Baidens nosaka ierobežojumus ASV investīcijām Ķīnas tehnoloģijās

ASV prezidents Džo Baidens izdevis rīkojumu ierobežot ASV investīcijas atsevišķās Ķīnas tehnoloģiju nozarēs. Ierobežojumus viņš pamatojis ar nacionālās drošības interesēm, lai novērstu progresu Ķīnas militārajās, izlūkošanas, novērošanas vai kibernētikas spējās.

Ķīna ierobežojumos saskata draudus globālajām piegāžu ķēdēm un sola savas intereses aizsargāt.

Ierobežojumus paredzēts ieviest nākamgad, tie ir vērsti uz tādām nozarēm kā pusvadītāji un mākslīgais intelekts, jo Vašingtona cenšas ierobežot piekļuvi galvenajām tehnoloģijām, ziņo AFP.

"ASV apņemšanās atvērt investīcijas ir mūsu ekonomikas politikas stūrakmens, un tā sniedz Savienotajām Valstīm būtiskus ieguvumus," Baidens norādīja vēstulē Kongresa līderiem, paziņojot par rīkojuma pieņemšanu. "Tomēr noteiktas ASV investīcijas var paātrināt un palielināt sensitīvu tehnoloģiju un produktu izstrādes panākumus valstīs, kuras tās attīsta, lai pretdarbotos ASV un sabiedroto spējām."

Ierobežojumi paredz aizliegt veikt Ķīnā jaunus privātā kapitāla, riska kapitāla un kopuzņēmumu ieguldījumus pusvadītājos un dažās kvantu informācijas tehnoloģijās.

"Mēs runājam par šauru un pārdomātu pieeju, jo mēs cenšamies novērst (Ķīnas) iespējas iegūt un izmantot vismodernākās tehnoloģijas, lai veicinātu militāro modernizāciju un apdraudētu ASV nacionālo drošību," ar anonimitātes nosacījumu AFP sacīja augsta ranga valdības amatpersona.

Ķīnas Ārlietu ministrija kritizēja šo soli kā mēģinājumu "iesaistīties antiglobalizācijas pasākumos", brīdinot, ka Ķīna "apņēmīgi aizsargās savas tiesības un intereses".

"Pekina ir ļoti neapmierināta un stingri iebilst pret ASV uzstājību ieviest ierobežojumus ieguldījumiem Ķīnā," teikts ministrijas paziņojumā.

Ietekme nebūs ierobežota

Lai gan dolāru apjoms vai darījumu skaits, uz kuriem attieksies aizliegums vai paziņošanas režīms, visticamāk, būs diezgan neliels, tas nebūt nenozīmē, ka kopējā ietekme būs ierobežota, AFP teica Stratēģisko un starptautisko pētījumu centra (CSIS) Tirdzniecības un tehnoloģiju projekta direktore Emīlija Bensone.

"Iespējams, ka, lai gan tie nav tieši pakļauti aizliegumiem, uzņēmumi pārdomās savu ieguldījumu raksturu, un tas laika gaitā varētu radīt atvēsinošu ietekmi uz divpusējiem ieguldījumiem," aģentūrai AFP sacīja Bensone.

Jaunākie ierobežojumi tika ieviesti neilgi pēc vairāku augsta līmeņa ASV amatpersonu vizītēm Ķīnā, jo Vašingtona un Pekina cenšas stabilizēt attiecības.

Valsts kases sekretāres Džanetas Jellenas brauciena laikā uz Ķīnas galvaspilsētu pagājušajā mēnesī abu pušu amatpersonas runāja par to, kā šādi ierobežojumi varētu izskatīties, un viņa žurnālistiem sacīja, ka jebkādi jauni pasākumi tiks īstenoti pārredzamā veidā.  

Petersona Starptautiskās ekonomikas institūta (PIIE) nerezidējošais vecākais referents Nikolass Lārdijs norādīja, ka

"investīciju daļa Ķīnā, ko pēdējos gados finansējis ārvalstu kapitāls, ir aptuveni viens līdz divi procenti".

"Ja vēlaties panākt ietekmi, jums ir jāpanāk, lai citas valstis, kas veic šāda veida ieguldījumus Ķīnā, ieviestu līdzīgu režīmu," viņš teica.

Trešdien augsta ranga valdības amatpersona sacīja, ka galvenie sabiedrotie un partneri ir atzinuši šī jautājuma nozīmīgumu un "daži cenšas saskaņot" savas politikas pieejas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti