Igaunijā ar jaunu nodokli plāno samazināt auto izmantošanu

Igaunijas Finanšu ministrija ierosina no nākamā gada 1. jūlija ieviest automašīnu nodokli. Par auto reģistrāciju būs jāsamaksā no 300 līdz vairākiem tūkstošiem eiro, savukārt ikgadējais nodoklis būs no 30 līdz vairākiem simtiem eiro.

Igaunija šobrīd ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kur nav jāmaksā auto reģistrācijas un ekspluatācijas nodoklis.

Igaunijas finanšu ministrs Marts Verklaevs paziņojis, ka viens no reformas mērķiem ir samazināt auto izmantošanu, it sevišķi pilsētās. Tāpat iecerēts veicināt pāreju uz jaunākām un videi draudzīgākām automašīnām.

Taču šo plānu kritizē Igaunijas Klimata ministrija, kas raizējas, ka nodoklis atturēs pircējus no elektroauto iegādes.

Tāpat tiek kritizēts tas, ka zemāko reģistrācijas maksu (300 eiro) plānots noteikt automašīnām, kas vecākas par 20 gadiem.

"Igaunijā ir viens no vecākajiem autoparkiem Eiropas Savienībā, un neredzu iemeslu, kādēļ mums vajadzētu importēt vecas automašīnas, piemēram, 20 gadu vecus "Audi"," spriež Klimata ministrijas pārstāvis Keits Kasemetss.

"Protams, no vides viedokļa ir labāk, ja automašīnu izmanto pēc iespējas ilgāk. Tev nav jāpērk jauna; vari iegādāties lietotu. Taču Igaunijas videi nenāktu par labu, ja lietotas automašīnas tiktu apliktas ar zemāku nodokli nekā jaunas," spriež Kasemetss.

Finanšu ministrijas plānā piedāvāti divi nodokļa aprēķina modeļi. Šaurā aprēķina modelis paredz nodokli, kurā tiek ņemta vērā nodokļa bāzes daļa, ogļskābās gāzes izmeši un automobiļa vecums, savukārt paplašinātajā aprēķina modelī vēl tiek ņemta vērā arī dzinēja jauda un transportlīdzekļa masa.

Galīgo nodokļa aprēķina modeli ministrija sagatavos pēc situācijas izpētes un viedokļu noskaidrošanas. Izraudzīto nodokļa aprēķina modeli plānots publiskot rudenī un likumu par jauno nodokli pieņemt līdz gada beigām, lai tas stātos spēkā 2024. gada 1. jūlijā un augustā pirmo reizi nodoklis būtu jāmaksā par pusgadu.

Nodoklis būs saistīts ar automašīnu, tādējādi tas būs jāmaksā par katru īpašumā vai līzingā esošu automobili. Kopējo nodokli veido automašīnas reģistrācijas maksa un ikgadējs nodoklis.

Jauno nodokli plānots noteikt visām vieglajām automašīnām, M1 un M1G kategorijas kravas automašīnām ar pilnu masu līdz 3500, N1 un N1G kategorijas kravas automašīnām, kā arī L3e-L7e kategorijas transportlīdzekļiem, kas ietver, piemēram, motociklus un mopēdus.

Finanšu ministrijas aplēses liecina, ka, piemēram, jauna "Toyota RAV4 B Hybrid" ar 131 kilovata jaudu un 1700 kilogramu masu, kas ir viens no visbiežāk pirktajiem jaunajiem automobiļiem Igaunijā, reģistrācijas maksa būtu 1300 vai 974 eiro atkarībā no modeļa, bet ikgadējais nodoklis attiecīgi 214 un 97 eiro.

Tikmēr 2013. gada "VW Passat" ar 130 kilovatu jaudu un 1700 kilogramu masu, kura ogļskābās gāzes izmeši ir 188 grami uz kilometru, reģistrācijas nodoklis būtu 1670 vai 1674 eiro, bet ikgadējais nodoklis – attiecīgi 130 un 92 eiro.

Nodoklis tiks attiecināts arī uz elektromobiļiem. Savukārt par 20 gadiem vecākām automašīnām nodoklis būs 30 eiro, bet reģistrācijas nodoklis – 300 eiro.

Operatīvo dienestu transportlīdzekļi tiks atbrīvoti no nodokļa maksāšanas.

Ikgadējā nodokļa nomaksas termiņš būs 15. februāris. Mainoties transportlīdzekļa īpašniekam, nodoklis netiks atmaksāts, bet to var ņemt vērā pirkšanas–pārdošanas darījuma summā. Reģistrācijas nodoklis ir jāsamaksā pirms transportlīdzekļa reģistrācijas Satiksmes reģistrā.

Ja tiks konstatēts, ka automašīnas īpašnieki savu transportlīdzekli reģistrē ārvalstīs, lai izvairītos no nodokļa nomaksas, par tādām automašīnām tiks iekasēts ceļa nodoklis.

Igaunijas Finanšu ministrijas aplēses liecina, ka pirmajā gadā, kad nodoklis būs stājies spēkā, tā ieņēmumi būs ap 120 miljoniem eiro.

Igaunijas finanšu ministrs Verklaevs noraidījis bažas, ka auto nodokļa ieviešana varētu izraisīt masveida centienus reģistrēt igauņu automašīnas kaimiņvalstī Latvijā.

"Cik zinu, arī Latvijā ir auto nodoklis, un Latvijas finanšu ministrs man stāstīja, ka pie viņiem var redzēt vēl vairāk greznu auto ar Igaunijas numuriem."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti