Kultūrdeva

"Kultūrdevā" operas un teātra zvaigznes

Kultūrdeva

Teātra spēle

Kultūrdevas ABC – Anita Garanča

Ko mums iemācīja dziedātāja un pedagoģe Anita Garanča?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latviešu dziedātāja, kordiriģente un mūzikas pedagoģe Anita Garanča (meitas uzvārdā – Priekule) piedzima 1949. gadā Vīpes pagasta Mežarasās mūzikas mīļotāju ģimenē. Augstāko izglītību Garanča ieguva Latvijas Valsts konservatorijā (tagad – Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija), absolvējot kordiriģentu un vēlāk – arī vokālo nodaļu. Bijusi soliste Imanta Kokara izveidotajā leģendārajā kamerkorī “Ave Sol” un pēc tam – Latvijas Filharmonijā, kā arī vairāk nekā 20 gadu kopā ar vīru – kordiriģentu Jāni Garanču – vadījusi jauniešu kori “Zvani”.

Kultūras ABC

LTV “Kultūrdevas" ABC skaidro ievērojamu Latvijas kultūras faktu vēsturi un nozīmi.

Tuvākā joma kā dziedātājai Garančai bija kamermūzika – viņa savā zemajā, samtainajā kamenes balsī ir izpildījusi daudzu komponistu kamermūzikas darbu pirmatskaņojumus.

Tomēr visspilgtāko nospiedumu Latvijas mūzikas vēsturē Anita Garanča atstājusi, strādājot par vokālo pedagoģi. Vairāk nekā 30 gadu viņa ir mācījusi jaunos dziedātājus Latvijas Mūzikas akadēmijas Vokālajā nodaļā, bijusi Latvijas Nacionālās operas kormeistare un vokālā pedagoģe, daudz strādājusi ar topošo aktieru balsīm Latvijas Valsts konservatorijā, vēlāk Latvijas Kultūras akadēmijā un arī nostādījusi jau profesionālu aktieru balsis dažādos Latvijas teātros.

Balsi Garanča vienmēr uzskatījusi par skaistāko starp mūzikas instrumentiem.

Popmūzikā jeb estrādes dziedāšanā nepārspēts Garančas elks bija grupas “Queen” solists Fredijs Merkūrijs, bet elpošanas tehnikas meistarībā neviens, viņasprāt, nav varējis sacensties ar operas dīvu Monseratu Kavaljē. 

“Prīma neraustās, prīma stāv stabili,” teikusi Garanča, un tas pilnībā ir attiecies arī uz viņu pašu.

Spilgta, temperamentīga un harizmātiska. Opusus viņai veltījuši komponisti Arturs Maskats, Maija Einfelde, Selga Mence.

Garančai piemita spējas jebkuram dziedātājam ātri un bez žēlastības uzstādīt vokālo diagnozi, kā arī noteikt “ārstēšanas kursu” balss atvēršanai un attīstīšanai.

Dailes teātra programmiņā savulaik esot bijis rakstīts:

“Garanča iemāca dziedāt pat akmeņus.”

Viņas audzēkņi ir operdziedātāji Maija Kovaļevska, Ilone Bagele, Evija Martinsone, Ieva Parša, Inga Šļubovska, Krišjānis Norvelis, protams, viņas meita – Elīna Garanča un daudzi, daudzi citi. Reiz Garanča pēc diplomeksāmena pienākusi klāt jaunajam dziedātājam Krišjānim Norvelim, aizgādnieciski konstatējot: “Tu vēl, draudziņ, ļoti daudz ko nemāki…” Daudzi audzēkņi Garančai kļuva teju par audžubērniem, kuru vokālo vai emocionālo problēmu risināšanai viņa bija gatava vienmēr atrast laiku.

Viena no Garančas skolniecēm ir arī aktrise Dita Lūriņa-Egliena, kam pedagoģe devusi divus vērtīgus padomus, no kuriem pirmais bija “augšas ir jāgrib nodziedāt!”, bet otrais – “atver muti un dziedi.”

Anita Garanča mūžībā devās 2015. gadā.

Kultūras ABC

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti