Kultūra

Unikāli atradumi Romualda Pipara filmā par Atmodu «Vēsture aiz kadra. Kino»

Kultūra

"Meža meitu" režisors: šodien vairs neesam gatavi ziedot savu komfortu nāktones vārdā

Rīgas Domā šovakar slavenā Krievijas kora "Pravoslavnije Pevčije" koncerts

Rīgas Domā uzstāsies slavenais Krievijas koris «Pravoslavnije pevčije»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Cilvēki arī mūzikā alkst pēc tīriem avotiem, un tādus piedāvā Maskavas koris „Pravoslavnije pevčije” jeb „Pareizticīgie dziedoņi” – tā šī kora popularitātes noslēpumu skaidro Hermaņa Brauna fonda vadītāja Inna Davidova. Koris ir ļoti mīlēts arī Latvijā, un tā viesošanās pie mums tūlīt pēc Jaunā gada ir jau tradīcija 20 gadu garumā. Arī 10.janvāra vakarā „Pravoslavnije pevčije” muzicēs Rīgas Domā, kā allaž pārsteidzot gan ar profesionālo meistarību, gan īpašo, viņu koncertiem raksturīgo atmosfēru.

Hermaņa Brauna fonda vadītāja Inna Davidova ir ļoti pateicīga slavenajai Krievijas dziedātājai Irinai Arhipovai, kura pirms 20 gadiem viesojās Latvijā un pirmo reizi uz šejieni atveda arī kori „Pravoslavnije pevčije”. Innai Davidovai uzreiz bija skaidrs, ka arī turpmāk vēlas ar šo brīnišķīgo kolektīvu sadarboties, un nu jau izcilā Maskavas kora vieskoncerti Latvijā, tieši Jaunā gada sākumā, kļuvuši par noturīgu un Latvijas klausītāju arī ļoti iemīļotu tradīciju.

Inna Davidova: „Viņi man palika kā tradicionāla, bet vienmēr pārsteidzoša dāvana starp pareizticīgo Ziemassvētkiem un veco Jauno gadu. No 6. uz 7.janvāri viņi parasti kalpo, dzied vienā no lielākajām Maskavas baznīcām un pēc tam viņi dodas pie mums."

Koris „Pravoslavnije pevčije” izveidots 1992.gadā, apvienojoties labākajiem profesionālajiem dziedātājiem no Maskavas baznīcu koriem. Jau ar pirmo uzstāšanos tas piesaistīja lielu klausītāju uzmanību un atsaucību, un šobrīd tas ir viens no pašiem labākajiem vīru koriem Krievijā.

„Viņi tura savu latiņu – ja tu dziedi baznīcā, jābūt vai nu garīgiem dziedājumiem, vai skaņdarbiem, kas saistīti ar gara un dvēseles darbību, piemēram, viņi dzied arī tautas dziesmas – to vidū „Vakara zvans” un „Divpadsmit laupītāji”, kas pēc satura ir garīgās, tādēļ tās var atļauties dziedāt baznīcā," saka Inna Davidova.

Kora dibinātājs, diriģents un mākslinieciskais vadītājs ir Georgijs Smirnovs – pēc izglītības kormeistars un muzikologs, kura interešu lokā jau ilgus gadus ir baznīcas mūzikas pētniecība. Viņš bija viens no pirmajiem, kas, padomju laikam ejot uz norietu, Krievijā izdeva Sergeja Rahmaņinova Vesperes, pirms tam garīgās mūzikas izdevumi bija aizliegti. Arī lielākā daļa kora dalībnieku pēc izglītības ir mūziķi.

Inna Davidova: „Man ļoti patīk viņu iekšējais stiprums un pārliecība par to, ko viņi dzied. Pie tam – viņi lielākoties nav nekādi mūki, bet mūziķi, puse ar Mūzikas akadēmijas izglītību. Bet ir arī citādi gadījumi. Piemēram, šoreiz būs bass Juvenālijs, kurš ir mūks, vispirms viņš ieguvis augstāko muzikālo izglītību, bet pēc tam aizgājis citā virzienā."

Lai arī koris izpilda pareizticīgo tradīcijās balstītu mūziku, tas gaidīts koncertos visā pasaulē, dažādu konfesiju baznīcās jo, kā uzskata Inna Davidova – cilvēki sajūt tīro avotu, no kā šī mūzika radusi iedvesmu un šis tīrais avots mums visiem ir viens.

To, sniedzot interviju kanālam „Zabinfo”, apliecina arī kora vadītājs Georgijs Smirnovs: "Mēs daudz koncertējam ārzemēs, kad klausītāji nesaprot neviena paša vārda no tā, ko mēs dziedam, bet mūsu vēstījums, mūsu radītā garīgā atmosfēra tomēr spēj sasniegt viņus. Viņu dvēseles gribot negribot sāk atsaukties, rezonēt kopā ar mūsu sirdīm un dvēselēm… cik reižu mēs neesam novērojuši tādas ainas, ka cilvēkiem, kas klausās mūsu koncertu, tek asaras… arī tiem cilvēkiem, kuri nav pareizticīgi, nav krievvalodīgi, kuri nezina baznīcslāvu valodu, kurā mēs izpildām mūsu dziedājumus. Atsaukšanās dvēselē rodas tādēļ, ka viņi ne tik daudz klausās, kā jūt."

Maskavas vīru kora „Pravoslavnije pevčije” koncerts Georgija Smirnova vadībā Rīgas Domā notiks šovakar, solists tajā būs bass – mūks Juvenālijs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti