Rīta Panorāma

Intervija ar Andri Soroku par kiberdrošības konferenci

Rīta Panorāma

Intervija ar Andri Saulīti un Kārli Purgaili par pētījumu par pensiju uzkrājumu veidošanos

Kamerizrāde "No miglas" - tautas deja satiek elektronisko mūziku

Kamerizrādē «No miglas» sastopas tautas deja un elektroniskā mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Oktobra beigās pirmo reizi skatītājiem tiks izrādīta kamerizrāde “No miglas”, kurā sastopas tautas deja un elektroniskā mūzika. Tās veidotāji ir Latvijas Universitātes Tautas deju ansambļa “Dancis” dejotāji – Krišjānis Šimis, Lauma Šime, Līga Indriksone un Aigars Ondzulis.

“No miglas” sastāv no 10 dejām, kurās risinās galveno varoņu – četru puišu – iekšējais pārdzīvojums, informēja izrādes veidotāji. Tā pamatā ir pretstats starp cilvēku miglā un brīdi, kad cilvēks no miglas izlaužas un nonāk skaidrībā. Sižets, kas tautas dejās ir gana neierasts.

Horeogrāfs Krišjānis Šimis ar ierasto tautas dejas pasniegšanas formātu eksperimentē. Šoreiz latviešu tautas deju soļi sastopas ar  21. gs. ASV, Brazīlijas un Islandes komponistu elektronisko mūziku – klasisko, “trap”, “future bass” un “beat”.

Tādējādi “No miglas” piedāvā vēl vienu jaunu skatījumu uz latviešu tautas deju – tās bagātīgo mantojumu mijiedarbē ar 21. gs. kultūras strāvām.

Par bagātīgo mantojumu “Danča” dejotāji, protams, uzskata ansambļa bijušo vadītāju un izcilo horeogrāfu skatuviskās tautas dejas radošo plaukumu 20. gs. otrajā pusē, uz kā lielā mērā balstīta visa mūsdienu latviešu dejas tradīcija – gan lielajos svētkos, gan Latvijas kolektīvu ikdienas darbībā un jaunradē. K. Šimis uzsver, ka viņam ir svarīgi saglabāt šo lielmeistaru veidoto tautas dejas estētiku - tautu dēla un tautu meitas tēlus. Vīri – stalti kā ozoli un meitas – kā liepas. Tomēr intensīvā elektroniskā mūzika ar ierastajiem tautas dejas pamatsoļiem liek meklēt jaunas variācijas, bet sižetiskā līnija – eksperimentēt ar dejas kompozīciju. Horeogrāfs atzīst, ka, kamerizrādes horeogrāfiju veidojot, ietekmējies no daudziem dejas žanriem – klasiskā un modernā baleta, laikmetīgās dejas un hiphopa.

 “Mēs negribam rādīt, bet sākt sarunu,” atklāj horeogrāfs. Sākt sarunu par latviešu tautas dejas iespējām, robežām un paša jēdziena būtību.

Kamerizrādes “gandrīz tautas tērpi” arī radīti šai idejai, un ierosmes gūtas no tradicionālā vēsturiskā tautas tērpa, bet pakļauti tie ir tikai šai konkrētajai iecerei, dejai un skatuvei.

“No miglas” ir kamerizrāde, kurā dejotājs ar skatītāju satiksies intīmākā gaisotnē jaunatvērtā radošā Tallinas ielas kvartālā “Tu jau zini Kur” 27.oktobrī. Kamerizrādes solisti: LU TDA “Dancis” dejotāji Aigars Ondzulis, Edgars Siliņš, Eleonora Stabiņa, Kristīne Langiša, Linda Kluša, Līga Indriksone, Reinis Ārgalis, Viesturs Juris Lammass.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti