija" redaktore Ligita Kovtuna.

Viņu gan mulsina tas, ka valsts atbalsta tēmturis manīts arī pie dzeltenās žurnālistikas materiāliem vai pārpublicētām ziņu aģentūras ziņām. KM stāsta, ka mediju nozares eksperti projekta rezultātus vērtē, bet tas notiek izlases kārtībā.

Kultūras ministrijas Mediju politikas nodaļas vadītājs intervijā Latvijas Televīzijai bija lakonisks, sakot: "Plašāks izvērtējums noteikti būtu nepieciešams, bet šobrīd mums tādu līdzekļu nav."

Jūnija sākumā varētu tapt zināms, kā valsts atbalsta finansējums 2,1 miljonu eiro vērtībā būs sadalīts starp nacionālā mēroga medijiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti