Kultūra

RTU atklāta jauno arhitektu diplomdarbu izstāde

Kultūra

Koncertā Liepājā ieskandinās Imanta Kalniņa 75.jubilejas gadu

Lielo Mūzikas balvu par mūža ieguldījumu saņem pianists Ventis Zilberts

Mūža balvas ieguvējs Ventis Zilberts - inteliģents, izsmalcināts mūziķis, latviešu mūzikas patriots

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem un 3 mēnešiem.

Ļoti meistarīgs, inteliģents un izsmalcināts mūziķis, latviešu mūzikas patriots - tā Lielās Mūzikas balvas žūrijas pārstāvji raksturo pianistu Venti Zilbertu, kam šogad piešķirta balva par mūža ieguldījumu. Ilgus gadus viņš darbojies kā koncertmeistars pianists Latvijas Radio, šobrīd ir Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas profesors, joprojām aktīvs kamermūziķis, kura kontā ir sadarbība ar vairāk nekā 100 dažādu žanru mūziķiem.

Fēliksa Mendelsona "Dziesmas bez vārdiem" pianistam Ventim Zilbertam ir viens no mīļākajiem paša veiktajiem ieskaņojumiem Latvijas Radio. Kopumā ieskaņojumu ir ļoti daudz, vairāk nekā tūkstotis kompozīciju - gan soloveikums, gan sadarbība ar dažādu žanru mūziķiem. Kā pianists koncertmeistars Ventis Zilberts Latvijas Radio nostrādājis aptuveni 30 gadu.

Ventis Zilberts vienmēr bijis arī nenogurstošs Latvijas mūzikas propagandētājs gan pašu mājās, gan ārpus Latvijas. Kopš pagājušā gadsimta 80.gadiem aktīvi sadarbojies ar latviešu trimdas mūziķiem, par ko saņēmis arī trimdas tautiešu balvu.

Izvērtējot šī gada pretendentus mūža balvai, žūrija vienprātīgi nobalsojusi par Venti Zilbertu, atklāj žūrijas komisijas vadītājs Normunds Vīksne: "Ventis Zilberts ir viens no inteliģentākajiem un muzikāli smalkākajiem mūziķiem. Viņš attiecas ar pietāti pret jebkuru skaņu rakstu un pret jebkuru kolēģi, ar ko kopā muzicē. Viņa spēle vienmēr ir profesionāli meistarīga. Viņš allaž cenšas atrast būtiskāko mūzikas saturā un piedāvāt savu skatījumu uz šo mūzikas materiālu."

Līdzās daudzajiem mūzikas ieskaņojumiem Latvijas Radio fonotēka glabā arī dažādu gadu intervijas ar Venti Zilbertu. Kādā no tām kolēģei no Latvijas Radio 3 - "Klasika" viņš stāsta, kādēļ vienmēr tik ļoti savā redzeslokā viņš tur tieši latviešu mūziku: "Neviens cits lielā mērā nespēlēs latviešu mūziku. Mums pašiem tas ir jādara un jāiznes gan pasaulē, gan šeit uz vietas visu laiku jāuztur nacionālās pašapziņas moments. Latviešu kamermūzikas druvā es jūtos ļoti liels profesionālis. Ja man būtu laiks rakstīt kādu zinātnisku darbu par latviešu kamermūzikas devumu, es domāju, ka es to varētu ļoti ātri izdarīt."

Ja vien izdotos atrast laiku, Ventis Zilberts līdzās zinātniskajam darbam varētu uzrakstīt arī krājumu par anekdotiskām situācijām no mūziķu dzīves, jo arī to viņa pūrā ir gana daudz. Piemēram, reiz viņš kopā ar tenoru Jāni Sproģi uzstājies Monreālā. Viņiem kā palīgs bijis piesaistīts ļoti maza auguma cilvēks, kurš tenora koncerta drēbju maisu varējis panest, tikai velkot pa zemi, rezultātā caurums bijis ne tikai maisā, bet arī frakā.

"Un tagad uzreiz jāiet uz skatuves, un nezinām, ko darīt. Un tad iedomājāmies, ka varētu ar noiešanu no skatuves maskēt šo caurumu frakā, kurš taisni mugurpusē labi redzams. Nolēmām, ka Jānis Sproģis atkāpsies aiz klavierēm un tad tā cēli aizies. Koncerta laikā tas gāja gludi, un pēc koncerta viena cienījama kundze pienāk mums klāt un saka: "Es esmu ļoti gandarīta par jūsu koncertu, tas bija brīnišķīgs, un mani vēl ļoti sajūsmināja tas, kā jūs līdz pēdējam smalkumam bijāt izstrādājuši uznākšanu un aiziešanu no skatuves." Mēs saskatījāmies abi un knapi varējām novaldīt smieklus," atminas Ventis Zilberts.

Bet vaicāts par mūziķa misiju, Ventis Zilberts atbild, ka, viņaprāt, mūsdienu mūziķim ir jāmainās līdzi progresīvām tendencēm, bet viņš nedrīkst sevi zaudēt: "Šeit vietā būtu atgādināt Gētes vārdus - daudz mums dod laiks un daudz paņem, bet mūžīgi paliek cēlas dziņas - tas tavs īpašums vienmēr. Es domāju, ja mēs sekosim šīm cēlajām dziņām, tad viss būs kārtībā."

Kā vēstīts, "Lielās Mūzikas balvas 2015" nominanti tika paziņoti trešdien, 27.janvārī. Lielās Mūzikas balvas laureāts Ventis Zilberts tiks sumināts svinīgajā balvas pasniegšanas ceremonijā 1.martā Latvijas Nacionālajā operā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti