Kultūras ziņas

Rīgas cirks atklāj 125.sezonu

Kultūras ziņas

Rīgas Autorkino festivāls

Liepājas orķestris gaida savu koncertzāli

LSO iedvesmas avots – koncertzāles būvniecība

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar pasaules pirmatskaņojumu Riharda Zaļupes Sestajam Liepājas koncertam savu jauno, nu jau 133. sezonu šo piektdien sāks Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO). Tā vadība stāsta, ka liels iedvesmas avots orķestra kvalitātes latiņas celšanai ir nesen uzsāktā koncertzāles “Lielais dzintars” būvniecība. Pēc pāris gadiem orķestris tur cer iegūt sev jaunu mājvietu un pulcēt ne tikai Latvijas, bet arī Lietuvas publiku.

Beidzot sākušies reāli koncertzāles un orķestra jaunās mājvietas “Lielais dzintars” būvniecības darbi. Tos sola pabeigt 2015. gadā.

“Mums vēl ir divas sezonas, lai nopietni sagatavotos ieiešanai jaunajā zālē. Tas būs svinīgs brīdis, un kādus mūs tur izdzirdēs - tur būs ne tikai Latvijas publika - tāds iespaids par mums radīsies. Tas ietekmēs mūsu repertuāra izvēli. Ņemsim skaņdarbus pēc tā, kā viņi audzē orķestra kvalitāti,” stāsta LSO direktors Uldis Lipskis

Paralēli kvalitātes latiņas celšanai orķestris šosezon mērķtiecīgi strādās pie klausītāju skaita palielināšanas, lai vēlāk spētu piepildīt jauno koncertzāli - gaidāma vērienīga tūre pa Latvijas pilsētām, būs izglītojoši koncerti skolās un bērnu dārzos, jau ieplānoti vairāki sadarbības projekti ar Lietuvu.

Mums jāstrādā tā, lai puse no publikas jaunajā koncertzālē būtu lietuvieši. Latvijā nav tik daudz cilvēku,” norāda Lipskis.

Prieku par gaidāmo koncertzāli gan aizēno domas par atalgojumu, kas pēc mūziķu domām – viņiem kā profesionāļiem - šobrīd ir pārāk zems. Tas jau ietekmējis arī orķestra sastāvu.

Mums cilvēki vienkārši brauc prom. Liela daļa strādā skolās, ir, kas strādā naktīs bārā. Ar orķestra algu ir, kā ir,” saka LSO koncertmeistare un pirmā vijole Ilze Zariņa.

Tomēr katras jaunas sezonas sākums orķestra mūziķiem esot kā svētki, un viņi cer, ka tāds tas liksies arī klausītājiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti