«Saulkrasti Jazz» festivāla komanda piedāvās koncertus rudenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

"Saulkrasti Jazz" komanda turpmāk vēlas piedāvāt koncertus arī rudenī, pastāstīja festivāla organizatoru pārstāvis Māris Jonovs.

Jonovs uzsvēra, ka šī ideja radusies vēlmē atvest daļu "Saulkrasti Jazz" festivāla vasaras arī uz Rīgu. Viņš atzīmēja, ka tieši rudens ir tas laiks, kad vasaras sajūta ir visvairāk nepieciešama. Festivālā Saulkrastos uzstājas ļoti daudz labu džeza mākslinieku no dažādām pasaules valstīm, tomēr ne visiem ir iespējams apmeklēt festivālu Saulkrastos, tāpēc tā organizētāji nolēma paplašināt festivāla konceptu.

Jonovs norādīja, ka ir vajadzīgi arī šādi atsevišķi koncerti, jo festivālā katru vakaru uzstājas cits mūziķis, tāpēc nav iespējams pievērst pienācīgu uzmanību kādam konkrētam izpildītājam. Viņš uzsvēra arī vietas nozīmi koncerta atmosfērā, norādot, ka vēlējies radīt skaistu koncertu, tādēļ meklējis arī skaistas telpas.

"Saulkrasti Jazz" komanda šādu koncertu ārpus festivāla piedāvā pirmo reizi. Šogad iespējamo tradīciju uzsāks Ola Onabule un "Mirage Jazz Orchestra" ar koncertiem 29. un 30.novembrī "Splendid Palace". Onabule ir nigēriešu izcelsmes britu dziedātājs, kurš sevi īsteno džeza un soula mūzikas stilos. Viņa vokālu pavadīs "Mirage Jazz Orchestra", kura sastāvā ir spēcīgākie Latvijas džeza mūziķi.

Jonovs atzina, ka, tā kā šis ir pirmais koncerts ārpus ierastā formāta, koncerta organizatori vēl mācās. Viņš uzsvēra, ka vēlas turpināt iesākto un arī nākamgad vest kādu no festivāla "Saulkrasti Jazz" mūziķiem uzstāties Rīgā. Jautāts par to, kādus mūziķus vēl būs iespējams dzirdēt Rīgā, Jonovs teica, ka esot pārāk daudz variantu, lai sauktu vārdus, piemetinot, ka par to noteikti domās "Saulkrasti Jazz" komanda Raimonda Kalniņa un Tāļa Gžibovska vadībā.

Festivāls "Saulkrasti Jazz" ir nozīmīgākais džeza mūzikas festivāls Latvijā, kas katru vasaru notiek Saulkrastos. Tā laikā notiek arī nometne, kuru festivāla organizatori uztver kā galveno pasākuma daļu. Nometnē piedaloties jaunieši gan no mūzikas skolām, gan mūzikas vidusskolām, tomēr dokumenti pārbaudīti netiek. Galvenais ir vēlme mācīties džezu, pauda Jonovs.

Mūziķi ir atsaucīgi piedalīties un mācīt jaunos talantus. Eiropā notiek dažādas džeza nometnes, tomēr mūziķi, kas vada meistarklases, stāstot, ka nav redzējuši tik intensīvu darbu citur. Festivālā notiek gan meistarklases, gan koncerti, arī kopīga laika pavadīšana. Pasniedzēji ierodas no tādām valstīm kā ASV, Turcija, Nīderlande, Francija, Itālija un daudzas citas. Kopš festivāla pirmsākumiem 1997.gadā, kad tas vēl bija Baltijas bundzinieku saiets, tajā viesojušies tik daudz mūziķu, ka visus nav iespējams nosaukt. Kā piemēru Jonovs minēja Jojo Mayer, kurš festivālā viesojās salīdzinoši nesen. Viņš bilda, ka "Saulkrasti Jazz" pirmsākumos bijis klāt arī maestro Raimonds Pauls.

Festivāla mērķis ir veicināt džeza mūzikas attīstību Latvijā. Pēc pasākumu daudzuma spriežot, var teikt, ka tas jau notiek, pauda Jonovs. Festivāla organizatori varot redzēt arī to, ka jaunieši daudz iegūst no šīs neformālās izglītības, spēlējot kopā ar meistariem no visas pasaules. Satiekot kādu, kurš turpina attīstīties un dodas spēlēt pat ārzemēs, ir sajūta, ka tas festivāls tiešām ir kaut kas īpašs, stāstīja Jonovs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti