4. studija

Zīmju valodā. 4. studija. Attaisnotie izdevumi un Eiropas eksāmens

4. studija

Vai valsts ir gatava mainīt likumdošanu, lai sakārtotu fotoradaru fiksēto sodu sistēmu?

Kāpēc privāto bērnudārzu apmaksa netiek iekļauta attaisnotajos izdevumos gada ienākumu deklarācijā?

Vai attaisnotajos izdevumos varētu iekļaut arī privātā bērnudārza izmaksas? Vecākus aicina vērsties Finanšu ministrijā

Daudzviet Latvijā vietu pašvaldību bērnudārzos nepietiek, tāpēc vecākiem jāizvēlas privātā bērnudārza pakalpojumi. Par tiem ir jāmaksā, un daļa vecāku ir neizpratnē, kāpēc privāto bērnudārzu apmaksa netiek iekļauta attaisnotajos izdevumos, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija". Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sekretāre aicina iedzīvotājus ar priekšlikumu sistēmu mainīt vērsties Finanšu ministrijā, kas šobrīd strādā pie izmaiņām nodokļu sistēmā.

Gada ienākumu deklarācijā sadaļā "Attaisnotie izdevumi" vecāki var pievienot čekus par medicīnas izdevumiem, dažādiem pulciņiem, par augstskolām, bet privāto dārziņu atmaksa tajā neietilpst.

Raidījuma skatītāja Rasa saskārusies ar situāciju, kad Valsts ieņēmumu dienests (VID) atteicis attaisnojošajos izdevumos iekļaut maksu par privāto bērnudārzu, kas pēc būtības ir izmaksas par izglītību.

VID Nodokļu pārvaldes galvenā nodokļu inspektore Ināra Kopase skaidroja, ka attaisnoto izdevumu sastāvu un piemērošanas kārtību nosaka Ministru kabineta noteikumi: "Saskaņā ar tiem deklarācijā tiek iekļauti izdevumi par augstākās izglītības, speciālās un profesionālās izglītības apgūšanu, un atsevišķi ir izdalīti interešu pulciņi bērniem līdz 18 gadiem. Tāpēc arī sanāk, ka pirmsskolas izglītība, pamatizglītība, izglītība un vidējā izglītība netiek iekļauta attaisnotajos izdevumos."

Rasa uzskata, ka tas nav godīgi, jo pašvaldības bērnudārzā viņas bērniem gluži vienkārši nebija vietas.

"Tā situācija liekas tāda negodīga, jo cits var sūtīt bērnu par 200 eiro futbolu spēlēt, bet es tajā pašā laikā maksāju privātajam dārziņam par diviem bērniem lielu summu.

Šie attaisnotie izdevumi, ko mums neatļāva iekļaut deklarācijā viena gada laikā, bija 4000 eiro," norādīja Rasa.

Patlaban visi trīs sievietes bērni apmeklē pašvaldības bērnudārzu, jo, piedzimstot trešajam bērnam, ģimenei piešķirts daudzbērnu ģimenes statuss un līdz ar to arī vietas pašvaldības bērnudārzā.

Lai arī šobrīd maksa par privāto bērnudārzu nav iekļauta attaisnotajos izdevumos, iespējams, to var mainīt, norādīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sekretāre Aiva Vīksna ("Apvienotais saraksts"): "Ņemot vērā, ka mēs zinām, kāda mums ir demogrāfija. Mēs zinām, ka valsts bērnudārzu vietu ir tik, cik ir. Tā ir tā viena iespēja, kā mēs varam palīdzēt." Vienlaikus Vīksna norādīja, ka svarīgi saglabāt taisnīguma principu, lai atmaksa pienāktos vecākiem, kuru bērniem tiešām nav vietas pašvaldības bērnudārzā.

Iedzīvotāji, kas atbalsta priekšlikumu privāto bērnudārzu apmaksu iekļaut attaisnotajos izdevumos gada ienākumu deklarācijā, aicināti rakstīt vēstuli Finanšu ministrijai,

kuras darba grupa vēl līdz maija beigām strādā pie nodokļu pamatnostādnēm.

Viena persona, ja maksājusi nodokļus, no valsts, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, par izdevumiem izglītībā un medicīnā var saņemt atmaksu 600 eiro vērtībā. Tas attiecināms arī uz vecākiem, kas savā deklarācijā iekļauj savus bērnus. Tiesa, ir pašvaldības, kur samaksu par privātajām pirmsskolas mācību iestādēm vecākiem daļēji kompensē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti